Sytuacja przedstawia się tak:
Odpalam auto Golf IV 2.3 1998 wszystko jest ok do czasu aż się rozgrzeje wtedy gaśnie.
Na komputerze pokazuje błąd
00513 - Czujnik obrotów silnika (G28)
03-10- Brak sygnału - sporadyczny
Z tym że miałem ten błąd już wcześniej a auto działało normalnie - Czy może to być przyczyną ?
Dzisiaj zauważyłem kolejną zależność auto nie gaśnie dopóki nie włączę nawiewu
(Ale jeszcze to ponownie sprawdzę jak ostygnie)
Bez nawiewu jeździć się nie da - co tu mogę zrobić ?
Jakieś 3 miesiące temu wyciekał mi płyn z układu chłodzącego, ale mechanik mi to naprawił (z tym że chyba jest pęknięta obudowa termostatu) , ale płyn nie wycieka
Mam jeszcze błędy w klimatyzacji, ale chyba klima nie ma wpływu na wyłączanie silnika
Dzięki za jakiekolwiek rady
POMOCY - Auto gaśnie po uzyskaniu temperatury
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Miałem podobny problem w audi a3 1.8t. Tylko że auto chodziło, jak się rozgrzało to chodziło dalej ale jak się go zgasiło to póki nie ostygnął to nie zapalił. Vag pokazał czujnik wału, wymieniłem i jest ok. Znajomy tłumaczył mi , że ten czujnik ma jakąś cewkę i czasem jak walnie to na zimno styka a potem rozszerza się przez temperaturę i ma przerwę.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Sprawdziłem z tym nawiewem auto działa troszkę dłużej ale potem gaśnie.
W przypadku jak nawiew jest cały czas włączony to po uzyskaniu temperatury odrazu gaśnie.
Wymienię ten czujnik i zobaczę jak to nie pomoże to wtedy będę kombinował z tą cewką.
Dzięki za info. Jak zrobię to poinformuję o efektach
Pozdrawiam
[ Dodano: 15 Mar 2010 12:01 ]
Zmieniłem czujnik obrotów G28 - czy jak inni na to mówią czujnik położenia wału i wszystko działa jak w zegarku.
Dzięki za rady
Pozdrawiam
Filip
W przypadku jak nawiew jest cały czas włączony to po uzyskaniu temperatury odrazu gaśnie.
Wymienię ten czujnik i zobaczę jak to nie pomoże to wtedy będę kombinował z tą cewką.
Dzięki za info. Jak zrobię to poinformuję o efektach
Pozdrawiam
[ Dodano: 15 Mar 2010 12:01 ]
Zmieniłem czujnik obrotów G28 - czy jak inni na to mówią czujnik położenia wału i wszystko działa jak w zegarku.
Dzięki za rady
Pozdrawiam
Filip