Pomiar ciśnienia sprężania.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pomiar ciśnienia sprężania.
Witam, znalazłem taki artykuł, rzecz się ma o mierzeniu kompresji i możliwych przyczynach jej braku.
Jest tam parę informacji o których niewiem co myśleć, np wzory do ciśnienia sprężania dla diesla i informacja, że nie robi się próby olejowej w dieslu, dlatego proszę o opinie.
Link: http://www.zssplus.pl/www_publikacje/publikacje37.htm
Jest tam parę informacji o których niewiem co myśleć, np wzory do ciśnienia sprężania dla diesla i informacja, że nie robi się próby olejowej w dieslu, dlatego proszę o opinie.
Ostatnio zmieniony sob lut 13, 2010 18:49 przez t0mal, łącznie zmieniany 5 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
ja wiem? Chyba ok, nie dziw sie wysokiemu współczynnikowy dla diesla, bo wynika ze znacznego wzrostu temperatury podczas znacznego spręzenia gazu. A co do próby olejowej nie wiem, pewnie by się mógł zapalić w nastepstwie czego diagnoście przyrząd mógłby wyjść przez potylicę.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Pomiar ciśnienia sprężania.
Wzory określają jedynie w przybliżeniu relację między stopniem sprężania a ciśnieniem sprężania - zależność jest bardziej złożona(wychodzi poza zakres wiedzy technikum) ale dla jakiegokolwiek wstępnego określenia można stosować.t0mal pisze:Witam, znalazłem taki artykuł, proszę o opinie, jest tam parę żeszy o których niewiem co myśleć, np wzory do ciśnienia sprężania dla diesla i informacja, że nie robi się próby olejowej w dieslu.
Diesle - można próbę olejową wykonać ale tylko i wyłącznie w silnikach z komorą wstępną w głowicy(jak wytrzyma manometr). Wszelkie diesle z wtryskiem bezpośrednim są z tego wyłączone - komora spalania w tłoku.
To tak dla uproszczenia...

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Sprawa jest prostsza - denko tłoka płaskie czy lekko wypukłe przy komorze wstępnej i olej spłynie na pierścienie i je "doszczelni". Wtrysk bezpośredni - olej będzie w komorze tłoka i na pierścienie nie trafi - uzyskamy wzrost ciśnienia tylko poprzez zmianę "stopnia sprężania" tym sposobem -otrzymana informacja będzie całkowicie fałszywa.Paweł Marek pisze:dlaczego, ryzyko samozapłonu jak mi sie wydaje?oldstaszek pisze:są z tego wyłączone
Oczywiście istnieje ryzyko zapłonu - jednak jest bliskie zeru gdyż tłok nie jest tak rozgrzany(czas na demontaż robi swoje, czyli schłodzenie) oraz brak rozpylenia. Olej może się zapalić - jednak potrzeba znacznie wyższej temperatury a więc takie coś może zaistnieć w czasie normalnej pracy silnika (podczas rozruchu jest to praktycznie niemożliwe).

Są też w benzynowcach stosowane tłoki z wklęsłym denkiem - próba olejowa również będzie fałszywa.
Ostatnio zmieniony sob lut 13, 2010 16:33 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 2 razy.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
- Paweł Marek
- V.I.P.