1.3 luz zaworowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Możesz mieć regulację płytkową. Potrzebujesz: szczelinomierz, najlepiej specjalną dźwignię go wpychania popychaczy, specjalne szczypce do wyciągania płytek. Bez tych dwóch ostatnich też można sobie poradzić. Szczelinomierzem mierzysz szczelinę przy podniesionej krzywce, na dole każdej płytki masz jej wymiar, obliczasz z luzu i pytki jaka ma być nowa - dająca odpowiedni luz. Wymieniasz i tyle. Płytki są coraz ciężej dostępne. Ja czekałem 2 dni aż skądś ściągnęli. Jeśli masz za duży kupujesz odpowiednio grubszą. Z tą dźwignią jest o tyle łatwiej ze elegancko wpycha się popychacz i wyciągasz płytkę, można próbować innych metod. Płytki widać na samej górze popychaczy, pompychacze mają wcięcia ułatwiające wyciąganie szczypcami.
[ Dodano: 10 Lut 2010 22:40 ]
Tak mniej więcej wyglądają te narzędzia http://amin.swistak.pl/000/070/70760_222_p.jpg
[ Dodano: 10 Lut 2010 22:40 ]
Tak mniej więcej wyglądają te narzędzia http://amin.swistak.pl/000/070/70760_222_p.jpg
- Paweł Marek
- V.I.P.
szkli sie to zdjęcie że nic nie widać, ale jeśli to VW przed 85 to się płytki regulacyjne wymienia zgodnie z pomiarem szczelinomierzem
[ Dodano: Sro Lut 10, 2010 10:41 pm ]
[ Dodano: Sro Lut 10, 2010 10:41 pm ]
starzy mechanicy mają ich stosy, trzeba takiego znaleźćjhosef pisze:Ja czekałem 2 dni aż skądś ściągnęli.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
toffic, to czemu nie piszesz o co biega, z czego ta głowica. Nie widac na fotce, ale z reguły luzuje się nakrętkę, reguluje luz śróbką i nakrętką kontruje. Dokładniej nie widać na tym zdjęciu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.