Twardy hamulec po wymianie płynu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sanmet
Nowicjusz
Nowicjusz

Twardy hamulec po wymianie płynu

Post autor: sanmet » czw lip 23, 2009 13:35

Mam prośbę - czy mógłby ktoś z Was koledzy podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny twardego hamulca. Ale aby dokładnie wyjaśnić o co mi chodzi to zacznę od początku.
Mam od nowości MK4 1,9 TDi 74 kW 2002 rok z przelotem aktualnie 81 tyś km. Postanowiłem wymienić płyn hamulcowy (pierwszy raz) po wymianie wszystko przez jakieś 500 km było ok lecz ostatnio podczas hamowania zauważyłem, że hamulec jest twardszy a hamulce analogicznie słabsze choć nie zawsze gdyż z reguły pedał wpada też normalnie ale hamulce są nadal jakby słabsze. W próbach gwałtownego hamowania dodatkowo włącza się jakiś sygnał dźwiękowy (tak jakbym pojechał na ręcznym) - włącza się on również nieraz podczas normalnej jazdy i jakieś tam poruszanie dźwignią ręcznego pomaga tzn dociśnięcie jej do dołu wyłącza sygnał. Byłem na sprawdzeniu hamulców i w pomiarach wyszło, że przód ok a tył różnica 30 procent i klient dodatkowo powiedział, że na sworzniu hamulca z tyłu jakby był zbyt duży opór i wolniej wraca dźwignia hamulca ręcznego (stąd wg niego sygnał dźwiękowy się pojawia i jak się to poczyści i obrusza to powinno być dobrze). Sygnał dźwiękowy to raczej drobna sprawa natomiast twardość hamulca i słabsze hamowanie mnie zastanawia.

Pozdrawiam Sanmet

Orcio

Post autor: Orcio » czw lip 23, 2009 15:04

zapowietrzony układ masz

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » czw lip 23, 2009 15:31

albo jeden z cylindrów sie zapiekł

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

sanmet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sanmet » czw lip 23, 2009 21:05

Dzięki, dzięki - jutro się bierzemy za robotę. O wynikach oczywiście poinformuję.

Pozdrawiam Sanmet

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”