[mk I] Zapchana chlodnica - pomozcie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
SCRASH
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[mk I] Zapchana chlodnica - pomozcie

Post autor: SCRASH » śr lis 30, 2005 18:23

Witam. MK1 1,6 diesel. Temperatura wody zaczela podczas jazdy dochodzic na full.Dowiedzialem sie ze to termostat.Chcialem go sam wymienic ale ukrecilem srube i sholowalem auto do mechanika.Tam po dlugich zmaganiach okazalo sie ze to nie termostat a chlodnica jest zapchana na maksa bo nie przelatuje plyn.
Czym mozna ja przeczyscic zeby byl przeplyw czy raczej czeka mnie wymiana ?
Jesli tak to od jakiego auta moge ja jeszcze podpasowac (bo slyszalem ze od benzyniaka jest mniejsza i nie moze byc-jest to prawda)?

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » śr lis 30, 2005 20:13

Siemanko.Kiedys ze swoim starym robilismy taki bajer z nagrzewnica od fiata 131: delikatnie odgielim blaszki zagiete na plastikowym boczku nagrzewnicy po drugiej stronie niz wchodzą węże,następnie delikatnie za pomocą płaskich drutów z piórka od wycieraczki przepchaliśmy każdą z ruremk,potem płukanie wodą pod cisnieniem i boczek chłodnicy na czarny silikon i zagiąć blaszki.było łokej.Z tym,ze w golfie chłodnica dłuższa od nagrzewnicy?A moze i nie plastikowa tak jak w dwójce?Z dwojaga złego,jak masz wywalić 150 zł na chłodnice,to czeba kombinowac,?Napisz co tam.

Awatar użytkownika
SCRASH
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: SCRASH » śr lis 30, 2005 20:21

Jutro bede cos kombinowal.W szczegolnosci, ze niemam teraz kasy bo stracilem robote a auto jest mi potrzebne.Boje sie tylko zeby mi calkiem nie siadla jak zaczne kombinowac.
Dodam jeszcze ze sie nieznam na tym i nie ogladalem dokladnie tej chlodnicy wiec niewiem czy sa tam jakies plastiki

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nawrotvw » śr lis 30, 2005 21:57

Osobiście bym spróbował ją wyczyścić ale od razu zaznaczam, że jest duże prawdopodobieństwo, że zacznie przeciekać. Tak jak kolega pisze wyżej to wogóle bym nie próbował bo na pewno będzie cieknąć. Wyjąć chłodnicę, zalać na noc mocną płukanką lub wodą z octem (wszystko wyżre) i przepłukać kilka razy czystą wodą. Może pomóc, a chłodnice do diesli są większe niż do benzyny.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » czw gru 01, 2005 00:56

Nowa kosztuje BEHR-a 257 zł detalcznie z czego jeszcze można gryżc a jak ma za używkę dać 150 to daje do myślenia.Jka ruszysz starą to dobrze niebedzie a tylko sie bedziesz męczył.

Awatar użytkownika
SCRASH
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: SCRASH » czw gru 01, 2005 22:10

No i racja.Kupilem nowa chlodnice.Kosztowala 187 zl i jeszcze mi spuscili w sklepie do 170 zl.Ogolocilem sie calkiem z kasy ale za to furka bedzie smigac.
Jutro zakladam.Dzieki

PS. na szrocie chcieli 100 za uzywke wiec za 70 zl wiecej mam juz pewna chlodnice(bo nowa

Byl Golf MK1 1.6 B+G pozniej Golf MK1 1.6 diesel
teraz jest Vectra 1.8 B+G

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”