[Mk3] kilka problemow, pomozcie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

szpeco69
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[Mk3] kilka problemow, pomozcie

Post autor: szpeco69 » czw lis 05, 2009 20:20

Witam!

Jak juz wspomnialem mam kilka problemow z moim Golfem3, niedawno kupilem go, wszystko na poczatku bylo fajne,
lecz juz po 2 tygodniach mam male problemy, tj. centralny zamek, otwieram drzwi z str kierowcy, lecz tylko te drzwi sie otwieraja, a jest centralny zamek, klapka wlewu paliwa rowniez jest zamknieta i nie mam jak wlac paliwa.
Kolejnym problemem to nawiew (juz poruszalem ten temat na forum) grzeje gdy jestem na postoju i mam właczony silnik, lecz gdy juz jade kolo 80km/h to coraz slabiej grzeje.
Kolejnym problemem jest to iz w weekend wymienialem opony i podnoszac auto na lewarku prog sie z lekza zlamal, pordzewialy byl, zaczalem autko badac i stwierdzilem,ze podwozie w wielu miejscach ma juz zakorzenionon rdze.

Prosze o jakas pomoc dotyczaca moich problemow, kazda odpowiedz pomoze

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
bombel-g2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bombel-g2 » czw lis 05, 2009 20:29

jak zamykasz czy otwierasz auto słyszysz pompke z tyłu w bagazniku?...rozumiem ze ori centr. a nie jakas dokładka- -sprawdz bezpieczniki-połaczenia weżyków powietrznych w drzwiach.chyba ze masz el. drugi problem to chyba nagrzewnica...-uzywka kosztuje 50 zł. tylko e duzo roboty.3 problem hmmm -ten model tak juz ma... :crazy: mozesz zamazach bitexem jakims albo cos i na wiosne powymieniac progi- - jak kupowałes to kanał był czy nie???
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 20:31 przez bombel-g2, łącznie zmieniany 1 raz.

Kamil
tel.792310032 kupię katalizatory wszystkie
Monowtrysk w PN-nce już śmiga... aż miło

szpeco69
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: szpeco69 » czw lis 05, 2009 20:32

gdy otwieralem slyszalem pompke, centralny orginalny oczywiscie. bezpieczniki sprawdzalem, wszystkie sprawne
pomoze ci to cos w diagnozowaniu?

Czyli wymienic nagrzewnice?

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » czw lis 05, 2009 20:36

co do zamka centralnego to jesli jest pneumatyczny czyli ori vw to sprawdz czy pracuje pomka od centralnego zamka tzn otwórz bagażnik i pod prawą lampom w takiej piance jest ta pompka i sprawdz czy działa przekręcając zamek w drzwiach kierowcy lub pasażera jesli nie brzęczy to nie działa sprawdz bezpieczniki numeru nie znam a jesli pompuje to sprawdz połączenia wężyka pomiedzy słupkiem a drzwiami w tych gumach harmonijkach ogulnie układ musi byc szczelny jesli nie jest to nie bedzie pracował :bigok: :bajer:

[ Dodano: 05 Lis 2009 19:38 ]
jak bedzie nie szczelnosc jakas to powinno byc słychac tam syczenie w trakcie zamykania i otwierania

Awatar użytkownika
adikus7
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: [Mk3] kilka problemow, pomozcie

Post autor: adikus7 » czw lis 05, 2009 20:46

szpeco69 pisze: Kolejnym problemem to nawiew (juz poruszalem ten temat na forum) grzeje gdy jestem na postoju i mam właczony silnik, lecz gdy juz jade kolo 80km/h to coraz slabiej grzeje.
Na 100% termostat do wymiany.

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » czw lis 05, 2009 20:51

powodem tez moze byc całkowity brak termostatu :bigok:

szpeco69
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: szpeco69 » czw lis 05, 2009 21:04

nawet jak jezdze z pol godziny po miescie to temperatura mi sie nie podnosi, moze cos byc wspolnego?

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » czw lis 05, 2009 21:36

to tak jak by nie było termostatu albo był by cały czas otwarty a jesli z termostatem jest ok a pewnie nie jest to cos nie tak z podłączeniem nagrzewnicy lub lewe obroty na pompie wody powiedz którą stroną pasek chodzi po kole pompy wody czyli tym gładkim kółku powinien ząbkami jesli jest odwrotnie to pompa pracuje nie w tą strone co trzeba

szpeco69
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: szpeco69 » sob lis 07, 2009 02:24

co do centralnego zamka, sprawdzilem bezpieczniki, sa ok!
wiec badalem odgornie silniczek, ktory daje cisnienie do centralnego, podociskalem przewody itp, ale w koncu odczepilem przewod, w ktorym jest "cisnienie" (nie wiem jak to fachowo nazwac) i zaczalem w niego dmuchac i otworzyly sie drzwi, przyssalem powietrze i zamknely sie, moze byc iz ten silniczek padl?

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » sob lis 07, 2009 16:21

szpeco69, sprawdź przewody z pompki jest na 100 gdzieś nieszczelność,nie ba bata,progi bym wymienił,a co do grzania to termostacik,ja wlasni9e skończyłem wymieniać przed chwilą u kolegi

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » sob lis 07, 2009 16:25

pisałeś ze silniczek działa wiec moze jest tak ze pompka nie dostaje sygnałów z drzwi kierowcy tzn.jak przekrecasz kluczyk w drzwiach w zamku jest krancówka która daje sygnał otwarcia i zamkniecie przewodami szarym i zielonym do pompki w bagażniku aby to sprawdzic musisz w bagażniku zainicjować sygnal na te przewody raz na jeden i raz na drugi tylko nie pamietam czym jest tam sterowanie na wszelki wypadek najpierw podaj mase na oba jesli nie bedzie reakcji to spróbuj plusem tylko na chwile dotknij jezeli zamek zadziała to znaczy ze nie działa ci ta krancówka w zamku albo uszkodziły sie przewody po drodze pamietaj kolory SZARY I ZIELONY jeden otwiera chyba zielony a szary zamyka ale to juz sprawdzisz sam daj znac co i jak jak sprawdzisz jak bys szukał plusa z tyłu to jest w tej kostce w od pompki kolor czerwony z białym paskiem :pub: :bajer:

szpeco69
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: szpeco69 » ndz lis 08, 2009 02:26

sprawdzilem, i zielony przewod z plusem polaczylem i silniczek wlacza sie, nie zamyka badz otwiera dzwi ale cisnienie wytwarza.
Byłem ciekaw i zdemotowalem boczek w drzwiach kierowcy, okazalo sie,ze wszystkie przewody byly wilgotne badz mokre, gdyz ta "folia na drzwiach byla do polowy zdarta,
"co teraz myslicie o tym, dziekuje bardzo za odpowiedzi byly i sa bardzo pomocne

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
tympy mechanik
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tympy mechanik » ndz lis 08, 2009 14:25

jak pompka działa to sprawdz szczelność tego przewodu powietrznego od pompki tzn zdejmij z pompki i z zamka w drzwiach i niech ktos dmucha z jednej strony a ty sprawdz z drugiej jeszcze jest opcja taka ze mogła sie dostac woda do układu i zamarzło ale to prawie nie możliwe albo poprostu padły te siłowniki pneumatyczne ale jeszcze sie nie spotkałm z taką awarią :bigok: :bajer:

szpeco69
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: szpeco69 » pn lis 09, 2009 12:21

dzis wieczorem to zbadam i dam znac;]

[ Dodano: 02 Mar 2010 21:49 ]
wiec, problem z grzaniem byl taki, iż brakowało mi calkowice termostatu,
centralny dzis zrobilem wina byla po stronie przewodow;/
w drzwiach ida kabelki z do pompki i jeden byl urwany drugi naderwany.
progi totalnie pordzewiale za niedlugo bede jezdzil jak Flinston:D
pozdro

Obrazek

Golfik coraz bardziej do przodu:D:D:D:D zapraszam

viewtopic.php?t=284537

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”