Witam. MK1 1,6 diesel. Temperatura wody zaczela podczas jazdy dochodzic na full.Dowiedzialem sie ze to termostat.Chcialem go sam wymienic ale ukrecilem srube i sholowalem auto do mechanika.Tam po dlugich zmaganiach okazalo sie ze to nie termostat a chlodnica jest zapchana na maksa bo nie przelatuje plyn.
Czym mozna ja przeczyscic zeby byl przeplyw czy raczej czeka mnie wymiana ?
Jesli tak to od jakiego auta moge ja jeszcze podpasowac (bo slyszalem ze od benzyniaka jest mniejsza i nie moze byc-jest to prawda)?
[mk I] Zapchana chlodnica - pomozcie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Siemanko.Kiedys ze swoim starym robilismy taki bajer z nagrzewnica od fiata 131: delikatnie odgielim blaszki zagiete na plastikowym boczku nagrzewnicy po drugiej stronie niz wchodzą węże,następnie delikatnie za pomocą płaskich drutów z piórka od wycieraczki przepchaliśmy każdą z ruremk,potem płukanie wodą pod cisnieniem i boczek chłodnicy na czarny silikon i zagiąć blaszki.było łokej.Z tym,ze w golfie chłodnica dłuższa od nagrzewnicy?A moze i nie plastikowa tak jak w dwójce?Z dwojaga złego,jak masz wywalić 150 zł na chłodnice,to czeba kombinowac,?Napisz co tam.
Osobiście bym spróbował ją wyczyścić ale od razu zaznaczam, że jest duże prawdopodobieństwo, że zacznie przeciekać. Tak jak kolega pisze wyżej to wogóle bym nie próbował bo na pewno będzie cieknąć. Wyjąć chłodnicę, zalać na noc mocną płukanką lub wodą z octem (wszystko wyżre) i przepłukać kilka razy czystą wodą. Może pomóc, a chłodnice do diesli są większe niż do benzyny.
-
- Forum Master
No i racja.Kupilem nowa chlodnice.Kosztowala 187 zl i jeszcze mi spuscili w sklepie do 170 zl.Ogolocilem sie calkiem z kasy ale za to furka bedzie smigac.
Jutro zakladam.Dzieki
PS. na szrocie chcieli 100 za uzywke wiec za 70 zl wiecej mam juz pewna chlodnice(bo nowa
Jutro zakladam.Dzieki
PS. na szrocie chcieli 100 za uzywke wiec za 70 zl wiecej mam juz pewna chlodnice(bo nowa
Byl Golf MK1 1.6 B+G pozniej Golf MK1 1.6 diesel
teraz jest Vectra 1.8 B+G
teraz jest Vectra 1.8 B+G