Problem z centralnym i modułem po wymianie wiązki głównej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Problem z centralnym i modułem po wymianie wiązki głównej

Post autor: golfer_1984 » sob gru 05, 2009 22:24

A więc tak, miałem wiązkę na 5 drzwi ale z tym że ele. szyby miałem tylko z przodu, postanowiłem założyć elektryczne szyby na 5 drzwi.

teraz po kolei postanowiłem że na początek wymienię wiazkę główną, starą wyciagłem, włozyłem nową podłączyłem wszystko ale zostały mi 3 wtyczki

2 z kablem koloru czarnego z dwoma cienkimi zielonymi paskami
1 kostka z kablem koloru czerwonym z dwoma cienkimi białymi paskami

bez tych 3 kostek chodziły tylko szyby także pomyślałem że one są od centralnego zamka bo on mi nie chodził

więc dwa czarne złączyłem do siebie i podłączyłem pod masę auta ( może trzeba je podłączyć pod inną masę)

czerwony podłączyłem pod czerwony kabel od ele. szyb co jest bezpiecznik.

I tak: zamykanie c.z chodzi bez problemu,

gdy chcę otworzyć auto to bolec od kierowcy wychodzi do góry a inne nie, po powrocie na pozycję 0 kluczyka(bolec nadal w pozycji otwarty) i po ponowym przekręceniu go w celu otwarcia auta wtedy c.z chodzi ładnie wszystko się otwiera,

problem jest także z modułem, przy otwieraniu auta szyby opadają, ale przy zamknięciu auta c.z się zamyka ale szyby się nie zamykają.

Także moim zdaniem te 3 kostki są odpowiedzialne za te problemy, jutro ten kabel podepnę pod stałe napięcie i zobaczę jak będzie z modułem

Proszę o jakieś porady co sprawdzić??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob gru 05, 2009 22:44

daj fotki tego co zostało

[ Dodano: Sob Gru 05, 2009 9:47 pm ]
czarne z zielonym prawdopodobnie podają plus na domykanie szyberdachu jeśli go nie masz nie podłączaj, a już szczególnie nie do masy bo podają plus i zwalisz moduły. A ten czerwono biały prawdopdobnie ma iść do plusa po zapłonie

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: golfer_1984 » ndz gru 06, 2009 15:44

szyberdach mam. domykanie nie wiem czy chodzi szyberdachu bo nie sprawdzałem ale jak nie chodzi szyb to szybra też nie,

Obrazek

chodzi o dwie wtyczki numer 6 i jedna 9

nie wiem gdzie ich wpiąć, na starej wiązce wszytko było ok.

[ Dodano: 05 Gru 2009 21:55 ]
w starej wiązce ich nie było :/

[ Dodano: 06 Gru 2009 14:43 ]
wtyczkę 9 podpiąłem pod zasilanie i wtedy chodzi centralny, ale nadal nie wiem gdzie podpiąć te 2 wtyczki z kablem czarno zielonym.

otwieranie chodzi normalnie ale domykanie szyb i szybra nie działa, ele. szyb działa z przycisków

[ Dodano: 06 Gru 2009 18:23 ]
Zauważyłem że jak jeden podłączę pod +12v to zamyka się auto i wtedy domyka szyby, ale jak zostawię tak jak jest to z kluczyka nie działa nadal domykanie, wydaje mi się że trzeba gdzieś podłączyć ten kabel do słupka drzwi pod kabel pod którym pojawia się +12 po zamknięciu auta i przytrzymaniu kluczyka w pozycji zamknięcia.

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » ndz gru 06, 2009 20:25

moim zdaniem powinieneś wpiąć te wtyczki w gniazdo w słupku tam są wolne miejsca aby sie upewnić zdejmij gume i sprawdź czy podpinasz do odpowiedniego gniazda kolor przewodu w tej gumie powinien być taki sam

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: golfer_1984 » ndz gru 06, 2009 20:35

tympy mechanik pisze:moim zdaniem powinieneś wpiąć te wtyczki w gniazdo w słupku tam są wolne miejsca aby sie upewnić zdejmij gume i sprawdź czy podpinasz do odpowiedniego gniazda kolor przewodu w tej gumie powinien być taki sam
no właśnie do słupka od drzwi kierowcy ich nie wepnę bo nie ma miejsca na nie

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » ndz gru 06, 2009 20:42

a czy zmieniałeś też wiązki w drzwiach ??

[ Dodano: 06 Gru 2009 19:43 ]
czy zostały stare

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: golfer_1984 » czw gru 10, 2009 21:01

wina chyba tkwi w tym że ta wiązka główna jest z przed roku 95 a ja mam golfa modelowo 97 i jest inna instalacja, więc chyba jak nic nie poradzę to będę szukał wiązki od 95 r

koledzy a powiedźcie na jakim kablu przy zamykaniu i przytrzymaniu kluczyka pojawia się +12 w słupku od kierowcy??

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » czw gru 10, 2009 21:04

moim zdaniem na szarym bo zielony jest od otwierania

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”