PASSAT 1.9 TDI 2002 BRAK MOCY, CO JEST GRANE!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

cogitating

PASSAT 1.9 TDI 2002 BRAK MOCY, CO JEST GRANE!!!

Post autor: cogitating » ndz lis 06, 2005 18:53

Hej mam dziwny problem z passatem 1.9 TDI. Cały czas śmigał wyśmienicie. Wczoraj jeździłem dość długo i w miarę dynamicznie i nagle przestało działać turbo chyba. Zawsze po wciśnięciu gazu do dechy słyszalny był charakterystyczny świst i auto szło jak burza a wczoraj po prostu całkowity spadek mocy. Nie ma świstu nawet przy gazie na maksa i maksymalna prędkość to 100-110!!!. Co się stało?? Macie jakiś pomysł? Jestem z okolicy Katowic, może możecie polecić dobry warsztat? Z góry dzięki! Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » ndz lis 06, 2005 19:39

czy auto jest zmulone od samego poczatku obrotow?? ---> moze byc przeplywka
jesli ciagnie do 3 tys i odciecie mocy -----> zawor sterujacy turbina

lub tez zapieczone lopatki turbiny (tego nie jestem pewien)

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Awatar użytkownika
martines
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: martines » ndz lis 06, 2005 19:43

Przepływomierz (ewentualnie filtr paliwa)

cogitating

Post autor: cogitating » ndz lis 06, 2005 20:09

genralnie rozpędza się wolniej niż robił to dotychczas. Wcześniej zmieniałem biegi przy 2tys. a teraz przy 3tys i jeszcze słabo idzie. po prostu rozpędza się jak zwykły diesel bez turbo, mimo 130KM!

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » ndz lis 06, 2005 20:16

Dalej jeżdzij agresywnie to pewnie i silnik zajedziesz, to jest diesel a nie wyścigówka pomimo 130 koni mechanicznych :grin: A wedlug mnie kolego to turbo zajechaleś.

Może pomyśl o pasacie 2,0 litra??????

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » ndz lis 06, 2005 20:27

Posprawdzaj czy żadne węże się nie rozłączyły. Jak wszystko jest ok to podjedź na diagnozę vagiem. Napisz dokładniej jak auto się zachowuje. Jeżeli spokojnie się rozpędzasz i nagle naciśniesz gaz to co się dzieje? Czy cały czas jest całkowity brak mocy? Gdyby padło Ci turbo to raczej byś już nie jeździł więc nie powinno być tragedii ;) Polecam strone tdi-tuning.pl i wejdź tam na forum - napewno znajdziesz rozwiązanie. Mariusz D.: myślisz, że 2.0 benzyna będzie lepsza? Jeździłeś kiedykolwiek takim 130 konnym dieslem?

cogitating

Post autor: cogitating » ndz lis 06, 2005 21:37

gdy spokojnie się rozpędzam i wcisnę nagle gaz do dechy nie dzieje się nic:( zawsze wciskało w fotel:) tak jak pisałem wcześniej auto przyspiesza ale niesamowicie powoli!! cały czas nie słyszę świstu turbo chociaż jak chwilę postałem na wyłączonym silniku a potem jechałem dalej to świst na moment powrócił ale tylko na moment niestety. Komputer nie informuje o żadnym błędzie...

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » ndz lis 06, 2005 21:56

Poszukaj na forum tdi-tuning.pl Takie problemy zdarzają się w silnikach tdi. Jeśli turbina działa i pod obciążeniem się wyłączy to chyba któryś zawór. Poszukaj na tamtym forum...

ignac
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ignac » ndz lis 06, 2005 22:05

Też polecam forum tdi-tuning.pl i skontaktuj sie z Aligatorem z tego forum ,chłopak jest z Katowic

cogitating

Post autor: cogitating » ndz lis 06, 2005 22:17

dzieki wielkie wszystkim!! Skontaktuje się z tym gościem. Mam nadzieję że to jakaś błahostka... pozdr!

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » ndz lis 06, 2005 22:45

Moj TDI ma 90 koni i wiem co potrafi, a mój ojciec ma passata 130 koni TDi i wiem dobrze co to auto potrafi. Ale jak bym chciał się ścigać albo agresywnie jeżdzić to kupiłbym sobie 2.0 litra benzynę. Bo to tez ma kopa a jest bardziej przystosowany do takiej jazdy.

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » ndz lis 06, 2005 23:12

No w sumie masz racje :) Ale z drugiej strony żadne seryjne auto nie zniesie ciągłej agresywnej jazdy. A passat to raczej kiepska wyścigówka ze względu na gabaryty. Starczy ot :)

Awatar użytkownika
sylwester.k
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sylwester.k » pn lis 07, 2005 10:21

a ja miałem podobny przypadek i tutaj jest link do mojego tematu.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... e+problemy

auto juz mam po naprawie no i jest ok. nie było to paliwo jak podejrzewałem lecz zapieczone łopatki turbiny, a ty w swoim aucie masz podobne i to link do zdiec traktujacych o tym temacie. http://www.technologie-entwicklung.de/G ... turbo.html

mechanik powiedział mi tez ze mój przepływomierz zbliza sie do konca swoich dni ale jeszcze troche pojezdzi.
co do sportowej jazdy dieslem to niema przeciwskazan, w koncu pare lat temu bmw 320d wygrało 24h le mans w swojej klasie a teraz jezdzi w rajdach fabia tdi

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » pn lis 07, 2005 19:09

Sylwester K. powiedz ile kosztowało Cie to zrobienie tych łopatek w turbinie?

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”