[mkII 1.6 D] Wyłączanie świec żarowych

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

stary123
Mały gagatek
Mały gagatek

[mkII 1.6 D] Wyłączanie świec żarowych

Post autor: stary123 » pn paź 31, 2005 14:17

Witam!
Mam problem z odpalaniem fury, jak raz podgrzeję świece to nie zapala - trzeba go długo kręcić rozrusznikiem a i tak nie zawsze zapali. Jak podgrzeję go dwa razy to już jest git. Stawiam więc na wyłącznik świec żarowych - ktoś wie który czujnik odpowiada za wyłączanie świec żarowych po nagrzaniu??

Pozdrawiam

Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD

greg

Post autor: greg » pn paź 31, 2005 16:52

Najpierw sprawdź przekaźnik świec żarowych bo wg mnie czujnik temp. albo podaje sygnał do grzania albo nie podaje jak jest silnik ciepły, a nie ile mają się świece grzać

Awatar użytkownika
mat.i.tom
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: mat.i.tom » pn paź 31, 2005 16:56

Hej!!! Sprawdz najpierw swiece czy grzeją w ogóle !! Później zobacz bezpiecznik od swiec, pod maską będzie w półce grodzieniowej, mniej więcej nad pompą hamulcową, dosyc harakterystyczny.

http://www.vwmk1-garage.pl

Użytkownik vwgolf.pl nr 19 Dołączył: Sro Sie 18, 2004 9:40 pm

3x Golf 1 GL
1x Rabbit L
1x Golf 2 CL BB
1x Golf 2 GTD Special
1x Golf 3 Otmar Alt 1 z 1000

ZIELU

Post autor: ZIELU » pn paź 31, 2005 23:31

ja dawno temu miałem opla i jak kontrolka od świec żarowych zasłe to one jeszcze grzały przez chwile. sprubuj tak zrobić, czyli po zgaszeniu kontrolki doczekaj jeszcze jakieś 7-10 sek. i odpal

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt lis 01, 2005 23:41

Ostatnio podobny problem sprawiły mi 2 spalone świece.Zapalał za 3 razem.Po wymianie jest naprawdę super.Proponuje podłączyć żarówę do masy i świecy żarowej 4 cylindra i obaczyć co sie dzieje po przekręceniu kluczuka.U mnie dodatkowo ułamał sie styk w przekaźniku łączący czujnik temperatury cieczy w przewodzie górnym do chłodnicy i dioda żółta długooooooo świeciła.Podejrzewam,że przez to długie trzymanie-az lampka zgaśnie-swiece sie zjarały,nie mając chłodzenia paliwem....P.S. jak długo grzeją wam świece przy 0 stopni od odpalenia,do ich wyłączenia?

stary123
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: stary123 » ndz lis 06, 2005 21:36

Witam!
Wszystkie świece są OK, były wykręcane i sprawdzane, bezpiecznik też jest dobry. Ciekawy jestem czy sygnał do wyłączenia świec idzie z czujnika umieszczonego po prawej stronie silnika (patrząc od przodu) na kołnierzu do którego mocowany jest jeden z węży układu chłodzenia. Nie wiem na jakiej zasadzie nastęuje wyułączenie świec, przecież w lecie grzeją się raz dwa a w zimie trwa to i trwa?? Jeżdzę już tym golfem 5 lat i wydaje mi się że kiedys dłużej grzał świece, teraz trwa to znacznie krócej.
MOże ktoś wie na jakiej zasaddzie nastęuje wyłączenie grzania świec przy zimnym płynie, jak płyn jest ciepły to może je wyłączać ten własnie czujnik ??

Posdrufka

Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD

Awatar użytkownika
guitarman
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: guitarman » ndz lis 27, 2005 08:54

z moich doswiadczen wynika ze ten na dole po prawej stronie. (kolo termostatu masz 2 czujniki - na dole po prawej i na górze) Doszedlem tak: poprostu odczepilem kable i kiedy swiece sie nagrzewaly zwarlem te 2 kabelki co ida do czujnika i wtedy rozlaczylo. To jest bodajrze czerwony czujnik. Wlasnie mam z tym problemy i szukam pomocy. JEsli moglbys, napisz czy czarny czujnik masz na górze i jaki kolor czujnika masz po prawej stronie na dole. Dzieki i pozdro

GOLF. Connecting People (-:

Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » ndz lis 27, 2005 12:30

Sprawdż jeszcze czy zaworek na pompie wtryskowej ci nie przepuszcza i paliwo może uciekac ci do zbiornika. Ja tak mam jak stoje z górki jest ok nawet gdy jest zimno, a jak ryj stoi do góry to mam ciężko zapalić i chechłuje aż zaciągnie paliwo z baku, świece mam wymienione i wszystkie bezpieczniki i przekażniki sprawdzone.

Awatar użytkownika
guitarman
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: guitarman » pn lis 28, 2005 02:13

Mariusz D. pisze:Ja tak mam jak stoje z górki jest ok nawet gdy jest zimno, a jak ryj stoi do góry to mam ciężko zapalić i chechłuje aż zaciągnie paliwo z baku

ja mam tak samo...

Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » pn lis 28, 2005 08:33

stary123 pisze:Witam!
Ciekawy jestem czy sygnał do wyłączenia świec idzie z czujnika umieszczonego po prawej
Posdrufka
u mnie za świece odpowiada czujnik z tyłu silnika, jak spojrzysz z góry to po prawej, na grubej rusrze od wody

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

Awatar użytkownika
guitarman
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: guitarman » pn lis 28, 2005 11:24

Cinek pisze:u mnie za świece odpowiada czujnik z tyłu silnika, jak spojrzysz z góry to po prawej, na grubej rusrze od wody
Moglbys napisac jaki ma kolor końcówka tego czujnika?

Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » pn lis 28, 2005 11:49

koloru to w zasadzie nie ma, bo jest mosiężny, natomiast ma taką czarną obwódke z gumy. i znajduje sie nie tyle z tyłu co z boku głowicy, na wylocie wody do nagrzewnicy. jak znajde symbol to napisze

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

Awatar użytkownika
guitarman
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: guitarman » pn lis 28, 2005 12:07

hmm... to ja już nic nie rozumiem (-: to nic, bede kombinowal, dzieki (-:

Aktualnie:
Ford Sierra 1.8 TD GL

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”