no właśnie mam pytanie czy ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić podgrzewaną kierownicę? fajnie by było żeby cała była podgrzewana ale w ostateczności tak sobie myślałem żeby kupić dwie maty grzewcze od lusterek takie największe i przymocować je tylko w dwóch miejscach na 9-tej i na 3-ciej ale najgorzej poprowadzić kabelki przez kierownicę............. bo jak będę skręcał to ukręcą się kable. jeśli takie maty były by zbyt gorące to można było by wstawić szeregowo jakiś rezystor dużej mocy tak żeby dostosować temperaturę do własnych potrzeb albo wstawić jakiś potencjometr którym można było by płynnie regulować temperaturę.
tylko co zrobić z przewodami? ewentualnie chcieć po całości można było by owinąć kierownicę drutem oporowym (takim grzewczym) dobrać odpowiednią długość tak żeby nie parzył i było by idealnie ale nadal nie mam pomysłu na poprowadzenie kabli z kierownicy do środka auta.
pozdrawiam i czekam na pomysły.
pomysł na podgrzewaną kierownicę
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mi ten pomysl na razie nie potrzebnyale
kable mozna sprobowac rozwiazac tak jak sa pociagniete od klaksonu pomiedzy kolumna a kierownica - maly drucik porusza sie po jakby biezni (w kazdym potencjometrze elektrycznym jest takie rozwiazanie) tylko nie wiem czy instalacja klaksonu wytrzyma duze napiecie jakie idzie do mat grzewczych
a z drugiej strony gdyby kable szly blisko osi obrotu kierownicy i bylyby dobrze dobrane dlugosci kabli to nie urwia sie tak szybko. mamy przeciez tylko jakies dwa obroty w jedna strone
kable mozna sprobowac rozwiazac tak jak sa pociagniete od klaksonu pomiedzy kolumna a kierownica - maly drucik porusza sie po jakby biezni (w kazdym potencjometrze elektrycznym jest takie rozwiazanie) tylko nie wiem czy instalacja klaksonu wytrzyma duze napiecie jakie idzie do mat grzewczych
a z drugiej strony gdyby kable szly blisko osi obrotu kierownicy i bylyby dobrze dobrane dlugosci kabli to nie urwia sie tak szybko. mamy przeciez tylko jakies dwa obroty w jedna strone
pozdrawiam
LiDeR
LiDeR