olej 5w30 a filtr od oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
olej 5w30 a filtr od oleju
wiem ze na oleju 5w30 mozna jezdzic w okresie 12-24 miesiace lub 15 -50 tys km tak przynajmniej pisza na stronie castrola, a filtr od oleju niektorzy pisza ze zawsze wymieniaja razem z olejem , to co jak ja ja mam wymienic nie wiem po nawet dopiero 50 tys ??? chyba nie za duzo to bedzie ?????, doradzce co nieco bo juz mam przejechane 14 tys km w rok na tym oleju i nie wiem czy wymieniać sam filtr czy nie
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2009 23:00 przez dm84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
chcesz jeździc na oleju 50 tys km???
dobrze sie czujesz? 10, góra 15 tys km i wymiana, ja zmieniam co 8 tyś, choc latam na 5W50 Mobil 1 rally.
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
Re: chcesz jeździc na oleju 50 tys km???
Wcześniej jaki olej był ??ozzman1979 pisze:dobrze sie czujesz? 10, góra 15 tys km i wymiana, ja zmieniam co 8 tyś, choc latam na 5W50 Mobil 1 rally.
I jak silnik to przyjął ?? jaki przebieg ??
z góry dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
-
- Nowicjusz
jakieś 600-700 tyś ma obecnie
przedtem nie wiem na jakim latał, ale na bardzo dobrym musiał, bo wałek rozrządu jak nówka z fabryki. Silnik zadowolony jak cholera, aż rwie się do jazdy
Ogólnie to jak kogoś nie stać na wymianę oleju, tym bardziej filtra to niech nie jeździ. Olej to wydatek 100-200 zł patrząc na dobrych producentów. Filtr jeszcze większy majątek 10-30 zł (kupiłem knecht do AAZ za 22).
W weekend zmieniałem koledze olej. Kupił auto od "znajomego" okazało się ze filtr rozleciał się w środku, filtracji zero i cały silnik w Vectra B 99 r jeździl na niefiltrowanej zupie.
Filtr nie zmieniany min. 2 oleje.
Jak autor chce - w sumie to odkop - to może w tym TDI w ogóle oleju nie wymieniać, turbinka i silnik będzie mu dozgonnie wdzięczna.
W weekend zmieniałem koledze olej. Kupił auto od "znajomego" okazało się ze filtr rozleciał się w środku, filtracji zero i cały silnik w Vectra B 99 r jeździl na niefiltrowanej zupie.
Filtr nie zmieniany min. 2 oleje.
Jak autor chce - w sumie to odkop - to może w tym TDI w ogóle oleju nie wymieniać, turbinka i silnik będzie mu dozgonnie wdzięczna.
Ostatnio zmieniony śr kwie 14, 2010 13:40 przez jhosef, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Master
Ale to jest osobówka a nie ciężarowy przecież do ciężarowych inny zalewasz... nie ma sensu wymieniać samego filtra bez wymiany oleju... Jak jest napisane że wymiana co 30kkm to możesz tak zrobić ale to wymieniasz filtr dopiero z olejem...Chwedor pisze:a w ciężarówkach co ile olej się mienia? nowe oleje mają wydłużony czas eksploatacjiozzman1979 pisze:dobrze sie czujesz? 10, góra 15 tys km i wymiana