Wtrysk paliwa w Golfie 3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wtrysk paliwa w Golfie 3
Witam. Otoz zamierzam kupic golfa 3 z jednopunktowym wtryskiem paliwa, niestety bardzo czesto gdy pytam wlascicieli auta czy maja jedno czy wielopunktowy wtrysk paliwa nie sa mi oni w stanie odpowiedziec. Ja tez nie jestem ekspertem i nie za bardzo wiem jak to sprawdzic. W zwiazku z tym pytania:
1.Czy mozecie mi powiedziec na jakiej zasadzie rozroznia sie jedno i wielopunktowy wtrysk paliwa.
2. Czy zalezy to od modelu(pojemnosci) silnika i tym samym po tym mozna to poznac?
3. Czy jakies informacje zawarte w dowodzie rejestracyjnym mogace nasunac nam odpowiedz?
Z gory dziekuje za pomoc!
1.Czy mozecie mi powiedziec na jakiej zasadzie rozroznia sie jedno i wielopunktowy wtrysk paliwa.
2. Czy zalezy to od modelu(pojemnosci) silnika i tym samym po tym mozna to poznac?
3. Czy jakies informacje zawarte w dowodzie rejestracyjnym mogace nasunac nam odpowiedz?
Z gory dziekuje za pomoc!
samochód z jednopunktowym wtryskiem , to prawie to samo co z gaźnikiem , tylko wszelkie parametry wtrysku są sterowane elektrycznie i elektronicznie , jednopunkt ma centralną jednostkę w kolektorze ssącym , jest bardziej niezawodna od gaźnika i troszkę oszczędniejsza , jak również łatwiejsza w diagnozie usterek i łatwiejsza w naprawach , wielopunkt ma doprowadzone zasilanie bezpośrednio do każdego cylindra , w których są wtryski , bardzo podobnie jak w silniku diesla
[ Dodano: 25 Paź 2009 13:31 ]
oczywiście silniki z wielopunktowym wtryskiem , tak samo mają świece zapłonowe , zapłon mieszanki następuje od iskry świecy , a nie tak jak w dieslu , samozapłon
[ Dodano: 25 Paź 2009 13:36 ]
w dowodzie rejestracyjnym nie ma takich informacji , zwłaszcza teraz , bo silnik jest traktowany jako część zamienna i nie ma nawet wpisu jego numeru , więc możesz sobie wsadzić jaki chcesz
[ Dodano: 25 Paź 2009 13:31 ]
oczywiście silniki z wielopunktowym wtryskiem , tak samo mają świece zapłonowe , zapłon mieszanki następuje od iskry świecy , a nie tak jak w dieslu , samozapłon
[ Dodano: 25 Paź 2009 13:36 ]
w dowodzie rejestracyjnym nie ma takich informacji , zwłaszcza teraz , bo silnik jest traktowany jako część zamienna i nie ma nawet wpisu jego numeru , więc możesz sobie wsadzić jaki chcesz
[ Dodano: 25 Paź 2009 14:16 ]
najlepiej podnieść maskę i zobaczyć na silnik
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=182296
najlepiej podnieść maskę i zobaczyć na silnik
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=182296
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2009 15:16 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.