Jasna maź na korku wlewu oleju.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jasna maź na korku wlewu oleju.
Czy to cos powaznego, czy pojawienie się tej pasty oznacza jakieś nieprawidłowości? Zaznaczam że częściej jezdze na gazie niz na benzynie. Gaz mam od września. Na benzynie jezdze przynajmniej raz w tygodniu przez jeden dzień. Do pracy mam jakies 0,5km i w ciągu dnia wykonuje krótkie trasy w granicach 5-10 km.
Czy ta maź to efekt jakichś nieszczelności i oznacza że dzieje się coś z silnikiem?
Czy ta maź to efekt jakichś nieszczelności i oznacza że dzieje się coś z silnikiem?
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Jasna maź na korku wlewu oleju.
Jeżeli olej w silniku ma normalna barwe ,płyn chłodzący tez, i nie ubywa ci płynu to ta maż jest poprostu efektem niedogrzanego silnika,spróbuj bójnąć sie gdzieś dalej i daj mu troche w dupe to napewno objaw zniknie, miałem podobny objaw jakis m-c temu i tez chodziłem posrany że uszcelka poszła ale okazało sie że to normalne.mar_tec pisze:Czy to cos powaznego, czy pojawienie się tej pasty oznacza jakieś nieprawidłowości? Zaznaczam że częściej jezdze na gazie niz na benzynie. Gaz mam od września. Na benzynie jezdze przynajmniej raz w tygodniu przez jeden dzień. Do pracy mam jakies 0,5km i w ciągu dnia wykonuje krótkie trasy w granicach 5-10 km.
Nie masz sie co martwic jest oki.
...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm:
jak da mu porzadnie kopa w dupsko i bedzie to uszczelka i dostanie ostro to sie rozpieprzy silnik przeciez moze go zatrzec nie probuj tak analizowac takiej sprawy!byc moze ze jest to efekt nie dogrzania silnika ale najlatwiej sprawdzic czy to uszczelka to odkrecic korek od zbiorniczka wyrownawczego zapalic silnik poczekac chwilke i dodac gazu przetrzyamc troche na obrotach nie duzo wystarczy lekoo2000obrotow jak bedzie wywalac wode i beda pecherze powietrza to walnieta uszczelka jezeli nie to wszystko jest o.k
Są teraz duże spadki temperatór (wachania w nocy i dzień) dlatego może ci się skraplać woda z której powstaje ta maź, silnik jest niedogrzany przy krótkich trasach to teraz normalne, szczególnie jak masz wlany kiepski olej w silniku-chociaż nie zawsze ? Może być też uszczelka pod głowicą padnięta ale jeżeli nie masz takiej piany na bagnecie jak sprawdzasz olej lub w zbiorniku wyrównawczym oleju-piany w płynie to raczej wątpliwe
Ogólnie ta maź to mieszanina oleju z wodą :> Na szczęście niekoniecznie oznacza to przecieki, czy wymieniałeś na wiosnę ojej??; czy autko stoi na dworze; czy dużo jeździsz?? Spróbuj odpalić samochód, otwórz korek i pogazuj trochę, jeżeli zobaczysz bąble w zbiorniczku to chyba niestety...
jeżeli nie spróbuj autko wygrzać, przejedź się z 60 km może pomóc

1. Olej wymieniono podczas wymiany popychaczy (niestety nie wiem jaki olej mechanik wlał),guli pisze:Ogólnie ta maź to mieszanina oleju z wodą :> Na szczęście niekoniecznie oznacza to przecieki, czy wymieniałeś na wiosnę ojej??; czy autko stoi na dworze; czy dużo jeździsz?? Spróbuj odpalić samochód, otwórz korek i pogazuj trochę, jeżeli zobaczysz bąble w zbiorniczku to chyba niestety...jeżeli nie spróbuj autko wygrzać, przejedź się z 60 km może pomóc
2. Auto stoi na dworze i dzień i noc, jak ciepło jak i mróz.
3. Nie jezdze dużo, jedynie te kilka metrów do pracy no i raz w miesiącu czasami jakąś trase około 25 km