Golf III Za duże spalanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Golf III Za duże spalanie
Witam. Posiadam Golfa na gazie. Normalnie spala 10 litrów gazu na 100km. Jednak ostatnimi czasy zauważyłem iż więcej pali. Powinienem na 10 litrach zrobić 100km a tymczasem przejadę 65-70km i jest koniec gazu. Nie wiem co jest tego przyczyną ale różnica w spalaniu jest duża. Mam do wymiany filtr powietrza ale czy to możliwe aby aż tak wzrosło spalanie poprze stary filtr? (czytałem że stary filtr może być przyczyną)
Lolek
no chyba jednak nie w porzadku .. po 10 KM powinnieneś mieć koło 90 stopni juz bez problemow, a problemem bedzie termostat przez trzymanie 70 stopni [niedogrzanie] ma prawo Ci łykać wiecej.erdallvw pisze:Dojeżdżam do szkoły 3km także nie zdąży się zagrzać i skazówka jest na zerze, ale np. po 10 km jest na 70 stopni także chyba w porządku.
Ostatnio zmieniony pt gru 04, 2009 18:19 przez Vii, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
erdallvw, niedogrzanie tego rzędu ma wpływ na spalanie benzyny, ale na LPG praktycznie żaden, węc zmieniaj ten filtr i trzeba jechac do fachowca, sprawdzić sondę lambda świece kable itd itp i ewentualnie gaz regulować
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Sadzisz ze poprawna temperatura dogrzanego silnika benzynowego to jest 70 stopni ? oj, aj ej... Czyli "od zawsze" masz popsuty termostat. Głownie zima bedzie wyczowalna roznica spalania z popsutym termostatem bo jak wiadomo zima ma jeszcze ciezej sie rozgrzać, termostat caly czas otwarty i cały czas w obiegu zimna woda. Wiec odpowiedz na Twoje pytanie conajmniej logiczna ...erdallvw pisze:Trudno powiedzieć... Od zawsze tak się tak nagrzewa rzadko kiedy osiąga temperaturę powyżej 70 stopni i nigdy nie było problemu ze spalaniem dopiero teraz w ostatnim czasie zaczął więcej palić.
Mi tez z popsutym termostatem pali teraz 10 ponad litrów benzyny na 100 KM.. a latem palił 7-8 ; ]
Ostatnio zmieniony pt gru 04, 2009 19:40 przez Vii, łącznie zmieniany 1 raz.
Regulacja gazu u mnie raczej nie możliwa. Gdy zauważyłem wysokie spalanie pomyślałem że pojadę na regulację. Tymczasem okazało się że mojego golfa nie da się podpiąć pod komputer i jest tylko opcja manualnej regulacji na przepływoregulatorze gazu co nie daje praktycznie żadnego efektu.Paweł Marek pisze:erdallvw, niedogrzanie tego rzędu ma wpływ na spalanie benzyny, ale na LPG praktycznie żaden, węc zmieniaj ten filtr i trzeba jechac do fachowca, sprawdzić sondę lambda świece kable itd itp i ewentualnie gaz regulować
Ostatnio zmieniony pt gru 04, 2009 20:10 przez erdallvw, łącznie zmieniany 1 raz.
Lolek
- Paweł Marek
- V.I.P.
erdallvw, skoro masz instalację pierwszej generacji czyli śróba na wężu (nie przepływomierz tylko przepływoregulator ) to pozostaje dbanie o nowe membrany w parowniku - i jednak regulacja
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Już nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Jestem wdzięczny za wszystkie podpowiedzi, ale każdy mówi co innego. Pojawiają się opinie o wymianie termostatu, świec, kabli, membrany w parowniku itp... Fakt faktem to wszystko kosztuje a nie wiadomo tak naprawdę czy jest konieczność wymiany poszczególnych podzespołów. Jeszcze dodam jedno prawdopodobnie czeka mnie wymiana oleju ( nie wiem kiedy był wymieniany muszę zapytać poprzedniego właściciela) i w związku z tym czy długo nie wymieniany olej mógłby mieć wpływ na spalanie???
Lolek
o ludzie przy kupnie samochodu zawsze wymienia się rozrząd, olej i filtry to pierwsza zasada żeby auto pochodziło dłużej... nigdy nie wierz sprzedającemu chyba, że to rodzina lub bardo dobry kolega to jeszcze można nagiąć zasady
tak jak koledzy mówią termostat i jeszcze bym wymienił filterek z gazu
tak jak koledzy mówią termostat i jeszcze bym wymienił filterek z gazu
jeśli ci pomogę nie zapomnij o kliknięciu w "pomógł" ;)
Nie. Olej smaruje silnik i to jego zastosowanie tylko. Jak dlugo nie wymieniany np 15 tys na jednym oleju to po prostu masz gorsze smarowanie, a smarowanie to podstawa.. Takze trzeba pamietać o tych 10ieciu tyś do spalania auta olej ma sie nijako ..erdallvw pisze:i w związku z tym czy długo nie wymieniany olej mógłby mieć wpływ na spalanie???
TERMOSTAT KOLEGO, nie swiece, nie kable!
Ostatnio zmieniony pt gru 04, 2009 20:53 przez Vii, łącznie zmieniany 3 razy.