samoczynna zmiana obrotów wentylatora climatronika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
falla_x
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

samoczynna zmiana obrotów wentylatora climatronika

Post autor: falla_x » ndz sty 24, 2010 09:54

dziś zrobiłem testa jechałem najpierw moim passatem później ojcowym i tak w moim jak przekręcam kluczyk i odpalam auto climatronic się załącza z prędkością jaka był ustawiony przed wyłączeniem go , ustawiam 24 stopnie i wentylator dalej jest w tym samym położeniu przełączam na auto to samo czyli obroty wentylatora mogę regulować tylko sam przyciskami samoczynnie sie nie zmieniają

a u ojca jest tak wsiadam przekręcam kluczyk climatronic się załącza ustawiam na 24 i po kilku sekundach prędkość wentylatora samoczynnie podnosi sie prawie na max zostaje tylko jedna kreska przed końcem , i tak dmucha mocno po pewnym czasie dość długim cos tam spadnie o 1-2 kreski ale szybciej to ja poczuje ze jest cieplej i sam muszę przyciskami zmniejszyć niż on sam to zrobi i to samo jest na ECON i na AUTO

w którym aucie dzieje sie to poprawnie a w którym jest coś nie tak ?

Passat B5 FL AVF - viewtopic.php?f=91&t=335306
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemo440
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Przemo440 » ndz sty 24, 2010 11:33

falla_x pisze:dziś zrobiłem testa jechałem najpierw moim passatem później ojcowym i tak w moim jak przekręcam kluczyk i odpalam auto climatronic się załącza z prędkością jaka był ustawiony przed wyłączeniem go , ustawiam 24 stopnie i wentylator dalej jest w tym samym położeniu przełączam na auto to samo czyli obroty wentylatora mogę regulować tylko sam przyciskami samoczynnie sie nie zmieniają
co się dzieje z wyświetlaczem climatronika jak przekręcasz kluczyk?? wydaje mi się że coś tu jest nie tak, podepnij pod vaga i zobacz co pokaże, jak masz w trybie auto jak samochód jest zimny to wentylator powinien chodzić na minimum, jak sie samochód rozgrzewa to wentylator powinien zwiększać obroty ale nie do maximum, a co się dzieje jak włączysz przycisk na climatroniku do podgrzewanai szyby przedniej?
falla_x pisze:a u ojca jest tak wsiadam przekręcam kluczyk climatronic się załącza ustawiam na 24 i po kilku sekundach prędkość wentylatora samoczynnie podnosi sie prawie na max zostaje tylko jedna kreska przed końcem , i tak dmucha mocno po pewnym czasie dość długim cos tam spadnie o 1-2 kreski ale szybciej to ja poczuje ze jest cieplej i sam muszę przyciskami zmniejszyć niż on sam to zrobi i to samo jest na ECON i na AUTO
tu wygląda wszystko ok, tylko nie dajesz mu automatycznie dojść do temp ustawionej czyli 24*, jak na tą porę roku to temperatura bardzo wysoka (sauna) :grin: zmniejsz sobie na 20 i zobacz wtedy jak się zachowuje

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz sty 24, 2010 12:33

falla_x, Climatronic'i przed 2001 różniły się od tych które wyszły w 2001 i później. Nie pamiętam kiedy dokładnie była ta zmiana. Może u Ciebie obydwa Climatronic'i działają poprawnie tylko jeden jest starszego typu a drugi nowszego...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”