Mały remont głowicy a efekt zerowy. Dlaczego?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Mały remont głowicy a efekt zerowy. Dlaczego?
Witam
Dziś panowie wymieniałem uszczelniacze w głowicy, docierałem gniazda zaworowe, wymieniałem szklanki popychaczy(które były niby główną przyczyna głośnej pracy silnika. pracował jak cichy diesel) Głowice planowałem bo miała delikatne wżery. Wymieniłem olej na castrol 15w40 wcześniej był minerał, ale nie chciałem lać minerału na nowe szklanki bo ponoć nie wskazane jest.
po złożeniu wszystkiego różnica jest znikoma. autko dalej klepie chociaż już troche ciszej, ale szału nie ma.
Czyli co może byc przyczyną??
Luzy korbowo-tłokowe??
Silnik to ABU 1.6 75ps rok 93 a przebieg na liczniku 205 tyś szczerze to wydaje mi się że jest o 100tyś więcej.
I jeszcze mam jedno pytanie. Odnośnie pompy wody. Charakterystyczny dźwięk pompy taki cichy gwizd. Niby powinno tak być przy dobrze uciągniętym pasku rozrządu.
U mnie był ten pasek za luźny i pompy słychać nie było,a po dociągnięciu pompa na wolnych obrotach czeszczy,brzęczy itd. itp. Czyli pompa do wymiany tak??
Dziś panowie wymieniałem uszczelniacze w głowicy, docierałem gniazda zaworowe, wymieniałem szklanki popychaczy(które były niby główną przyczyna głośnej pracy silnika. pracował jak cichy diesel) Głowice planowałem bo miała delikatne wżery. Wymieniłem olej na castrol 15w40 wcześniej był minerał, ale nie chciałem lać minerału na nowe szklanki bo ponoć nie wskazane jest.
po złożeniu wszystkiego różnica jest znikoma. autko dalej klepie chociaż już troche ciszej, ale szału nie ma.
Czyli co może byc przyczyną??
Luzy korbowo-tłokowe??
Silnik to ABU 1.6 75ps rok 93 a przebieg na liczniku 205 tyś szczerze to wydaje mi się że jest o 100tyś więcej.
I jeszcze mam jedno pytanie. Odnośnie pompy wody. Charakterystyczny dźwięk pompy taki cichy gwizd. Niby powinno tak być przy dobrze uciągniętym pasku rozrządu.
U mnie był ten pasek za luźny i pompy słychać nie było,a po dociągnięciu pompa na wolnych obrotach czeszczy,brzęczy itd. itp. Czyli pompa do wymiany tak??
- flatron316
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
A klepie ci na dole czy u góry?Takie klepanie (czasem cykanie-tak jakby) jak u diesla na górze jak pisałeś to mogło sie poprawić poprzez remont głowicy-jak na dole to rzeczywiscie panewki i półpanewki na korbowodzie-tego nie usuniesz robiąc przy głowicy.Luzy korbowo-tłokowe??
No ale mogą jeszcze sworznie tłokowe stukać .
Ale jak jestes pewny że to przy głowicy - atam wszystko zrobiłeś prawidłowo-sprawdz sobie jeszcze czy ciśnienie pompy oleju masz OK
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Pasek naciągnięty jest tak że można go obrócić w 90stopni. niby prawidłowo, ale musiałem go popuścić bo pompa wydawała dziwne dźwięki. Jakby się męczyła,a nie działała poprawnie. Mam te auto od roku i ja pompy nie wymieniałem a z tego co widać poprzedni właściciel chyba tez jej nie wymieniał. jest jakaś poklejona silikonem.misiek10111 pisze:nie jest on teraz czasem za mocno dociągnięty? zbyt mocno naciągnię ty pasek powoduje szybsze zużycie łozyska pompy
Co do tego ciśnienia oleju jak je zmierzyć??
[ Dodano: 17 Lip 2009 12:47 ]
Na początku właśnie myślałem że to klekocze głowica. No ale po wczorajsze regeneracji zwątpiłem... Kumpel ma taki sam silnik jak ja i pracuje mu naprawde super. Słychac tylko gwizd pompy.flatron316 pisze:A klepie ci na dole czy u góry?
Zaczynam już myśleć nad pierścieniami do autka i panewkami. Pierścienie to jakieś 160PLN a panewki to jeszcze nie wiem. Wsadziłem 600zł w głowice to już reszte też wsadzę w dół silnika. Tylko jeszcze te ciśnienie oleju musze sprawdzić.
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Tak przestała. Popusciłem ją o jakieś 3mm.i co przestała "jęczeć" ?
Ale teraz jej w ogóle nie słychać. Znaczy nie słychać tego gwizdu.
Ostatnio zmieniony sob lip 18, 2009 00:02 przez ŁukaszMan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
oldstaszek
- Forum Master

- Kontakt:
Gdybyś określił w jakich momentach stuka- na wolnych/przy starcie/ zejścia z obrotów na luzie...no i jaka wysokość dzwięku.
Może być sytuacja że pompa oleju ma za mały wydatek/ciśnienie lub gdzieś "po drodze" gubi się wydatek oleju czy przytkany kanał...i za mało trafia na korektory...
Może być sytuacja że pompa oleju ma za mały wydatek/ciśnienie lub gdzieś "po drodze" gubi się wydatek oleju czy przytkany kanał...i za mało trafia na korektory...
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
oldstaszek pisze:Gdybyś określił w jakich momentach stuka- na wolnych/przy starcie/ zejścia z obrotów na luzie...no i jaka wysokość dzwięku.
No to tak:
Najgłośniej to klepanie słychać gdy dodaje gazu. (dodaje,puszczam,dodaje,puszczam) tak pod 2 tyś obrotów. Zwiększając obroty słychać je coraz bardziej. Tak przy 4tyś to już jest diesel. Na luzie też słychać tą głośną prace. Podczas jazdy przy puszczaniu gazu nie klepie bo wiadomo zero obciążenia.
Zastanawiałem sie nad panewkami ale ponoć gdy panewki się sypią to słychac je przy obciążeniu silnika. A tu nie ma takiej tragedii. No tylko gdy jest potrzeba przyśpieszyć,czy wyprzedzić, krecąc silnik tak pod 4 tyś to jest stukot.
Może macie racje z tym ciśnieniem oleju. Może pompa nie wytwarza takiego cisnienia jak powinna i szklanki nie pompują się do końca.
Już nie wiem co myśleć. Musze zmierzyć te ciśnienie ale teraz weekend i do mechaniora nie skocze bo pozamykane,a sam to raczej tego nie zmierzę.
Jeszcze jest taki myk że jak auto zapale to po uruchomieniu kontrolka oleju mrugnie raz albo dwa,ale gaśnie.
[ Dodano: 18 Lip 2009 13:43 ]
Postaram się nagrać prace silnika. Jak coś mi z tego wyjdzie to wstawie na forum.
-
oldstaszek
- Forum Master

- Kontakt:
Wiadomo znacznie więcej.
Może być przytkany kanał w głowicy jakim wędruje olej do regulatorów - w samej głowicy lub w bloku na drodze do głowicy.
Sprawdzenie:dać się chwilę pokręcić silnikowi, zgasić i zdjąć pokrywę głowicy - będzie widać czy olej doszedł.Można spróbować bez pokrywy(na wolnych obrotach) - uwaga bo będzie chlapać olejem jeżeli dochodzi normalnie.Jeżeli nie lub niewiele to chlapać nie będzie miało czym..
co do kontrolki ciśnienia - może nic nie objawiać gdyż ciśnienie będzie w normie.Sprawa leży poza nią.Błyskanie - są skoki ciśnienia na początku i to nic nie oznacza dla użytkownika.
Może być przytkany kanał w głowicy jakim wędruje olej do regulatorów - w samej głowicy lub w bloku na drodze do głowicy.
Sprawdzenie:dać się chwilę pokręcić silnikowi, zgasić i zdjąć pokrywę głowicy - będzie widać czy olej doszedł.Można spróbować bez pokrywy(na wolnych obrotach) - uwaga bo będzie chlapać olejem jeżeli dochodzi normalnie.Jeżeli nie lub niewiele to chlapać nie będzie miało czym..
co do kontrolki ciśnienia - może nic nie objawiać gdyż ciśnienie będzie w normie.Sprawa leży poza nią.Błyskanie - są skoki ciśnienia na początku i to nic nie oznacza dla użytkownika.
Ostatnio zmieniony sob lip 18, 2009 13:54 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Jak robiłem głowice to miałem obrobione szpilki na wałku i zmieniałem na śruby no i nie założyłem tej osłony którą widać przy otwarciu korka wlewu oleju (której zadaniem jest zatrzymywać olej gdy otworzymy korek przy odpalonym silniku) i teraz gdy otwieram ów korek to chlapie olejem przez dziure wlewową. Czyli jest dobrze??