Silnik gasl mi na biegu jalowym i na sprzegle, wiec wyczyscilem przepustnice. Nic to jednak nie pomoglo.
Nie da sie tez przeprowadzic adaptacji. Wyskakuja mi takie bledy:
282 Throttle Position Actuator (V60) - Output Open
1087 Basic Setting not performed
Ten pierwszy daje sie skasowac, ale wystarczy tylko ponownie przekrecic stacyjke i znow sie pojawia, a ten drugi w ogole nie chce sie skasowac.
Czy to oznacza, ze przepustnica padla na amen i czeka mnie wymiana na nowa, czy moze da sie jeszcze jakos to odratowac?
Problem z przepustnica, nie jestem pewny czy juz do wyrzucen
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Może silniczek krokowy uszkodzony.
A tutaj znalazłem teraz wypowiedź z innego forum (co prawda w mk3, ale może się przyda):
"00282 Serwomotor pozycji przepustnicy - V60
wtyczka ma 4 styki
wczoraj zrobilem test przepustnicy programem vwtool i sie okazalo ze przepustnica wogule niereaguje(silniczek krokowy) poruszalem wtyczka i na chwile zadzialalo zdjolem pancezyk i okazalo sie ze urwal sie jeden kabel jak go polaczylem to blad z vaga zniknol dzis go przyczepie na stale i se przejade autem zobacze jak bedzie chodzil wszystko napisze na forum".
Posprawdzaj sobie dokładnie, może uda się uratować lub nie będziesz musiał wymieniać całej przepustnicy...
A tutaj znalazłem teraz wypowiedź z innego forum (co prawda w mk3, ale może się przyda):
"00282 Serwomotor pozycji przepustnicy - V60
wtyczka ma 4 styki
wczoraj zrobilem test przepustnicy programem vwtool i sie okazalo ze przepustnica wogule niereaguje(silniczek krokowy) poruszalem wtyczka i na chwile zadzialalo zdjolem pancezyk i okazalo sie ze urwal sie jeden kabel jak go polaczylem to blad z vaga zniknol dzis go przyczepie na stale i se przejade autem zobacze jak bedzie chodzil wszystko napisze na forum".
Posprawdzaj sobie dokładnie, może uda się uratować lub nie będziesz musiał wymieniać całej przepustnicy...
Ostatnio zmieniony czw paź 29, 2009 20:55 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co sie orientuje to ten serwomotor spelnia funkcje silnika krokowego, bo takiego tradycyjnego silnika krokowego tam nie ma.
Nie bardzo rozumiem co moze oznaczac to Output open, moze ktos sie orientuje.
Jak bedzie jasno sprawdze polaczenie, moze rzeczywiscie to wina przewodow, chociaz w vagcom niby zczytuje pomiary z przepustnicy.
[ Dodano: 05 Lis 2009 20:46 ]
Tak w ogole to problem pojawil sie po tym jak po montazu kabli do wzmacniacza musialem odpiac dwie klemy od akumulatora, z tego co czytam to powowduje to jakies problemy z ECU, moze to kogos naprowadzi na zwiazanie mojego problemu
Nie bardzo rozumiem co moze oznaczac to Output open, moze ktos sie orientuje.
Jak bedzie jasno sprawdze polaczenie, moze rzeczywiscie to wina przewodow, chociaz w vagcom niby zczytuje pomiary z przepustnicy.
[ Dodano: 05 Lis 2009 20:46 ]
Tak w ogole to problem pojawil sie po tym jak po montazu kabli do wzmacniacza musialem odpiac dwie klemy od akumulatora, z tego co czytam to powowduje to jakies problemy z ECU, moze to kogos naprowadzi na zwiazanie mojego problemu