Samochód hamuje przy wciśniętym gazie...:/
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Samochód hamuje przy wciśniętym gazie...:/
Na początku chciałbym wszystkich powitać!!!
Mam nietypowy problem...otóż co jakiś czas pojawia sie u mnie problem opisany w tytule. Jadąc stałą prędkościa 80km/h na 5 biegu, zdarza się że pomimo wciśniętego pedała gazu samochód nagle zaczyna zamulać i najzwyczajniej w świcie hamuje...puszczam gaz calkowicie, szybka redukcja na 4 bieg wciskam gaz i dalej ten sam problem, kolejna redukcja tym razem na 2 bieg i po dodaniu gazu samochód gaśnie! Zauważyłem także, że jesli jadę mimo wszystko z wcisnietym pedalem gazu i nie puszczam go nawet pomimo tego ze samochód sie zamula i zaczyna hamowac to po chwili samochod dostaje kopa...tak jakby zalapal i leci dalej...pytalem sie juz znajomych ktorzy maja Gofera IV i u nich nigdy taki problem sie nie pojawił...Czy ktoś z Was miał podobny problem? Co może być tego przyczyna? Zaznaczam ze swiece i wszystkie filtry mialem niedawno wymieniane...przed wymiana swiec mialem takze falujace obroty na biegu jałowym...po wymianie praktycznie zniknely.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuje za pomoc.
Mam nietypowy problem...otóż co jakiś czas pojawia sie u mnie problem opisany w tytule. Jadąc stałą prędkościa 80km/h na 5 biegu, zdarza się że pomimo wciśniętego pedała gazu samochód nagle zaczyna zamulać i najzwyczajniej w świcie hamuje...puszczam gaz calkowicie, szybka redukcja na 4 bieg wciskam gaz i dalej ten sam problem, kolejna redukcja tym razem na 2 bieg i po dodaniu gazu samochód gaśnie! Zauważyłem także, że jesli jadę mimo wszystko z wcisnietym pedalem gazu i nie puszczam go nawet pomimo tego ze samochód sie zamula i zaczyna hamowac to po chwili samochod dostaje kopa...tak jakby zalapal i leci dalej...pytalem sie juz znajomych ktorzy maja Gofera IV i u nich nigdy taki problem sie nie pojawił...Czy ktoś z Was miał podobny problem? Co może być tego przyczyna? Zaznaczam ze swiece i wszystkie filtry mialem niedawno wymieniane...przed wymiana swiec mialem takze falujace obroty na biegu jałowym...po wymianie praktycznie zniknely.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuje za pomoc.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Co masz na myśli pisząc "hamuje", dosłownie;) czy tak jakby zupy nie dostawał?
Ja bym sprawdził czy pompa podaje paliwo kiedy auto zamula.
U kumpla niedawno był podobny problem, pod wtyczkę od pompy podpiąłem żarówkę na 12V która robiła za kontrolkę. Okazało się, że kiedy auto zamula to żaróweczka gaśnie, czyli pompa nie dostaje napięcia. Po sprawdzeniu instalacji pompy udało znaleźć się wadliwy bezpiecznik, a raczej jego gniazdo.
Ja bym sprawdził czy pompa podaje paliwo kiedy auto zamula.
U kumpla niedawno był podobny problem, pod wtyczkę od pompy podpiąłem żarówkę na 12V która robiła za kontrolkę. Okazało się, że kiedy auto zamula to żaróweczka gaśnie, czyli pompa nie dostaje napięcia. Po sprawdzeniu instalacji pompy udało znaleźć się wadliwy bezpiecznik, a raczej jego gniazdo.
Ostatnio zmieniony pt paź 16, 2009 21:04 przez Qto, łącznie zmieniany 1 raz.
- kornas2007
- Mały gagatek
- Wojtek0423
- Ma gadane
- Kontakt:
A to nie jest wina przepustnicy? E gas sam sobie nią steruje. Raz jechałem samochodem brata także z silnikiem 1.6 16v i gdy jechałem na 5 biegu i wcisnąłem gaz do dechy to też nie był jakiejś gwałtownej reakcji na gaz przez jakiś czas prędkość się nie zmieniała i czasmi myślałem że moje 1,4 na mechanicznej przepustnicy lepiej się zbiera. Jak sie zredukowało bieg to zaczął przyspieszać.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Ja mam elektroniczną przepustnicę i raczej normalnie działa...Wojtek0423 pisze:A to nie jest wina przepustnicy? E gas sam sobie nią steruje. Raz jechałem samochodem brata także z silnikiem 1.6 16v i gdy jechałem na 5 biegu i wcisnąłem gaz do dechy to też nie był jakiejś gwałtownej reakcji na gaz przez jakiś czas prędkość się nie zmieniała i czasmi myślałem że moje 1,4 na mechanicznej przepustnicy lepiej się zbiera.
- Wojtek0423
- Ma gadane
- Kontakt: