podniesienie obr. biegu jałowego Renault Twingo 1.2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
podniesienie obr. biegu jałowego Renault Twingo 1.2
Renault Twingo 1.2 1995 r. silnik C3G na monowtrysku - brak zwłącza OBD II tylko jakieś tam typu "Renault", silnik na wolnych obrotach wyraźnie kuleje i ma za niskie obroty - na słuch bo nie ma obrotomierza (dodam że świece i przewody wysokiego napięcia są nowe) - czy jest techniczna możliwość podniesienia obrotów biegu jałowego?
Ostatnio zmieniony wt paź 27, 2009 15:41 przez doggie, łącznie zmieniany 3 razy.
moze na ramieniu przepustnicy srubą reg. od linkimettenos pisze:czy jest techniczna możliwość podniesienia obrotów biegu jałowego?
taka moja sugestia ale zobacz tu
http://forum.twingo.pl/viewforum.php?f=12
Ostatnio zmieniony wt paź 27, 2009 15:15 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
dziejo, dzięki za linka, co prawda mowa o nowszym silniku D7F - w moim jest stary dziadek C3G pamiętający czasy świetności Renaulta 5 ale może coś z tego będzie. Tu problemem jest brak złącza OBD i nie można sprawdzić żadnych parametrów - nikt z moich znajomych nie posiada takiej kostki diagnostycznej, pytałem gościa który kiedyś pracował w ASO Renaulta to był zielony w temacie obrotów biegu jałowego
postaram się to sprawdzić i dać odpowiedź.
PS.
"na ucho 800 obrotów" - cóż - jakby nie było z muzyki miałem piątkę
postaram się to sprawdzić i dać odpowiedź.
PS.
Ta "śrubka" to zderzak biegu jałowego lub zderzak przepustnicy. tak to się zowie.
.....................
Jeżeli masz zbyt wysokie obroty spróbuj wykręcić tę śrubkę o tyle, aby utzrymać na ucho ok 800 obrotów. Jeżeli nie będzie chciał zejść mimo jej odkręcania, albo zdejmij klemę "+" na pół godzinki, albo jeśli masz złącze OBD II to usuń błędy. Powinno wrócić do normy.
"na ucho 800 obrotów" - cóż - jakby nie było z muzyki miałem piątkę

Ostatnio zmieniony wt paź 27, 2009 15:50 przez doggie, łącznie zmieniany 2 razy.