Montaż alarmu, gdzie się podpiąć?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
Montaż alarmu, gdzie się podpiąć?
Witam, będę samemu montował alarm w swoim golfie 3 tdi 94r i mam kilka pytań.
W instrukcji jest napisane
(+12v po stacyjce) do którego kabla przy stacyjce mam się wpiąć?
(drzwi - i drzwi +) gdzie się podpiąć pod czujniki otwarcia drzwi?
W instrukcji jest napisane
(+12v po stacyjce) do którego kabla przy stacyjce mam się wpiąć?
(drzwi - i drzwi +) gdzie się podpiąć pod czujniki otwarcia drzwi?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
drzwi o ile pamietam to brazowo-bialy we wlaczniku kierowcy (minus) lub mozesz sie podpiac pod lampke
przy stacyjce szukaj przewodu w ktorym jest napiecie po wlozeniu kluczyka do stacyjki (bez przekrecania)-ten co zasila radio, koloru niestety nie pamietam
przy stacyjce szukaj przewodu w ktorym jest napiecie po wlozeniu kluczyka do stacyjki (bez przekrecania)-ten co zasila radio, koloru niestety nie pamietam
Ostatnio zmieniony pn wrz 07, 2009 19:16 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.
- macbu
- Użytkownik
- Kontakt:
alarm
- minus z krańcówek drzwiowych to brązowo-bały ( znajdziesz go pod plastikowym progiem od strony kierowcy)
- + po stacyjce to kolor żółty wychodzący z kostki stacyjki ( ale poszukaj wolnej wtyczki wiszacej gdziej w okolisy skrzynki bezpiecznikow u mnie chyba jasno szara tam jest kilka wolnych wtyczek gdzie + jet po wlaczeniu stacyjki posprawdzaj miernkiem)
- + z drzwi Ci nie potrzebny poniewaz z krancowek wyzwalany jest - a na schemacie alarmu pewnie masz dwie opcje albo wyzwalanie + albo - wiec + poprostu zostaw wolnego.
- + po stacyjce to kolor żółty wychodzący z kostki stacyjki ( ale poszukaj wolnej wtyczki wiszacej gdziej w okolisy skrzynki bezpiecznikow u mnie chyba jasno szara tam jest kilka wolnych wtyczek gdzie + jet po wlaczeniu stacyjki posprawdzaj miernkiem)
- + z drzwi Ci nie potrzebny poniewaz z krancowek wyzwalany jest - a na schemacie alarmu pewnie masz dwie opcje albo wyzwalanie + albo - wiec + poprostu zostaw wolnego.
Macbu
tez jestem w trakcie montazu alarmu i jesli mozna to sie podlacze;)
Dzieki za powyzsze info bo tego tez potrzebowalem ale mam jeszcze cos;D
rozumiem ze krancowki drzwi to te takie grzybki?
A jeszcze moglby ktos podrzucic gdzie szukac krancowki od klapy? Jakis kolor kabla moze?
Dodatkowo gdzies powinien byc chyba styk hamulca? tez bym prosil
idzmy dalej:p
kable od kierunkow? jakis kolor albo gdzie tego szukac?:P troche glupie pytanie ale padlem tutaj;p
no i moze ktos ma jeszcze pomysl gdzie byloby dobrze zamontowac syrenke?
A no i wlasnie mam jeszcze jedna sprawe z dodatkowym kanalem ktory chcialem podpiac pod silownik tylnej klapy. Silownik ma dwa kable(slave ). Chcialbym go podpiac jednoczesnie jakby pod centralny i pod ten dodatkowy kanal. Tzn zeby mi zamykal bagaznik przy normalnym zamykaniu centralnego ale tez zeby przy nacisnieciu przycisku na pilocie otwieral bagaznik?
pozdrawiam
Dzieki za powyzsze info bo tego tez potrzebowalem ale mam jeszcze cos;D
rozumiem ze krancowki drzwi to te takie grzybki?
A jeszcze moglby ktos podrzucic gdzie szukac krancowki od klapy? Jakis kolor kabla moze?
Dodatkowo gdzies powinien byc chyba styk hamulca? tez bym prosil
idzmy dalej:p
kable od kierunkow? jakis kolor albo gdzie tego szukac?:P troche glupie pytanie ale padlem tutaj;p
no i moze ktos ma jeszcze pomysl gdzie byloby dobrze zamontowac syrenke?
A no i wlasnie mam jeszcze jedna sprawe z dodatkowym kanalem ktory chcialem podpiac pod silownik tylnej klapy. Silownik ma dwa kable(slave ). Chcialbym go podpiac jednoczesnie jakby pod centralny i pod ten dodatkowy kanal. Tzn zeby mi zamykal bagaznik przy normalnym zamykaniu centralnego ale tez zeby przy nacisnieciu przycisku na pilocie otwieral bagaznik?
pozdrawiam
Ja podpinałem pod oświetlenie wnętrza. Czego byś nie otwierał, lampka się zapali i co za tym idzie próba otwarcia wyzwoli alarm. Mało roboty bo tylko jeden przewód.
Po prostu przewód kierunkowskazów.miskieusz pisze:able od kierunkow? jakis kolor albo gdzie tego szukac?:P troche glupie pytanie ale padlem tutaj;p
Najtrudniej dostępne miejsce. Większość monuje pod maską za silnikiem.miskieusz pisze:no i moze ktos ma jeszcze pomysl gdzie byloby dobrze zamontowac syrenke?
[img]http://images39.fotosik.pl/87/2626b9e2452cdcc6med.jpg[/img]
A pamietasz moze jaki to byl kolor od oswietlenia albo gdzie tego szukac zeby bylo jakos w miare prosto?kasmi pisze:Ja podpinałem pod oświetlenie wnętrza. Czego byś nie otwierał, lampka się zapali i co za tym idzie próba otwarcia wyzwoli alarm. Mało roboty bo tylko jeden przewód.Po prostu przewód kierunkowskazów.miskieusz pisze:able od kierunkow? jakis kolor albo gdzie tego szukac?:P troche glupie pytanie ale padlem tutaj;pNajtrudniej dostępne miejsce. Większość monuje pod maską za silnikiem.miskieusz pisze:no i moze ktos ma jeszcze pomysl gdzie byloby dobrze zamontowac syrenke?
No wlasnie z kablami od kierunkow mam problem bo jakos nie moglem zidentyfikowac musze jeszcze pogrzebac chyba
Dzieki za info
Cienki brązowo-biały przewód za skrzynką bezpieczników. Bezpiecznik nr.21.miskieusz pisze: A pamietasz moze jaki to byl kolor od oswietlenia albo gdzie tego szukac zeby bylo jakos w miare prosto
Pomacaj żarówkę kierunkowskazu. Biegnie od niej ten przewódmiskieusz pisze:No wlasnie z kablami od kierunkow mam problem bo jakos nie moglem zidentyfikowac
[img]http://images39.fotosik.pl/87/2626b9e2452cdcc6med.jpg[/img]
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
We wtyku manetek są dwa kable: czarno-biały i czarno-zielony; to są kierunkowskazy, na manetkach jest chyba najłatwiej się podpiąć, można też na skrzynce bezpieczników lub przy tylnych lampach - gdy odbiornik alarmu montujesz w bagażniku. Kolory są cały czas te same.
Kabel od zapłonu jest czarny w kostce stacyjki a nie żółty (takiego tam nie ma) ani czarno-żółty (chyba o ten kolor chodziło Koledze Macbu, bo z kolei ten nie ma prądu w chwili kręcenia rozrusznikiem i alarm może "głupieć".
Kabel od zapłonu jest czarny w kostce stacyjki a nie żółty (takiego tam nie ma) ani czarno-żółty (chyba o ten kolor chodziło Koledze Macbu, bo z kolei ten nie ma prądu w chwili kręcenia rozrusznikiem i alarm może "głupieć".
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Czujnik klapy przedniej (maski) jest czasem fabrycznie wmontowany w miejscu zaznaczonym na fotce
a jako czujnik klapy tylnej można wykorzystać wyłącznik oświetlenia bagażnika. Mieści się on jednak w zamku klapy więc prościej jest wpiąć się poprzez odpowiednio ustawioną zwykłą diodę w kabelek brązowo-czerwony lampki bagażnika.
Co do wpięcia w oświetlenie: wpięcie się w przewód zasilający oświetlenie kabiny ma sens jeśli alarm ma czujnik spadku napięcia i ten spadek ma wykrywać; inaczej nie wykryje w tym punkcie zapalenia się światła!
Racja!
a jako czujnik klapy tylnej można wykorzystać wyłącznik oświetlenia bagażnika. Mieści się on jednak w zamku klapy więc prościej jest wpiąć się poprzez odpowiednio ustawioną zwykłą diodę w kabelek brązowo-czerwony lampki bagażnika.
Co do wpięcia w oświetlenie: wpięcie się w przewód zasilający oświetlenie kabiny ma sens jeśli alarm ma czujnik spadku napięcia i ten spadek ma wykrywać; inaczej nie wykryje w tym punkcie zapalenia się światła!
Racja!
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 18:55 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.