[MK2] skrzynia stuka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK2] skrzynia stuka
Mam mały problem, mianowicie pojawiły się u mnie stuki w skrzyni biegów. Przy zmianie biegu słychać głośne puknięcie. Wcześniej tego nie było. W dodatku jedynka coś ciężko wchodzi i kleszczy się czasami. Niektórzy mówią że to z 1ką to może się sprzęgło kończyć, ale skąd to pukanie?? Zaczynam się stresować że skończy mi się skrzynka! Puka tak już od miesiąca. Może to synchronizator?
Nie che Cię straszyć ,ale to własnie przez to że zmieniłes olej na nowy. Wcześniej na sworzniu - osi satelitów zapiekło się zabezpieczenie, a ty zmieniając olej pomogłeś włąsnie temu zabezpieczeniu się ładnie nasmarować i zerwało zebezpieczenie i teraz sworzeń uderza o obudowe. Wyjmij jak najszybciej skrzynie z auta, jeżeli nie chcesz mieć wiekszych kosztów , mam na mysli tutaj rozwalona skrznie własnie przez ten sworzen.paranoic_killer pisze:Olej jest i to nawet niedawno wymieniony! Ciekawostka ze zaczęło pukać po zmianie oleju właśnie! No cóż- bede nurkował i sprawdzał po koleji!
niestety jest to przypadłośc typowa dla skrzyń VW
kolega ma racje ze moze to byc sworzen choc u mnie raz byl tryb ukruszony i tez pukalo! ja w swoiej 2 litrowce mam juz 4 skrzynie i za kazdym razem mechanizm roznicowy rozrywalo wiec warto sprawdzic bo gdy sworzen pujdzie to cala bodowa do wymiany bedzie! Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Paź 27, 2005 23:06 ]
kolega ma racje ze moze to byc sworzen choc u mnie raz byl tryb ukruszony i tez pukalo ale gdy puscilem z gazu to przestawalo tylko pod obciazeniem bylo slychac! ja w swoiej 2 litrowce mam juz 4 skrzynie i za kazdym razem mechanizm roznicowy rozrywalo wiec warto sprawdzic bo gdy sworzen pujdzie to cala bodowa do wymiany bedzie! Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Paź 27, 2005 23:06 ]
kolega ma racje ze moze to byc sworzen choc u mnie raz byl tryb ukruszony i tez pukalo ale gdy puscilem z gazu to przestawalo tylko pod obciazeniem bylo slychac! ja w swoiej 2 litrowce mam juz 4 skrzynie i za kazdym razem mechanizm roznicowy rozrywalo wiec warto sprawdzic bo gdy sworzen pujdzie to cala bodowa do wymiany bedzie! Pozdrawiam
U mnie jak raptownie ruszam to też coś uderza(puka) ale ja mam skrzynie padającą bo synchronizatory się sypią(złoty olej) więc i tak i tak muszę skrzynię wymienić i na razie nie grzebię.Czy dobrze robię czy coś jeszcze oprócz skrzyni i jej elementów rozwalę w ten sposób.Wyłączam poduszkę,przegub(nie tłucze)a poducha niedawno wymieniona.Uderza tak jeśli np jadę na biegu bez gazu i jak nagle przyciskam gaz to uderzy i przyśpiesza normalnie.Ostatnio troszkę mocy mu brak.