mazia olejowa i woda w odpowietrzaniu skrz. korbowej filtra

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

speede
Użytkownik
Użytkownik

mazia olejowa i woda w odpowietrzaniu skrz. korbowej filtra

Post autor: speede » śr lis 16, 2005 17:10

Golf 3, benzyna 1.4 Zauwazylem ze zbiera sie mazia olejowa w filtrze zaraz nad zespolem wtryskowym a filtrem powietrza. Ta rurka ktora idzie do odpowietrzania jest zatkana ta mazia zauwaylem krople wody. Co to moze byc? Porady

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nawrotvw » śr lis 16, 2005 17:57

standardowo maź się robi jak jeździsz na krótkie dystanse, szczególnie występuje przy LPG i nader często jak się używa najgorszych olejów czyli Orlen lub Lotos. Jest to po prostu nie odparowana woda z olejem. Nie masz się czym przejmować, ale najlepiej to usuń.

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » śr lis 16, 2005 18:37

oby napewno nic nie grozi? Zauwazylem kropelki wody, nie jest to plyn bo plyn mam czerowny zalany. A mazi to jest caly przewod az gesto. Co mozna zrobic zeby ta maz tam sie nie gromadzila, moze sie dostac do wtrysku.

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nawrotvw » śr lis 16, 2005 19:11

To nie jest płyn chłodniczy, ja przez dwa lata miałem to samo w zimie i cała odma była zapchana mazidłem. Zmieniłem olej na Castrola i podczas ostatniej zimy prawie zniknęło. Radzę wszystko co można zdemontować, wyczyścić i tyle. Bardzo wielu ludzi ma takie problemy, na szczęście niczym to nie grozi. A dlatego są na tym kropelki wody bo to skutek nie odparowanej wody z silnika. Napisz jeszcze dokładnie jakiego oleju używasz?

speede
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: speede » śr lis 16, 2005 19:14

rozumiem, dzieki, wlasnie wymienilem na olej castrola 15w40, ale jeszcze nie czyscilem bo nie zdazylem, wczsniej jezdzilem na lotosie 10w40. Mam nadzieje ze to nie jest uszczelka pod glowica. Moze ta odme od strony filtra zatkac, a do przewodu podlaczyc np. butelke.?

Awatar użytkownika
nawrotvw
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: nawrotvw » śr lis 16, 2005 19:29

Nic nie kombinuj, jak wcześniej jeździłeś na lotosie to najprawdopodobniej to są właśnie pozostałości po nim, wszystko ładnie wyczyść i nie powinieneś mieć więcej takiego problemu. Ja obecnie na Castrolu mam tylko delikatny nalot na ściankach, ale to nic. Niestety Lotos ma dobrą reklamę ale oleje są tragiczne. A jeśli się boisz o uszczelkę pod głowicą to obserwuj czy ci nie znika płyn chłodniczy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”