Czasem nie mogę otworzyć drzwi

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Exted
Mały gagatek
Mały gagatek

Czasem nie mogę otworzyć drzwi

Post autor: Exted » wt sty 05, 2010 10:41

Witam.
Przed zimą oczyściłem wszystkie uszczelki od drzwi i klapy. Nasmarowałem zamki itp czyli ogolnie chciałem wejść w zime przygotowany. Lecz ostatnio czasem rano nie mogę otworzyć drzwi (tzn centralny sie otwiera) lecz tak jak by któryś mechanizm jeszcze trzymał. Od strony pasarzera nie ma problemu. Jeśli już uda mi sie wejść normalnie od strony kierowcy, to czasem drzwi nie chcą się zamknać, musze odczekać pare chwil aby po klapnięciu drzwiami mechanizm złapał drzwi. WTF?

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » wt sty 05, 2010 10:44

Exted pisze:Witam.
Przed zimą oczyściłem wszystkie uszczelki od drzwi i klapy. Nasmarowałem zamki itp czyli ogolnie chciałem wejść w zime przygotowany. Lecz ostatnio czasem rano nie mogę otworzyć drzwi (tzn centralny sie otwiera) lecz tak jak by któryś mechanizm jeszcze trzymał. Od strony pasarzera nie ma problemu. Jeśli już uda mi sie wejść normalnie od strony kierowcy, to czasem drzwi nie chcą się zamknać, musze odczekać pare chwil aby po klapnięciu drzwiami mechanizm złapał drzwi. WTF?
Ja tak miałem jak mi zamek zamarzał na drzwiach (nie w klamce). nawaliłem mu tam wd040 jakiegoś z odmrażaczem i było ok :bigok:

Exted
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Exted » wt sty 05, 2010 10:47

No właśnie w tym problem, że zamek nie zamarza, normalnie kluczyk wchodzi i się przekreca a centralny ładnie pięknie się otwiera. Gdziesz czytałem, że ogolnie dobrze by było przed zimą rozkrecić cały mechanizm zamka w drzwiach i go przeczyścić i odwilgocić ale niestety to już dla mnie wyższa filozofia. :-)

Awatar użytkownika
Ł-u-k-a-s-z
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Ł-u-k-a-s-z » wt sty 05, 2010 11:01

Exted, sam sobie odpowiedziales na pytanie co trzeba zrobic :grin: pozdro

Awatar użytkownika
BeEerT
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: BeEerT » wt sty 05, 2010 11:54

Witam!

Mój ojciec w swoim samochodzie miał identycznie. Centralny ładnie odbijał tylko zamek tak jakby zamarznięty był. Był u kilku mechaników i każdy zwalał na smar i każdy robił po swojemu ale to nic nie pomagało. Teraz ojciec po prostu uchyla minimalnie szybę, żeby ciepłe powietrze miało ujście i jak ręką odjął, drzwi z rana elegancko się otwierają:grin: . Pozdrawiam

Exted
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Exted » wt sty 05, 2010 14:34

PROXII Hmm, może jest ktoś ze świętokrzyskiego komu by się chciało to zrobić? :E :D
BeEerT Co masz na myśli pisząc "uchyla szybe"?

Awatar użytkownika
BeEerT
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: BeEerT » wt sty 05, 2010 22:52

Exted, No po prostu odkręcasz minimalnie szybę, tylko że w tamtym samochodzie są owiewki także nie ma zagrożenia zalania wnętrza jak by co. Wiem, że tam to pomaga. Szyba nie musi być bardzo odkręcona, wystarczy niewielka szczelinka żeby wilgoć z wnętrza mogła wyjść z wnętrza autka. Pozdrawiam :bigok:

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » śr sty 06, 2010 12:15

Ja mam to samo. Co prawda z zamkiem drzwi zwyciężyłem za pomocą WD-40 ale bagażnik jak tylko jest -4 jest dla mnie zamknięty. Będę rozbierał zamek i smarował ale na razie brak mi czasu.

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » śr sty 06, 2010 22:11

Co do otwierania szyby, to pochłaniacz wilgoci daje rade :]
Z zamarzaniem zamka ( mechanizmu wewnątrz drzwi ) walczyłem 2 dni temu. Nie chciały się otwierać, a kluczyk i centralny chodził OK. Jak była odwilż nawaliłem tam WD-40 bo wypiera wodę ( w ten zatrzask zamka co trzyma drzwi zamknięte ) i po jakimś czasie smar silikonowy w sprayu ( K2 ). Obok śrub mocujących zamek ( jak otworzy się drzwi ) jest plastikowa zaślepka. Jak ją się wyjmie to widać też zamek i tam także obficie popryskałem WD-40 i tym K2. W drugim aucie ( Peugeot ) drzwi po otworzeniu nie chciały się zamykać aż do rozgrzania auta trzeba było trzymać je ręką i tutaj też taka kuracja jak na razie pomogła.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » wt sty 12, 2010 20:13

ostatnio rozebrałem swoje klameczki i zamki, dzien kąpieli w benzynie ekstracyjnej, dobre czyszczenie i wszystko nasmarowałem smarem grafitowanym rozgrzanym żeby był płynny i wszędzie wlazł :)

mróz nie mróz drzwi sie zamykają i otwierają jak nowe.

:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”