tylne koła trą o nadkola

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sarkozzii
Nowicjusz
Nowicjusz

tylne koła trą o nadkola

Post autor: sarkozzii » wt paź 27, 2009 23:07

witam wszystkich :D
niedawno robiłem w mym golfie mk3 zawieszenie z tyłu tzn wymiana amortyzatorów tulei na wahaczu bo wymagało już remontu

po jakimś czasie jadąc drogą najechałem na większą nierówności i usłyszałem jakiś trzask od tego momentu auto w zakrętach i przy większej liczbie osób tarło mi kołami o nadkola z tyłu
myślać że to amorki coś z nimi nie tak to w sklepie wymienili mi je na nowe gazowe dokupiłem do tego również sprężyny nowe po założeniu dalej jest ten sam efekt tylko w mniejszym skutku

jadąć w 2 lub 3 osoby nie ma tych objawów problem zaczyna się dopiero przy większej liczbie osób zawieszenie z tyłu jest dosyć twarde teraz i że jest nowe to troszke golf jest podniesiony z tyłu

ma ktoś może jakieś pomysły co może być tego przyczyną??

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » wt paź 27, 2009 23:11

może Ci koła za bardzo wystają?? a odboje masz dobre??

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

sarkozzii
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sarkozzii » wt paź 27, 2009 23:18

odboje też są nowe założone koła raczej nie powinny wystawac bo to seryjne 13"

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt paź 27, 2009 23:53

w którym miejscu dokładnie obciera? Widać ślady jakieś? Może wywaliło ci amorek do góry, zaglądałeś czy nie wystaje ponad gniazdo w bagaźniku

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » śr paź 28, 2009 00:05

no no a miseczki Ci nie przerdzewiały??

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

sarkozzii
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sarkozzii » śr paź 28, 2009 07:29

1. z tego co zauważyłem to śady na oponach są z boku jak je przyciera i nie patrzyłem jeszcze w gniazdo w bagażniku

2. jeżeli chodzi o miseczki które trzymają sprężyne na amortyzatorze to są nowe założone obie chyba że chodzi o coś innego to nie wiem

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr paź 28, 2009 13:16

a dobrze masz wszystko złożone? stało się to dopiero po wymianie, więc jeszcze raz sprawdź czy dobrze złożyłeś amortyzatory i ich łożyskowanie u góry, sprawdź czy dobrze zamocowana jest tylna belka i czy nic nie przenosiło CI się. Zbieżność ok? prowadzenie auta ok??

[ Dodano: 28-10-09, 12:17 ]
sarkozzii pisze:. z tego co zauważyłem to śady na oponach są z boku jak je przyciera i nie patrzyłem jeszcze w gniazdo w bagażniku
sprawdź na nadwoziu nie na oponach...
zerknij na przewody hamulcowe i linki od rekawa jeszce.

vwlifestyle.pl
Obrazek

sarkozzii
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sarkozzii » śr paź 28, 2009 20:36

jak pierwszy raz założyłem nowe amorki z tyłu jeździłem może z tydzień i jadac droga najechałem na koleine i jak by coś strzeliło z tyłu myślać że to amorki oddałem stare i kupiłęm drugie gazowe i sprężyny nowe a teraz na tych nowych amorkach i sprężynach problem dalej jest tylko w mniejszym stopniu niż wcześniej jak będe miał chwile czasu to podniosę go i zobacze jak jest na mocowaniu wachacza

"zerknij na przewody hamulcowe i linki od rekawa jeszce" a gdzie to jest??

[ Dodano: 15 Lis 2009 19:45 ]
pytanie odnośnie samego montażu amortyzatorów:
w książce obłsugi psze żeby sróby dokręcić właściwymi momentami może ktoś wyjaśnić o co chodzi z tym?? i czy nie można ich dokręcać do oporu??
Ostatnio zmieniony śr paź 28, 2009 20:37 przez sarkozzii, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”