Wskaźnik poziomu paliwa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

stanek1987
Nowicjusz
Nowicjusz

Wskaźnik poziomu paliwa

Post autor: stanek1987 » śr lip 15, 2009 00:29

Jakiś czas temu kupiłem VW Vento 1.8 z LPG z 94r. z nie działającym wskaźnikiem ilości paliwa, ale po pewnym czasie zaczęło mnie to denerwować, bo nigdy nie wiem czy mam jeszcze trochę wachy w zbiorniku( jeżdżę na gazie a benzyny używam tylko do zapalania, w zimę do grzania silnika no i czasem jak nie dam rady zatankować gazu odpowiednio wcześnie to na dojechanie do stacji), a przecież przez brak wachy mogę zatrzeć pompkę paliwa.Szukałem na forum, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Jedynie co zdiagnozowałem to to, że stabilizator w liczniku jest dobry i jest na nim 10V,ale wskazówka ani myśli się nawet trochę ruszyć po włączeniu zapłonu. Puki co nie zaglądałem do czujnika paliwa bo nie chcę dokładać sobie niepotrzebnej roboty, najpierw chce sprawdzić ten feralny licznik. I tu moje pytanie, czy jest jakiś sposób sprawdzenia czy licznik działa?Np zwarcie jakiegoś przewodu do masy,czy coś w tym stylu? A i odrazy prosił bym,żeby ktoś mi opisał do czego służą te 4 przewody, które wchodzą do czujnika paliwa(wydaje mi się że powinny być 2,a są cztery).Sprawdzałem na nich napięcie i doszedłem do tego że pierwsze 2 są masą, między 2 a 3 jest napięcie 10 V, a ostatni 4 nie mam pojęcie do czego służy, nie było na nim żadnego napięcia ani nie było przejścia między masą.Kolorów nie pamiętam,ale wiem żę skrajne przewody( 1 i 4 ) są grubsze od środkowych(2 i 3).Proszę pomóżcie.

Awatar użytkownika
sadzyk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sadzyk » śr lip 15, 2009 00:35

1 i 4 to zasilanie pompy paliwa te grubsze, a te srodkowe to do ustroju pomiarowego, prawdopodobnie jak połączysz dwa środkowe to wskazowka powinna isc na samą gorę, a to bedzie ozaczało ze masz zrąbane to ustrojstwo w baku:) wyciagnij to i zobacz jak to wygląda.
A przy okazji sie podepne pod temat z pytaniem jak wyregulowac ten pływak, mam passata vr6 B3 i troche źle mi wskazywal, jak zaczałem to giąć to jest jeszcze gorzej bo za 100 mam tylko poł rezerwy:) ktos ma jakis sposób na regulacje tego??? pozdro
Ostatnio zmieniony śr lip 15, 2009 00:36 przez sadzyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Dej mu Sywek!! EE ni ma czym...
Tjunink musi byc!!!!
aaaale urwał!!!! musialo cos byc!!

stanek1987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stanek1987 » śr lip 15, 2009 15:13

Sprawdziłem licznik sprawny teraz będę musiał się dobrać do czujnika paliwa,ale z tym już nie będzie problemu bo to zostało opisane na forum.Dzięki za pomoc :grin:

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » śr lip 15, 2009 15:33

haha tego się nie gnie

tam jest taka śrubka którą obracasz cały mechanizm pływaka i regulujesz wskazanie

tą śrubkę nawet widać jak tylko odkręcisz nakrętkę baku

wkładasz tam kluczyk na kwadrat chyba i kręcisz a wskazówka idzie w gore lub duł

zatankuj do połowy auto i wyreguluj

tam jest taki cwany mechanizm co obraca potencjometr względem baku

zakres regulacji jest około 1/4 baku w górę i w duł

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”