Właśnie wróciłem z przeglądu i okazało się że mam zawysokie wartości na analizatorze spalin,sonda działa poprawnie i diagnosta powiedział że możliwe że coś jest z przepustnicą[za bogata mieszanka i paliwo spala się w katalizatorze],dodam że katalizator wymieniałem 6 miesięcy temu,zapłon sprawdzałem na kompie w zeszłym miesiącu,świece i kable są wymienione.Jeżeli ktoś z Was mógłby mi coś doradzić lub pomóc w sprawie tej przepustnicy to proszę o pomoc i zgóry dziękuję.Dodam jeszcze że golfik palił mi 12 w mieście.
zawyżone wartości na analizatorze spalin
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zawyżone wartości na analizatorze spalin
Witam
Właśnie wróciłem z przeglądu i okazało się że mam zawysokie wartości na analizatorze spalin,sonda działa poprawnie i diagnosta powiedział że możliwe że coś jest z przepustnicą[za bogata mieszanka i paliwo spala się w katalizatorze],dodam że katalizator wymieniałem 6 miesięcy temu,zapłon sprawdzałem na kompie w zeszłym miesiącu,świece i kable są wymienione.Jeżeli ktoś z Was mógłby mi coś doradzić lub pomóc w sprawie tej przepustnicy to proszę o pomoc i zgóry dziękuję.Dodam jeszcze że golfik palił mi 12 w mieście.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Skoro sonda działa poprawnie, nie ma błędów na VAGu to wygląda że masz nie działający katalizator, on przecież po to jest żeby niedopalone paliwo dopalić do końca. Co wsadziłeś? Nowy? Używkę? Jeśli nowy i okaże się że mam rację i jest niesprawny to podaj na forum jakiej firmy kupiłeś.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jak to nie działajacy katalizator?? katalizator oczyszcza(przetwarza) spaliny z róznych szkodzliwych substancji. a jak wywalisz katalizator to mozesz mieć tylko problemy na pzreglądzie i wszystko. A sonda przecież jest przed katalizatorem to kat nic nie ma wspólnego z wysokim spalaniem benzyny, a sonda pzrecież przeciwnie.Paweł Marek pisze:wygląda że masz nie działający katalizator, on przecież po to jest żeby niedopalone paliwo dopalić do końca.
Ostatnio zmieniony pt lip 24, 2009 20:56 przez marol_10, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213
- Paweł Marek
- V.I.P.

trzaby się zorientować czy 12 l po mieście to jest dużo. boksiu73, nie zgłasza takiego problemu chyba no nie? Zależy jakie miasto ile jeździ w korkach, takie spalanie pewnie uważa za normę. Więc póki tego nie napisał że auto pali "za dużo" to odpowiadam na pytanie co jest przyczyną złego składu spalin przy założeniu że silnik jest sprawnymarol_10 pisze:Jak to nie działajacy katalizator?? katalizator oczyszcza(przetwarza) spaliny z róznych szkodzliwych substancji. a jak wywalisz katalizator to mozesz mieć tylko problemy na pzreglądzie i wszystko. A sonda przecież jest przed katalizatorem to kat nic nie ma wspólnego z wysokim spalaniem benzyny, a sonda pzrecież przeciwnie.
Ostatnio zmieniony pt lip 24, 2009 21:40 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

- Paweł Marek
- V.I.P.

- Paweł Marek
- V.I.P.

Trza mieć podstawy. Najpierw podłącz auto do komputera bo ne wiem czy to robiłeś i jeśli odczyty z pracy sondy czyli głównie chodzi o współczynnik lamda będą ok to niema innej opcji. Jest jakieś ryzyko że masz nieszczelny tłumik przed sondą co zaburza jej pracę wskutek zasysania tlenu z atmosfery (wtedy dochodzi do wzbogacenia niepotrzebnego mieszanki), ale to byś się pewnie już zorientował
tu masz racje, ale jak sodne ma dobra to trzeba wykuczyc uklad wydechowy. A przepustnice ruszałeś???? czyściłeś ja czy cos takiego???Paweł Marek pisze:trzaby się zorientować czy 12 l po mieście to jest dużo. boksiu73, nie zgłasza takiego problemu chyba no nie?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=219213