Rozrusznik czy akumulator???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- karol2010
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Rozrusznik czy akumulator???
wiec tak nie dawno mialem calkowity remont silnika bo sie zatarl. i jak silnik byl zblokowany probowalem krecic rozrusznikiem. po naprawie mam dziwna przypadlosc co do samochodu. cieply silnik a przynajmniej odpalony na sekunde wszystko kreci idealnie. silnik po nocy lub dlugo nie odpalony i zaczyna sie klopot. na poczatku kreci wolno po czym staje, krece ponownie i to samo az wreszcie lapie zaplon i nawet jak zgasnie to kreci bardzo dobrze co jest nie tak??
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Oczywistym jest, że zimny silnik ma o wiele większe opory ruchu niż uprzednio nawet chwilę pracujący.
Dla sprawnego akumulatora i sprawnego rozrusznika nie stanowi to problemu. Ja jednak podejrzewam uszkodzenie części uzwojeń w rozruszniku i ciepłym silnikiem potrafi zakręcić a zimnym już nie.
By jednak nie ładować się w koszta i w robotę - proponuje jeszcze ze znajomym podmienić na próbę akumulator (czy aby Kolega go nie "dobił") tamtymi próbami na zablokowanym silniku). Podmiana aku jest łatwa i dopiero gdy to nic nie da - należy zająć się rozrusznikiem.
Pomijam oczywiste sprawy jak czystość i dokręcenie przewodów elektrycznych!
Dla sprawnego akumulatora i sprawnego rozrusznika nie stanowi to problemu. Ja jednak podejrzewam uszkodzenie części uzwojeń w rozruszniku i ciepłym silnikiem potrafi zakręcić a zimnym już nie.
By jednak nie ładować się w koszta i w robotę - proponuje jeszcze ze znajomym podmienić na próbę akumulator (czy aby Kolega go nie "dobił") tamtymi próbami na zablokowanym silniku). Podmiana aku jest łatwa i dopiero gdy to nic nie da - należy zająć się rozrusznikiem.
Pomijam oczywiste sprawy jak czystość i dokręcenie przewodów elektrycznych!
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
To wyjaśnia chyba wszystko.karol2010 pisze:jak silnik byl zblokowany probowalem krecic rozrusznikiem. po naprawie mam dziwna przypadlosc
By nie pisać kolejnych postów
"coś" Kolego, "coś" uszkodziłeś, nie wiemy jeszcze co i właśnie piszemy Tobie co mniej więcej robić by małym kosztem trafić na usterkę.
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 20:29 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik