Mk3 1.6 ABU Dużo pali, dziwnie stuka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Marcin997
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Mk3 1.6 ABU Dużo pali, dziwnie stuka

Post autor: Marcin997 » śr lip 29, 2009 12:00

Witam. Kupilem niedawno drugiego goferka tym razem benzyniaka. 1.6 ABU 250tys przebiegu. Byla to okazja za marne pieniądze a nie chcialem zostawic takiego autka bo to byl by grzech zaniedbac takie cudo. Martwi mnie bardzo jego oglos jaki wydaje. Gdy odpale silnik zaczyna dziwnie stukac, cos jakby panewki. Jeździlem po mechanikach i nie wiedza co to.. Wymienilem tak jak kazali popychacze zaworow (szklanki) mialo przestać niby stukac ale niestety nic. Silnik jest po zmianie oleju, plynów pasków, zredukowane są wszystkie wycieki itd. Silnik dalej stuka i nie wiem dlaczego.. Doslownie chodzi jak moj drugi golf TDI, no moze troszeczke ciszej... Jego spalanie na 100 wynosi jakies 10-10.5 litra... Przy spuszczaniu z gazu gdy slinik spada z obrotow dochodzi do tego drugie stukanie (jakby jakies kulki sie obijaly w srodku) tyle ze to przez chwile występuje... Pomocy! :crazy:

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » śr lip 29, 2009 13:00

Sprawdź najpierw w jaki sposób ustawiony jest rozrząd. Jeśli z rozrządem jest wszystko w porządku, to najpierw zmierz cisnienie oleju. Jeśli cisnienie jest ok, to trzeba sprawdzić stopki mocujące wałki (czy nie wyrobiły się w jajeczka). Jeśli stopki będą ok, to trzeba zrzucić głowicę i oddać ją do remontu a przy okazji przejrzeć panewki.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
Marcin997
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marcin997 » śr lip 29, 2009 22:49

Rozrząd jest dobrze ustawiony na 100%. Sprawdzalem to tą specjalną mrugającą latarą.. :grin: (nie wiem jak sie fachowo nazywa) Tak więc przy najbliższym wolnym zajmę się doglębnie tym wszystkim. Chociaż chce dokonac swapa na tego goferka bo 75KM nie daje troszeczke rady wiec nie wiem czy sie az tak bawic, czy od razu odpuścic i zająć sie swap'em. No ale wszystko do przemyślenia jeszcze. Dzięki za rady! :bigok:

Awatar użytkownika
tochu
_
_
Kontakt:

Post autor: tochu » śr lip 29, 2009 22:51

Marcin997 pisze:Sprawdzalem to tą specjalną mrugającą latarą..
stroboskop :D

a może coś z zaworami moze byc ze stuka?

viewtopic.php?f=87&t=592196 NAJTAŃSZY PROJEKT W POLSCE!! 1500 PLN PROJEKT!!
https://www.facebook.com/1500plnprojekt/

viewtopic.php?f=88&t=428497 Moje kochane EX cabrio :(

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”