Szyby paruja a klimy nie włącze..

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Szyby paruja a klimy nie włącze..

Post autor: Kavior » czw paź 15, 2009 19:15

Koledzy wytłumaczcie mi dlaczego w autach grupy VAG klima sie nie włacza jak na zewnątrz jest poniżej 5stC? W instrukcji niby pisze żeby parownik nie zamarzł czy jakoś tak ale dlaczego w innych markach można właczać klime? Wczoraj +2st, trzy osoby w aucie, na zewnatrz deszcz ze sniegiem a szyby mam zaparowane że nic nie widać. Nawiew sobie nie daje rady a tak z klimą chwila moment i po kłopocie by było. Dodam od razu że filtr kabinowy zmieniałem kilka tygodni temu, auto jest suche w srodku, nagrzewnica cała i szczelna a klapa od obiegu zamknietego działa poprawnie i jest otwarta na powietrze z zewnatrz. Czy można oszukać czujnik temperatury zewnętrznej by przy temperaturach w okolicach 0stC mozna było właczyc klime?Jakiś opór równolegle z czujnikiem...Jaki sens ma w climatronicu opcja że jak włączam nawiew na szybe to od razu włącza sie klima skoro szyby paruja najbardziej w okresie gdy temperatura spada poniżej 5stC i sprezarka i tak nie odpala :panna:
Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 19:19 przez Kavior, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
$layer
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: $layer » czw paź 15, 2009 21:18

filtr pyłków zmieniałeś? jak będzie zasyfiony to też będą parować.

kurde nie doczytałem...
Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 21:19 przez $layer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Re: Szyby paruja a klimy nie włącze..

Post autor: Haki » czw paź 15, 2009 21:51

Kavior pisze:Koledzy wytłumaczcie mi dlaczego w autach grupy VAG klima sie nie włacza jak na zewnątrz jest poniżej 5stC? W instrukcji niby pisze żeby parownik nie zamarzł czy jakoś tak ale dlaczego w innych markach można właczać klime? Wczoraj +2st, trzy osoby w aucie, na zewnatrz deszcz ze sniegiem a szyby mam zaparowane że nic nie widać. Nawiew sobie nie daje rady a tak z klimą chwila moment i po kłopocie by było. Dodam od razu że filtr kabinowy zmieniałem kilka tygodni temu, auto jest suche w srodku, nagrzewnica cała i szczelna a klapa od obiegu zamknietego działa poprawnie i jest otwarta na powietrze z zewnatrz. Czy można oszukać czujnik temperatury zewnętrznej by przy temperaturach w okolicach 0stC mozna było właczyc klime?Jakiś opór równolegle z czujnikiem...Jaki sens ma w climatronicu opcja że jak włączam nawiew na szybe to od razu włącza sie klima skoro szyby paruja najbardziej w okresie gdy temperatura spada poniżej 5stC i sprezarka i tak nie odpala :panna:
Powiem od Siebie .. kilka słów.
Po 1 nie musisz mieć wcale włączonej klimy przy nawiewie na samą szybę- ja pstrykam ECON i mam nawiew bez klimy.

Po 2 - masz coś zwalonego i to na 100% u siebie bo pierwsze słyszę by temperatura zewnętrzna miała jakikolwiek wpływ na to czy mogę włączyć klimę u siebie w Golfie - przykładem może być zima z tamtego roku-- przy -24 na dworze odpalałem klimę by po prostu popracowała bo co jakiś czas trzeba ruszyć olej :bajer:

Po 3 jak masz wszystko wymienione (filtr) + sucho w aucie to pozostaje Ci tylko zablokowana przepustnica od nawiewów.
Chłopaki ostatnio opisywali co i jak- jak się diagnozuje awarię i naprawia zwalony silniczek od sterowania.
Dla przypomnienia w skrócie- wyciągasz filtr kabinowy z podszybia -- uruchamiasz silniczek i obserwujesz przepustnicę pod filtrem - w tym czasie 2 osoba przełącza na Panelu Climatronika - obieg wewnętrzny... jak się nie zamyka to masz zwalony silniczek....

Tu : masz opisane http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... =parowanie LUDZIE SZUKAJCIE :panna:
Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 21:53 przez Haki, łącznie zmieniany 1 raz.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Kavior » czw paź 15, 2009 21:59

Jak pisałem klapa od obiegu jest na 100% sprawna. Klima sie włacza jak wcisne nawiew na szybe ale oczywiscie econem moge ja wyłaczyć. Rzecz w tym że przy niskich temperaturach sprezarka sie nie włacza wiec osuszczacz nie wyciagnie wilgoci z wnetrza samochodu. Wystarczy że bedzie 6-7stC i wszystko pieknie działa i klima sie włacza. Czytałem kiedyś w instrukcji że poniżej 5stC klima sie nie włącza i jest to kwestia zabezpieczenia. To ze nie nie ma econa na wyswietlaczu nie oznacza ze sprezarka sie kreci. W zimie zawsze jezdze na auto na 23stC by miec stała temperature w aucie ale szyby i tak paruja jak kilka osób ze mną jedzie.
Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 22:02 przez Kavior, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
morfeusz86r
Forum Master
Forum Master

Post autor: morfeusz86r » czw paź 15, 2009 22:04

Haki pisze:przy -24 na dworze odpalałem klimę by po prostu popracowała bo co jakiś czas trzeba ruszyć olej
normalnie kompresor wyłącza sie poniżej 4*C

Awatar użytkownika
daniel1d
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: daniel1d » czw paź 15, 2009 22:05

Haki pisze:Po 2 - masz coś zwalonego i to na 100% u siebie bo pierwsze słyszę by temperatura zewnętrzna miała jakikolwiek wpływ na to czy mogę włączyć klimę u siebie w Golfie - przykładem może być zima z tamtego roku-- przy -24 na dworze odpalałem klimę by po prostu popracowała bo co jakiś czas trzeba ruszyć olej :bajer:
to raczej u Ciebie w golfie jest coś zwalonego bo klima w golfach nie włącza się 5 bądź 7 stponi.

www.proturbo.com.pl

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Kavior » czw paź 15, 2009 22:09

i mnie szlag trafia bo mrozów nie ma a klimy nie moge wlaczyc by odparowac szyby. Kumpel ma lagune i nie ma takiego problemu, klima włacza sie nawet przy ujemnych temperaturach, kolejny w astrze to samo. Dlatego chce oszukac czujnik temp by załóżmy do około 0stC kompresor mozna było właczyc. VAG troche przedobrzył z tymi 5stC :ass:
Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 22:10 przez Kavior, łącznie zmieniany 1 raz.

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » czw paź 15, 2009 22:16

Co do klimy to fakt że poniżej 5 st nie działa. Ostatnio 5 osób w aucie (silnik wyłączony, szyby zaparowane jak nie wiem) włączyłem nawiew na maxa jakies 2 min i wszystkie szybki odparowane ... jeszcze problemu z szybami nie miałem a na termometrze 4 st pokazywało ... Więc nie mów że tak jest u wszystkich. Więc radze sprawdzić tak jak wcześniej pisali sprawdź zamykanie/otwieranie obiegu.

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Kavior » czw paź 15, 2009 22:21

Klapa jest otwarta, specjalnie wyciągałem filtr kabinowy. Ja nie pisze że wszystkim szyby paruja tylko że chyba wiekszosc aut z koncernu vag nie ma mozliwosci właczenia kimatyzacji przy temperaturze zewnętrzej ponizej 5stC. Gdybym jezdził sam to problemu by nie było ale majac na pokladzie 3-4 osoby pierwsze kilometry jazdy rano po nocy to rosyjska ruletka :jezor:

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » czw paź 15, 2009 23:07

daniel1d pisze:
Haki pisze:Po 2 - masz coś zwalonego i to na 100% u siebie bo pierwsze słyszę by temperatura zewnętrzna miała jakikolwiek wpływ na to czy mogę włączyć klimę u siebie w Golfie - przykładem może być zima z tamtego roku-- przy -24 na dworze odpalałem klimę by po prostu popracowała bo co jakiś czas trzeba ruszyć olej :bajer:
to raczej u Ciebie w golfie jest coś zwalonego bo klima w golfach nie włącza się 5 bądź 7 stponi.
Może i zwalone ale wolę tak bo przynajmniej szyby nie parują :bajer:

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
ziomek1988
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ziomek1988 » pt paź 16, 2009 14:02

Koledzy...temat trochę zszedł z toru... :bajer: Maciemoże rozwiązanie jak sprawić żeby klima ponizej 5st się włączała? Można to jakoś Vagiem zrobić czy nie :bigok:

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59ff7eee66697ba2.html][img]http://images44.fotosik.pl/291/59ff7eee66697ba2.jpg[/img][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=269407][b][size=150]Golf Generation - kliknij i oceń[/size] [/b][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”