elektryczne lusterka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtf23
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

elektryczne lusterka

Post autor: wojtf23 » czw paź 29, 2009 01:27

Witam kolegow ponownie otoz mam malutki problem :) kupilem sobie elektryczne lusterka ale jak sie okazalo maja jeszcze dodatkowo podgrzewane lustra i sa na 6 kabli 3 w jedenj i 3 w drugiej wtyczce. schemat jak pokazuje tez jest 6 kabli tylko ze pod jeden pin podpina sie minus w kazdej wtyczce a jak to ma byc u mnie ??

A tak przy okazji czy bedzie pasowal mi przelacznik do lusterek tzn. JOY z passata b3 badz b4 bo sa tez chyba 6 pinowe :)
Ostatnio zmieniony czw paź 29, 2009 02:37 przez wojtf23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw paź 29, 2009 09:49

Obrazek

tu masz kompletny schemat elektrycznych , podgrzewanych lusterek do MK2 , niestety lusterka w MK2 działają na zasadzie jednego silniczka i sprzęgła elektromagnetycznego , więc sterownik od innego auta nie podejdzie bez przeróbek

[ Dodano: 29 Paź 2009 08:53 ]
Z4 - Z5 to są podgrzewacze , N35 - N42 to cewki sprzęgiełek , V25 - V17 to silniczki lusterek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw paź 29, 2009 09:54

Od paska B3 podejdzie, jak dobrze pamiętam.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw paź 29, 2009 09:58

boje się , że chyba jednak nie podejdzie , prawie wszystkie nowsze mają po dwa silniczki w lusterku , a tu jest całkiem inne podłączenie , na pewno da się , ale trzeba kombinować

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw paź 29, 2009 10:47

Powiem tak - kumpel ma joya od włąśnie chyba paska - rączka joya jest taka duża, kwadratowa, a nie jak w mkII - taka płaska, jak pokrętło od wentylatora - dlatego podejrzewam, że to z passata. Poza tym mechanizm z Paska B3 jest identyczny jak w mkII - i z resztą nie tylko w pasku jest identyczny mechanizm - np. w T4 jest to samo itp.

Ogólnie, jak już piszę o różnych sposobach na zdobycie mechanizmu elektryki lusterek, to podpowiem, że można go wziąć właśnie z tych aut (i z wielu innych). Dodatkowo mechanizm ze starych lusterek mkII pasuje do nowych i na odwrót - ale podgrzewane szkło już nie pasuje - ale to nie problem, można odkleić matę grzewczą i przykleić do prawidłowego szkła. Dalej - lewy mechanizm pasuje do prawego lustra i odwrotnie. Następnie - manualne lustro bez problemu można przerobić na elektryczne podmieniając mechanizm - wszystkie mocowania są identyczne - także można np. kupić lusterko od paska b4 i przełożyć do mkII sam mechanizm - tylko z grzaniem może być problem - choć to też, jak pisałem, da się obejść. Czasami też np. po niskiej cenie sprzedają lakierowane lustro elektryczne do mkII, wiec można sobie takie kupić i podmienić mechanizm z manualnym.
To takie tip&tricks z mojej strony- niektórzy pewnie trochę kasy przez to zaoszczędzą - albo w druga stronę - ceny lakierowanych luster do mkII pójdą w górę.... ;)
Ostatnio zmieniony czw paź 29, 2009 10:48 przez Lipek81, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”