MIĘKKI PEDAŁ HAMULCA - czy ABS wymaga regulacji
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- kiler_444
- Ma gadane
- Kontakt:
MIĘKKI PEDAŁ HAMULCA - czy ABS wymaga regulacji
mam problem z hamulcem, pedał jest dosc miekki przy hamowaniu i nie czuc w zadnej pozycji opru, układ jest odpowietrzony i ma wymieniony płyn, układ jest szczelny.
jesli koła sie zablokuja i uruchomi sie ABS to pedał robi sie w momencie twardy i przez pewien czas po załączeniu sie abs-u pedał przy ponowym nacisnieciu jest twardszy i czuc pod noga opór wiekszy niz normalnie
raz juz pisałem na ten temat i jeden z forumowiczów napisał ze trzeba doregulowac ABS,
jak to zrobic ?
jesli koła sie zablokuja i uruchomi sie ABS to pedał robi sie w momencie twardy i przez pewien czas po załączeniu sie abs-u pedał przy ponowym nacisnieciu jest twardszy i czuc pod noga opór wiekszy niz normalnie
raz juz pisałem na ten temat i jeden z forumowiczów napisał ze trzeba doregulowac ABS,
jak to zrobic ?
SPRZEDAM UCHWYTY NA KLUCZE PŁASKIE http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=276181
kiler_444
kiler_444
- Paweł Marek
- V.I.P.
to znaczy? Jak hamujesz to mozesz docisnać pedał do dna i sie nie zablokują koła? Probuj zaciągnąć troche ręczny i napisz jak to wpłynie na działanie hamulca. Pompa ABS mogła się zapowietrzyć - opisy odpowietrzania na forum.kiler_444 pisze: nie czuc w zadnej pozycji opru,
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- kiler_444
- Ma gadane
- Kontakt:
jak gniotę to moze nie do samego spodu pedał zostanie wcisniety ale nie duzo mu brakuje i na suchym podłożu trudno doprowadzic do zablokowania kół
natomiast przy wciskaniu hamulca i zaciągnięciu ręcznego uruchamia sie abs i pedał twardniej !!!
z tyłu mam tarcze !!!
natomiast przy wciskaniu hamulca i zaciągnięciu ręcznego uruchamia sie abs i pedał twardniej !!!
z tyłu mam tarcze !!!
SPRZEDAM UCHWYTY NA KLUCZE PŁASKIE http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=276181
kiler_444
kiler_444
- Paweł Marek
- V.I.P.
kiler_444, myslę sprawdź najpierw czy dźwignie recznego przy tylnych zaciskach odbijaja do konca, aż oprą sie o plastykowy kołeczek co tam jest. Jeśli nie odbijają to klocki zanadto odsuwają sie od tarczy (luz nie jest kasowany) co powoduje większe zapotrzebowanie na objętośc płynu i temu trza głęboko wciskać. Ale to nie wyklucza małego zapowietrzenia, z tym że zapowietrzenie przewodów charaktreryzuje sie tym że przy kolejnym naciśnieciu hamulca poprawia się. Więc jeśli już to raczej pompa
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 18:33 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
kiler_444, hamulce powinny być odpowietrzane z zapalonym silnikiem, lub przynajmniej z zapalonym zapłonem.
Można spróbować odpowietrzyć Vagiem ABS, jak co to wpadnij do mnie do Rzeszowa do podepnę pod swojego laptopa i uruchomimy funkcję odpowietrzania ABSu.
Potem można podjechać na kanał i spróbować jeszcze raz odpowietrzyć hamulce z zapalonym silnikiem.
Jak to nie pomoże trzeba szukać usterki gdzieś indziej.
Pozdrawiam.
P.S przy okazji sprawdzimy Vagiem czy nie ma jakiś błędów nie tylko na sterowniku ABS, ale i silnika.
Można spróbować odpowietrzyć Vagiem ABS, jak co to wpadnij do mnie do Rzeszowa do podepnę pod swojego laptopa i uruchomimy funkcję odpowietrzania ABSu.
Potem można podjechać na kanał i spróbować jeszcze raz odpowietrzyć hamulce z zapalonym silnikiem.
Jak to nie pomoże trzeba szukać usterki gdzieś indziej.
Pozdrawiam.
P.S przy okazji sprawdzimy Vagiem czy nie ma jakiś błędów nie tylko na sterowniku ABS, ale i silnika.
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 20:07 przez ordy, łącznie zmieniany 1 raz.