wsteczny i gasnący samochód
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wsteczny i gasnący samochód
Witam
Mam następujący problem. Przy probie włączenia wstecznego biegu gaśnie mi samochód i wszystkie kontrolki na liczniku. Żeby wycofać trzeba odpalić samochód na wstecznym(na liczniku nic się nie świeci). Najgorsze że to loteria, 10 razy uda się włączyć wsteczny a potem z 2-3 razy nie. Samochód jeździ do przodu bez problemu, mocy też nie brakuje.
Pomocy bo nie wiem co już mam robić i gdzie szukać przyczyny. Jutro podepnę pod vaga, co sprawdzić.
Mam następujący problem. Przy probie włączenia wstecznego biegu gaśnie mi samochód i wszystkie kontrolki na liczniku. Żeby wycofać trzeba odpalić samochód na wstecznym(na liczniku nic się nie świeci). Najgorsze że to loteria, 10 razy uda się włączyć wsteczny a potem z 2-3 razy nie. Samochód jeździ do przodu bez problemu, mocy też nie brakuje.
Pomocy bo nie wiem co już mam robić i gdzie szukać przyczyny. Jutro podepnę pod vaga, co sprawdzić.
oczywiście błędy w 01 Engine,pawel99 pisze:Jutro podepnę pod vaga, co sprawdzić.
z drugiej strony to przy wybieraku praktycznie nie ma żadnej instalacji, o którą by mógł wybierak zaczepić i powodować gaśnięcie silnika.
Ostatnio zmieniony czw lip 30, 2009 18:59 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
gdzie tego szukać?jeryk10 pisze:Odlacz kostke od czujnika swiatel wstecznych i wtedy zobaczysz co sie bedzie dzialo jak wlaczysz wsteczny
przy włączaniu wstecznego uruchamia się jaki układ elektroniczny albo wyłącza?
[ Dodano: 31 Lip 2009 07:23 ]
00626 - Glow Plug Indicator Light (K29)
31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent
17978 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P1570 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 07:22 przez pawel99, łącznie zmieniany 3 razy.
czasami nie dochodzi zasilanie do kontrolki świec żarowych lub ma ona zwarcie z masą - dzieje się to sporadycznie i trzeba zdejmować zegary aby się do niej dostać;
immo blokuje silnik lub przekaźnik 109 zasilania ECU ma przerwy :
http://74.125.39.132/translate_c?hl=pl& ... PACmSMxxsQ
sprawa nie jest jednak taka prosta jakby się mogło wydawać, błąd kontrolki podgrzewania świec żarowych występuje gdyż jak piszesz gaśnie wszystko na zegarach przy włączeniu wstecznego biegu, błąd immo lub zasilanie ECU też pewnie jest następstwem czegoś co nie jest opisane w kodzie błędu, myślę jednak że będzie to niezła zagwozdka nawet dla elektromechanika, dla świętego spokoju wypnij jednak wtyczkę od włącznika świateł cofania bo chyba tam dochodzi do zwarcia i silnik gaśnie - wchodzi ona do wybieraka od strony przodu auta.
[ Dodano: 31 Lip 2009 10:34 ]
tu masz włącznik tych świateł i wtyczkę :
http://img104.imageshack.us/img104/4527 ... 1616oe.jpg
immo blokuje silnik lub przekaźnik 109 zasilania ECU ma przerwy :
http://74.125.39.132/translate_c?hl=pl& ... PACmSMxxsQ
sprawa nie jest jednak taka prosta jakby się mogło wydawać, błąd kontrolki podgrzewania świec żarowych występuje gdyż jak piszesz gaśnie wszystko na zegarach przy włączeniu wstecznego biegu, błąd immo lub zasilanie ECU też pewnie jest następstwem czegoś co nie jest opisane w kodzie błędu, myślę jednak że będzie to niezła zagwozdka nawet dla elektromechanika, dla świętego spokoju wypnij jednak wtyczkę od włącznika świateł cofania bo chyba tam dochodzi do zwarcia i silnik gaśnie - wchodzi ona do wybieraka od strony przodu auta.
[ Dodano: 31 Lip 2009 10:34 ]
tu masz włącznik tych świateł i wtyczkę :
http://img104.imageshack.us/img104/4527 ... 1616oe.jpg
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 10:48 przez Sztomel, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki Sztomel
Kostkę wypiąłem, można tak przez weekend przejeździć? Muszę z 300 km zrobić. Czy mechanik przy wymianie sprzęgła mógł coś uszkodzić(wymiana był z 4 miesiące temu)?
Kostkę wypiąłem, można tak przez weekend przejeździć? Muszę z 300 km zrobić. Czy mechanik przy wymianie sprzęgła mógł coś uszkodzić(wymiana był z 4 miesiące temu)?
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 11:13 przez pawel99, łącznie zmieniany 1 raz.
pamiętaj, że nie będą wtedy działać światła cofania i ktoś może Ci zagarażować w tyłku Twojego samochodu, a problem ustąpił z gaśnięciem, czy błędy dalej się pojawiają po ich skasowaniu ?
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 11:25 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
czy przy spięciu tych dwóch kabli noża coś uszkodzić?Sztomel pisze:więc teraz trzeba sprawdzić czy po spięciu razem tych dwóch przewodów we wtyczce silnik będzie gasł dalej - jeśli nie to uszkodzony jest sam włącznik i trzeba go wymienić.
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 12:21 przez pawel99, łącznie zmieniany 1 raz.
ich spięcie daje zasilanie do świateł cofania więc nic nie uszkodzisz - choć bardziej od usterki włącznika świateł cofania obstawiam gdzieś zwarcie w instalacji tych kabelków i przypuszczam, że po ich spięciu problem z gaśnięciem silnika powróci i gdyby tak się działo to lepiej żeby wiązki sprawdził elektromechanik.
Sztomel pisze:ich spięcie daje zasilanie do świateł cofania więc nic nie uszkodzisz - choć bardziej od usterki włącznika świateł cofania obstawiam gdzieś zwarcie w instalacji tych kabelków i przypuszczam, że po ich spięciu problem z gaśnięciem silnika powróci i gdyby tak się działo to lepiej żeby wiązki sprawdził elektromechanik.
Dzięki miałeś rację, były kable przetarte.