Spalanie oleju, kontrolka ciśnienia oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

freejack
Nowicjusz
Nowicjusz

Spalanie oleju, kontrolka ciśnienia oleju

Post autor: freejack » pn lip 27, 2009 14:18

Witam,

Posiadam golfa IV 1.4 AXP 2001 z przebiegiem 51 tys. (samochód niby z dobrego źródła więc myślę że jest prawdziwy ale nie mam 100% pewności). Samochód sprawował się dobrze do momentu jak wypadł mi uszczelniacz wału rozrządu (dolny) a później padły górne...Na chwilę obecną samochód pali 1L oleju (Mobil 1 5W50) na 1000km, nie widać aby z rury leciał niebieski dym. Odma jest drożna. Jedynce co zauważyłem to "słodki" zapach palonego oleju po zgaszeniu silnika po dłużej jeździe. Kolejnym problemem jest włączająca się kontrolka ciśnienia oleju - zaraz po szybkiej jeździe np. przy wjeździe pod blok po nierównej nawierzchni albo przez garb itp. Kontrolka włącza się na kilka sekund i gaśnie. Przeszukałem forum i znalazłem że inni użytkownicy mieli lub mają takie same problemy ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy ktoś rozwiązał w/w problemy? Kolejna moja prośba - czy ktoś mógłby polecić dobrego mechanika od VW w Łodzi ? Dzwoniłem do kilku ale mnie straszą wymianą silnika...

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
mat06
Storm Beige
Storm Beige
Auto: Golf IV
Silnik: AZD

Post autor: mat06 » pn lip 27, 2009 19:26

freejack pisze:Na chwilę obecną samochód pali 1L oleju (Mobil 1 5W50) na 1000km
Tak piszą w instrukcji obsługi także jest dobrze
freejack pisze:Dzwoniłem do kilku ale mnie straszą wymianą silnika
Jeśli problem jest poważny to tak.