Wywaliło mi olej bagnetem. Kontrolka świeci od oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wywaliło mi olej bagnetem. Kontrolka świeci od oleju
Witam, dzisiaj przy tak niskich temperaturach zapaliłem samochód i zajechałem jakies 7km, do miasta, potem do lekarza, i w drodze do lekarza zaczęła mi świecić kontrolka oleju. Więc zgasiłem silnik, i zapaliłem ponownie, i znowu się zapaliła. ujechałem 5 metrów aż do lekarza, i zgasiłem silnik. Otwieram klape, a tam wychlapany olej koło bagnetu, tak jak by cisnienie go wywaliło, no i pod cewką zapłonową tez miałem jakis mały wyciek(duzo mniejszy niż koło bagnetu).
Zadzwoniłem więc do wujka mechanika, i powiedział mi że te silniki mają ponoc taka wadę, że przy duzych mrozach, nie ma krążenia dobrego oleju i wywala go bagnetem. że najlepiej jak bym to odczekał aż bedzie minus 5 stopni. A najśmieszniejsze jest to że akurat jak dzwoniłem do mechanika to powiedział mi że właśnie miał do mie dzwonić w tej sprawie, bo ma klienta z ty samym silnikiem co ja i tez w gazie jak ja i ma identyczny problem jak ja.
a silnik mam 1.4 16V 98r.
MOje pytanie do was brzmi:
czy ktos sie spotkał z taki problemem? jesli tak to co powinienem zrobić żeby to zniwelować? czy poprostu mam posłuchac wujka i czekac kilka dni aż sie ociepli....? Bo cos mi się nie wydaje żeby to było sensowne takie czekanie. No ale moge sie mylić.
Zadzwoniłem więc do wujka mechanika, i powiedział mi że te silniki mają ponoc taka wadę, że przy duzych mrozach, nie ma krążenia dobrego oleju i wywala go bagnetem. że najlepiej jak bym to odczekał aż bedzie minus 5 stopni. A najśmieszniejsze jest to że akurat jak dzwoniłem do mechanika to powiedział mi że właśnie miał do mie dzwonić w tej sprawie, bo ma klienta z ty samym silnikiem co ja i tez w gazie jak ja i ma identyczny problem jak ja.
a silnik mam 1.4 16V 98r.
MOje pytanie do was brzmi:
czy ktos sie spotkał z taki problemem? jesli tak to co powinienem zrobić żeby to zniwelować? czy poprostu mam posłuchac wujka i czekac kilka dni aż sie ociepli....? Bo cos mi się nie wydaje żeby to było sensowne takie czekanie. No ale moge sie mylić.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
gregzorba, masz golfa z silnikiem 1,4 i wadliwą odmą temat popularny zwłasza w 1,3 MPi przy golfie II oraz golfie III 1,4... ja sam już włozyłem w swojego w ciagu ostatnich dwóch tygodni ok 600zł i dzisiaj i tak wywalił olej. sprawdz odmę bo najwidoczniej zamarzła i wywaliło standardowo bagnetem
ps nie przejmuj się wielu ma ten problem VW zle zaprojektował odmę...
ps nie przejmuj się wielu ma ten problem VW zle zaprojektował odmę...

passat b5 115KM AZM 2003r
Tak na szybko to chyba pozostaje wykręcenie odmy, dokładne wyczyszczenie, zalanie nowego oleju i jazda dalej. A przed następną zimą profilaktycznie na jesieni znowu wykreć odmę i ją przeczyść aby jak najmniej syfu w niej zostało żeby nie miało co zamarznąć.gregzorba pisze:wielkie dzieki za b.szybka odpowiedz.
Jesli ktos wie jak ten problem rozwiązać to niech pisze. Bo jak na razie to jestem uziemiony
A tak na dłuższą metę to są chyba jakieś podgrzewacze ale o tym znajdziesz coś napewno w innych wątkach o problemach z odmą w silnikach 1.4 16V.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM