Ustawianie zapłonu 2.0 2E . Duże spalanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ustawianie zapłonu 2.0 2E . Duże spalanie
Witam i powracam z moim problemem zapłonu.
Czy jest ktoś kto powie jednoznacznie jak się ustawia ( kąty wyprzedzenia znam ) zapłon w moim silniku ( 2E ) ? Czy trzeba wyjąć ten czujnik temperatury cieczy czy co ?
Chodzi mi o to, że na wolnych obrotach kreska na kole zamachowym raz jest przed ta strzałką i raz za nią ( nie da się ustawić żeby znaki się pokrywały ) i przy 2800rpm zamiast 40 stopni mam jakieś 34. Jeżeli chodzi o VAG-a to pokazuje jakieś herezje cały czas 255 stopni zapłon na wolnych wskazuje 4000rpm i inne bzdury na moim interface jak i u mechanika.
Zmienione filtry, kopułka (bosch), świece NGK, aparat nie ma luzów, rozrząd zmieniony i dobrze założony. Dzisiaj sprawdzone u mechanika ciśnienie paliwa, ciśnienie na listwie i ogólna praca wtrysków - nie leją. Lewego powietrza też nie zasysa.
Mi się już pomysły skończyły.
[ Dodano: 27 Paź 2009 16:53 ]
Jeżeli ktoś doda że było to poruszane to ok, ale proszę o jakiś linki bo ja za chiny nie mogę nic konkretnego znaleźć, a siedzę już nad tym od dłuższego czasu.
Czy jest ktoś kto powie jednoznacznie jak się ustawia ( kąty wyprzedzenia znam ) zapłon w moim silniku ( 2E ) ? Czy trzeba wyjąć ten czujnik temperatury cieczy czy co ?
Chodzi mi o to, że na wolnych obrotach kreska na kole zamachowym raz jest przed ta strzałką i raz za nią ( nie da się ustawić żeby znaki się pokrywały ) i przy 2800rpm zamiast 40 stopni mam jakieś 34. Jeżeli chodzi o VAG-a to pokazuje jakieś herezje cały czas 255 stopni zapłon na wolnych wskazuje 4000rpm i inne bzdury na moim interface jak i u mechanika.
Zmienione filtry, kopułka (bosch), świece NGK, aparat nie ma luzów, rozrząd zmieniony i dobrze założony. Dzisiaj sprawdzone u mechanika ciśnienie paliwa, ciśnienie na listwie i ogólna praca wtrysków - nie leją. Lewego powietrza też nie zasysa.
Mi się już pomysły skończyły.
[ Dodano: 27 Paź 2009 16:53 ]
Jeżeli ktoś doda że było to poruszane to ok, ale proszę o jakiś linki bo ja za chiny nie mogę nic konkretnego znaleźć, a siedzę już nad tym od dłuższego czasu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nic nie odpinasz, zapalasz silnik, rozgrzewasz, teraz przegazówa na kilka sekund powyżej 3000, puszczasz gaz i ustawiasz na wolnych na cienką kreskę (jest pomiędzy dwoma szerokimi znakami bliżej tego w tył auta) na kole zamachowym na wolnych obrotach. Możesz ze 3 stopnie wiecej wyprzedzić, tak żeby kreska wypadła na tylnią krawedz otworu nad kołem zamachowym, te silniczki to lubią. A jeśli nie chce się znak ustabilizować chociaż na chwilę to możesz mieć źle ustawioną przpustnicę, luzy na osi aparatu zapłonowego. Jeśli po taki ustawieniu nie dostaniesz 40 stopni na 2800 to coś jest nie tak i silnik choidzi w trybie awaryjnym, nie wiem czemu. Czujnik stuków być może padł
[ Dodano: Wto Paź 27, 2009 8:33 pm ]
[ Dodano: Wto Paź 27, 2009 8:33 pm ]
nie napisałeś z czym walczyszGawior pisze:Mi się już pomysły skończyły.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- FURMAN TDI
- Użytkownik
kolego załóż nowy post nie będzie bałaganu.FURMAN TDI pisze:Witam. Co może być przyczyna nierównej pracy silnika ( mk3 1.8 66kW 90 PS motor ADZ 96r.) na wolnych obrotach przerywa - od czego zaczac ???
[ Dodano: 28-10-09, 12:32 ]
Gawior, Paweł Marek, ja ustawiałem znaki na dole koła i u góry a potem na aparacie ustawiam tak żeby palec występował na środku kreski naciętej na aparacie zapłonowym, potem próbuje odpalić i ustawiam tak oldskulowo, na słuch... do tej pory nie miałem problemu, choć nigdy nie próbowałem robić tego Vagiem, albo lampą...
- Paweł Marek
- V.I.P.
-=ren=-, vagiem się nie da w 2E, a co do ustawiania na słuch, próbowałem się bawić w ten sposób, i róznice jakie wychwycisz słuchem pojawią się jak przekręcisz zapłon z 10 stopni w prawo i lewo, dla mnie nonsens, jaka tu dokładnośc, lampa najprostsza za 2 dychy i tyle.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek napisał - "cienką kreskę (jest pomiędzy dwoma szerokimi znakami bliżej tego w tył auta) na kole zamachowym" . Na kole zamachowym mam tylko jedną kreskę fabryczną (oznaczająca chyba zerowe wyprzedzenie) i jak na nią się ustawi znak to palec w aparacie pokazuje na kreskę na obudowie aparatu zapłonowego.
"Możesz mieć źle ustawioną przepustnicę" - mam rozumieć nie wyregulowany, źle ustawiony potencjometr przepustnicy ? Czy chodzi o to, że przepustnica sama w sobie jest mechanicznie jakoś źle ustawiona ?
"Luzy na osi aparatu zapłonowego" - luzów na boki wyczuwalnych nie ma. Ośka tylko trochę się rusza w górę i w dół, ale tak miał każdy aparat zapłonowy z jakim się spotkałem, zetknąłem.
Jak sprawdzić czujnik stuków ?
"Nie napisałeś z czym walczysz" - cały czas chodzi o ten zapłon i spalanie na poziomie 13-14L Pb 98 - miasto.
"Możesz mieć źle ustawioną przepustnicę" - mam rozumieć nie wyregulowany, źle ustawiony potencjometr przepustnicy ? Czy chodzi o to, że przepustnica sama w sobie jest mechanicznie jakoś źle ustawiona ?
"Luzy na osi aparatu zapłonowego" - luzów na boki wyczuwalnych nie ma. Ośka tylko trochę się rusza w górę i w dół, ale tak miał każdy aparat zapłonowy z jakim się spotkałem, zetknąłem.
Jak sprawdzić czujnik stuków ?
"Nie napisałeś z czym walczysz" - cały czas chodzi o ten zapłon i spalanie na poziomie 13-14L Pb 98 - miasto.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Gawior, oglądaj na zgaszonym silniku dokładniej znaki na kole zamachowym, wrzuc sobie bieg 5 i popychając auto obserwuj. Bedziesz tam miał szeroki odlew to jest znak na OT, jakieś 2 cm od niego w tył cienką kreskę do ustawiania zapłonu, i jeszcze dalej ok 4 cm w tył od tej kreski kolejny szeroki nadlew - taki sam jak ten na OT. Zdarza sie że cienkiej kreski do zapłonu niema np jeśli koło zamachowe było zmieniane, trzeba sobie wtedy zrobic znak samemu.
Usterke czujnika stuków powinien wykazac VAG - ale z tym masz coś pokichane nie wiem co - oby to nie była usterka ECU że jest zła komuinkacja z Vagiem. Wówczas mozesz stukac młotkiem w śróbę czujnika patrząc na znak na kole oświetlony lampą stroboskopową, natychmiast po stuknieciu zapłon powinie sie wyprzedzic około 4 stopnie, czyli jakis centymetr na kole zamachowym.
Usterke czujnika stuków powinien wykazac VAG - ale z tym masz coś pokichane nie wiem co - oby to nie była usterka ECU że jest zła komuinkacja z Vagiem. Wówczas mozesz stukac młotkiem w śróbę czujnika patrząc na znak na kole oświetlony lampą stroboskopową, natychmiast po stuknieciu zapłon powinie sie wyprzedzic około 4 stopnie, czyli jakis centymetr na kole zamachowym.
Co do VAG-a no to są heretyczne odczyty "czujników" jak się na nim sprawdza. Ale właśnie błąd czujnika stuków by wyłapał jakby był padnięty.
Byłem przed chwilą na przeglądzie i przy okazji sprawdzili mi katalizator ( jak mechanik kazał ). Jest dobry według wydruków z maszyny. Teraz się ściemnia, ale jutro jadę do kumpla co ma lampę do zapłonu i zobaczę co i jak z tymi znakami. Wcześniej tez tocząc go na 5 biegu szukałem tej kreski do zapłonu, ale innych kresek nie dojrzałem.
Czyli mam ustawić zapłon na ten znak, ta kreskę co jest 2cm w tył od znaku OT ?
Byłem przed chwilą na przeglądzie i przy okazji sprawdzili mi katalizator ( jak mechanik kazał ). Jest dobry według wydruków z maszyny. Teraz się ściemnia, ale jutro jadę do kumpla co ma lampę do zapłonu i zobaczę co i jak z tymi znakami. Wcześniej tez tocząc go na 5 biegu szukałem tej kreski do zapłonu, ale innych kresek nie dojrzałem.
Czyli mam ustawić zapłon na ten znak, ta kreskę co jest 2cm w tył od znaku OT ?