Wywaliło mi olej bagnetem. Kontrolka świeci od oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
gregzorba
Mały gagatek
Mały gagatek

Wywaliło mi olej bagnetem. Kontrolka świeci od oleju

Post autor: gregzorba » śr sty 27, 2010 18:35

Witam, dzisiaj przy tak niskich temperaturach zapaliłem samochód i zajechałem jakies 7km, do miasta, potem do lekarza, i w drodze do lekarza zaczęła mi świecić kontrolka oleju. Więc zgasiłem silnik, i zapaliłem ponownie, i znowu się zapaliła. ujechałem 5 metrów aż do lekarza, i zgasiłem silnik. Otwieram klape, a tam wychlapany olej koło bagnetu, tak jak by cisnienie go wywaliło, no i pod cewką zapłonową tez miałem jakis mały wyciek(duzo mniejszy niż koło bagnetu).
Zadzwoniłem więc do wujka mechanika, i powiedział mi że te silniki mają ponoc taka wadę, że przy duzych mrozach, nie ma krążenia dobrego oleju i wywala go bagnetem. że najlepiej jak bym to odczekał aż bedzie minus 5 stopni. A najśmieszniejsze jest to że akurat jak dzwoniłem do mechanika to powiedział mi że właśnie miał do mie dzwonić w tej sprawie, bo ma klienta z ty samym silnikiem co ja i tez w gazie jak ja i ma identyczny problem jak ja.
a silnik mam 1.4 16V 98r.

MOje pytanie do was brzmi:

czy ktos sie spotkał z taki problemem? jesli tak to co powinienem zrobić żeby to zniwelować? czy poprostu mam posłuchac wujka i czekac kilka dni aż sie ociepli....? Bo cos mi się nie wydaje żeby to było sensowne takie czekanie. No ale moge sie mylić.

Damian3942
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
Silnik: AZM

Post autor: Damian3942 » śr sty 27, 2010 18:45

gregzorba, masz golfa z silnikiem 1,4 i wadliwą odmą temat popularny zwłasza w 1,3 MPi przy golfie II oraz golfie III 1,4... ja sam już włozyłem w swojego w ciagu ostatnich dwóch tygodni ok 600zł i dzisiaj i tak wywalił olej. sprawdz odmę bo najwidoczniej zamarzła i wywaliło standardowo bagnetem

ps nie przejmuj się wielu ma ten problem VW zle zaprojektował odmę... :helm:

passat b5 115KM AZM 2003r

Awatar użytkownika
mishabest
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mishabest » śr sty 27, 2010 18:45

poszukaj pod hasłem "zamarzanie odmy", częsty temat :)

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae

Awatar użytkownika
gregzorba
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gregzorba » śr sty 27, 2010 18:48

wielkie dzieki za b.szybka odpowiedz.

Jesli ktos wie jak ten problem rozwiązać to niech pisze. Bo jak na razie to jestem uziemiony

pavulon78
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: pavulon78 » śr sty 27, 2010 18:58

gregzorba pisze:wielkie dzieki za b.szybka odpowiedz.

Jesli ktos wie jak ten problem rozwiązać to niech pisze. Bo jak na razie to jestem uziemiony
Tak na szybko to chyba pozostaje wykręcenie odmy, dokładne wyczyszczenie, zalanie nowego oleju i jazda dalej. A przed następną zimą profilaktycznie na jesieni znowu wykreć odmę i ją przeczyść aby jak najmniej syfu w niej zostało żeby nie miało co zamarznąć.

A tak na dłuższą metę to są chyba jakieś podgrzewacze ale o tym znajdziesz coś napewno w innych wątkach o problemach z odmą w silnikach 1.4 16V.

Awatar użytkownika
gregzorba
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gregzorba » pt sty 29, 2010 17:22

a jednak, Odma i przewód z odmy do filtra powietrza, zatkany na amen.
Wrzątek i Benzyna musiały iść w ruch.....

mam nadzieję że to pomoże. bo jeszcze testu nie zrobiłem, jedynie co zagrzałem silnik do 90, i wszystko OK.

Dzieki za pomoc wszystkim

Damian3942
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
Silnik: AZM

Post autor: Damian3942 » pt sty 29, 2010 18:18

gregzorba, to się ciesz :bigok: bo ja musiałem wiercić dziurkę w korku oleju innego wyjścia nie było

passat b5 115KM AZM 2003r

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”