Ustawienie rozrządu silnik GU

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Ustawienie rozrządu silnik GU

Post autor: roquo » sob wrz 12, 2009 22:01

Witam.
Mam problem,chciałem wymienić pasek rozrządu w swoim aucie i mam problem,chodzi o to że jak ustawie znaki według "mądrej książki"(sam naprawiam) czyli znak na kole zębatym wałka rozrządu pokrywa się z powierzchnią uszczelniającą głowicy,znak na kole zębatym wałka pośredniego pokrywa się ze znakiem na kole pasowym wału korbowego to nijak nie idzie wsadzić paska na zęby a jak go założe z luzem i puźniej napinam to wszystko mi się przestawia o jakieś 10 mm,jak to wszystko zrobic żeby miało ręce i nogi??
Mój silnik to 1.8 "GU"

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob wrz 12, 2009 23:12

nie powinno się tak przestawić , jak napinasz pasek , ale zawsze jakieś odchyłki bywają , jak chcesz idealnie to przestaw o jednego zęba w odwrotnym kierunku , po napięciu powinno się wyrównać

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: roquo » ndz wrz 13, 2009 12:04

Próbowałem przestawiać o jeden ząbek i nic jak mi się zgrają znaki na wałku pośrednim i na kole pasowym to mi się na wałku rozrządu przesuwa o jakieś 5 mm w dół albo w górę,raz udało mi się w miarę ustawić ale samochód nierówno chodził i bardzo kopcił białym dymem,może ustawiam do złych znaków??pokrywę zaworów ściąga się czy nie??
Może mi ktoś napisać tak na chłopski rozum jak to ustawić?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 13, 2009 13:27

kręcisz napinaczem w dobrą stronę (minimalne znaczenie) , może zerwany jest klin na którymś kole zębatym i przykręcone nie w tej pozycji co trzeba albo robisz jakiś prosty błąd ze znakami. Napnij wstępnie troszkę napinacz zanim porównujesz znaki

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: roquo » ndz wrz 13, 2009 14:06

Napinaczem kręce do góry,tak piszą w książce,jak ustawie znaki na wałku pośrednim i na kole pasowym to na wałku rozrządu znak ustawia się jakieś 5mm nad krawędzią,a jak przestawie o jeden ząbek to o 5 mm pod krawędzią..

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”