Szyba elektryczna nie działa. Kilka podłączonych też nie.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Szyba elektryczna nie działa. Kilka podłączonych też nie.

Post autor: Gawior » pt paź 09, 2009 22:32

Witam. Jakiś czas temu padła mi elektryczna szyba od strony kierowcy. Wczoraj wziąłem się za zdiagnozowanie i naprawienie problemu. Na moje oko padł cały silniczek bo pozostałe szyby prawa i obie tylne działają. Na szrocie podłączałem 3 mechanizmy i żaden nie chciał działać ( wszystkie wykręciłem razem właścicielem z kompletnych drzwi, gdzie szyba była opuszczona i facet dawał rękę że wszystkie działają bo sam opuszczał te szyby przed demontażem całych drzwi ). Przełączniki też próbowałem inne podłączyć i nic.
Czy jest jeszcze coś co odpowiada za szyby elektryczne ?
Byłem u elektro-mechanika i powiedział że może być jakaś "centralka szyb" i to może być przyczyną ( dopiero we wtorek może on się za to wziąć ).
Wcześniej jak jeszcze ta szyba działała to jak ją się otwierało to tak jakby się przycinała otwierając ( stawała np. w połowie i trzeba było znowu wcisnąć przycisk i odsuwała się dalej ).
Jeżeli jest jakaś "centralka" do szyb to gdzie się znajduje ?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob paź 10, 2009 00:25

Nie ma żadnej centralki od szyb. Każda szyba ma swój moduł sterujacy. Zobacz, czy na dwóch grubych kablach masz masę (brązowy) i +12V(czerwono zółty) - we wtyczce są to dwa większe piny, po bokach. Zobacz też, czy jest tam +12V po stacyjce - czarno-zółty. Czy miożesz zamknąc lub otworzyć szyby z centralnego?

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » sob paź 10, 2009 10:27

Na dwóch większych pinach po bokach kostki jest 12V.
"Czy możesz zamknąć lub otworzyć szyby z centralnego?" - pilota nie mam, ale kluczykiem mogę zamykać i otwierać szyby razem z szyberdachem jeżeli o to pytasz. Za chwile sprawdzę ten kabel plusowy "po stacyjce" i odpisze jak wrócę z Castoramy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob paź 10, 2009 10:29

Gawior, dobrze rozumiem że ta szyba o której piszesz działa z kluczyka?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » wt paź 27, 2009 17:49

Ogólnie szyby można otworzyć i zamykać z kluczyka, ale ta w ogóle nie chodziła.
Okazało się że przewód w drzwiach w tej "harmonijce" pękł, ale tak nie fartownie że pękła sama miedź w przewodzie, a nie izolacja i nie było tego widać. I do tego szczotki w silniczku stopiły się z tym plastikiem co w nim są.

Przynajmniej mam tani szrot parę km ode mnie gdzie za cały mechanizm i silniczkiem woła gość 60 zł za przód :D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”