Mrugajaca kontrolka oleju?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mrugajaca kontrolka oleju?
Witam, Jestem nowy na forum. Mam takie pytanie, kiedy jade moim autem jakies 20km i olej przekroczy temp. 94 stopnie wlacza mi sie bzyczek i kontrolka oleju. Co ciekawe jak nie przekraczam 2000 to kontrolka nie mryga ale jak jade powyzej 2000 tys to sie wlacza i tak napiernicza az znowu nie przekrocze 2500 do 3000 czy to moze byc pompa czy moze cos gorszego. Zaznaczam ze silnik ma kopa (cisnienie 12,12,12 i 10) i panewek tez nie slychac? Prosze o wasza pomoc z gory dzieki.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
temat kontrolki poruszany jest średnio raz na tydzień, na forum znajdziesz "wyszukiwanie tematów" wpisz problem i zobaczysz o co kaman. Generalnie albo czujnik, albo filtr oleju (filtrona), albo zegary. Bo zakładam że poziom oleju w normie.
A tak w ogóle to witam na forum.
I z tego co piszesz to coś chyba jeszcze z czujnikiem temp. jest nie teges bo 94 to trochę za wysoko, chodzi ci się wentylator chłodnicy??
A tak w ogóle to witam na forum.
I z tego co piszesz to coś chyba jeszcze z czujnikiem temp. jest nie teges bo 94 to trochę za wysoko, chodzi ci się wentylator chłodnicy??
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 11:33 przez Lukasz_mk2, łącznie zmieniany 3 razy.
Witam ponownie. A wiec tak . Poziom oleju napewno jest w normie (w sobote byl wymieniany wraz z filtrem) poniewaz dopiero co kupilem auto. Wczoraj gdy jezdzilem jakies 60km non stop tak do 2000 tys(nie wiecej) kontrolka nie zapalila sie ani razu ale wezcie tak jezdzijcie ,czlowieka moze szlag trafic. Kiedy tylko przekrocze 2 to zaraz sie zalocza bzyczek i miga to pieronstwo dodam gazu gasnie...? Pytanie ktory czujnik jest od wysokiej temp. oleju-ten bialy od str silnika? Aha i jeszcze jedno przy wczorajszej spokojnej jezdzie olej dochodzil do temp. 96 stopni. Ale kiedy dam bardziej w dupe to potrafi przekroczyc 100 i zaraz czuc (nawet w kabinie) taki dziwny zapach jakby palonej gumy,czy to normalne?
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Jeżeli olej ma taką temperaturę to jest to normalna sprawa. Przy spokojnej jeździe temp. oleju utrzymuje się na poziomie od 90 do 100*C. Jednak przy zdecydowanym używaniu gazu oraz jeździe z dużymi prędkościami temp. oleju bez problemu przekracza 100 stopni i więcej.Banan79 pisze:olej dochodzil do temp. 96 stopni
Ostatnio zmieniony czw sie 13, 2009 11:44 przez Bednarus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Lukasz_mk2, u mnie przy takim samym silniku jak u ciebie (ABS) temperatura oleju nie przekracza 96 stopni wg mfa, pytałem mechanika kiedyś powiedział że właśnie może dochodzić do 120 stopni, a prawidłowa temperatura oleju rozgrzanego silnika waha się pomiędzy 95-110 stopni. Sam szukałem kiedyś na necie i nie znalazłem potwierdzenia książkowego