Witam
Chciałbym zamienić przednie opony z tylnimi tylko, że przednie mam zjechane z jednej krawędzi i mają 3 min bieżnika, zaś przy drugiej są normalnie. I tu pojawia się pytanie, jeśli dam taki opony na tył a te z tyłu o normalnym bieżniku na przód to czy auto nie będzie się gorzej zachowywało?? Wiem, że powinno się takie opony wywalić ale narzazie jestem bez pieniędzy i do zimy chciałbym na nich pojeździć.
[mkIII] Opony z tyłu na przód??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
nie powinno sie łysych opon dawać na tył, tak ci powie każdy wulkanizator i osoba która sie zna na rzeczy!wojteks pisze:jeżeli zlikwidowałeś przyczynę "Ścinania" opon to spokojnie możesz tylne dobre opony (z równym bieżnikiem) założyć na przód a te lekko ścięte na tył, nic nie będzie się działo, jeszcze można pomyśleć o przełożeniu opon na felgah aby to ścięte było od wewnętrznej strony koła.
z tyłu powinny byc opony lepsze niz z przodu, wiem, na odwrót niz t co myslaleś, ale zastanów sie w którym miejscu auto ma najmniejszy nacisk na oś? z tyłu!! i wyobraż sobie ze lekko popadało, mówie lekko a przecież idzie itak zima!!!! i jedziesz znów lekkim łukiem, nagle przychamowywujesz bo zauważyłeś cos, niekoniecznie gwałtownie. i znów sie zastanów gdzie teraz sie rozkładają siły na osiach, wszuystko idzie na przdnią oś, czyli przednie koła są dociskane mocno do asfaltu, a tylne? tylne teraz przy braku bieżnika tracą całkowicie przyczepność obraca ci całe nadwozie tyłem do przodu albo sciaga do rowu. czesto tak jest nawet jak nie hamujesz, wystarczy troche za szybko wejsc w zakręt, a "łyse" tylne opony mają tu ogromne znaczenie!!
OSOBIŚCIE ODRADZAM TAKĄ ZAMIANE!
Lepiej kup tanie używki które maja z 4-5mm conajmnie i pojeżdzija jakiś czas, a najlepiej nowe kup. tylko najpierw sprawdz czy nie ścina ci dalej opon.
3mka brachu
Mk3 GTI 16V ABF
igor002 pisze:nie powinno sie łysych opon dawać na tył, tak ci powie każdy wulkanizator i osoba która sie zna na rzeczy!
z tyłu powinny byc opony lepsze niz z przodu
a czy ja pisałem o "łysych", 3 mm bieżnika to nie łyse (może i nie najlepsze ale nie łyse). Jedni posiadacze samochodów wymieniają opony na nowe jak mają 3-4mm inni zjeżdżają opony do znaczników (1.5mm) więc wiele zależy od własnych doświadczeń, sposobu jazdy i jeszcze wielu innych czynników.
i to pewnie byłoby najlepsze rozwiązanieigor002 pisze:Lepiej kup tanie używki które maja z 4-5mm conajmnie i pojeżdzija jakiś czas, a najlepiej nowe kup. tylko najpierw sprawdz czy nie ścina ci dalej opon.