[mkIII] Jakie obroty silnika są optymalne-ekonomiczne w TDI?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mkIII] Jakie obroty silnika są optymalne-ekonomiczne w TDI?
Witam
Mam tekie pytanie, jakie oboty są ekonomiczne przy stałej prędkosći, tzn. czy jadąc przy obrotach 2,5 tys. jeszcze jest ekonomicznie i zdrowo?
Podkreślam, że nie chodzi tu o rozpędani auta, tylko o utrzymywanie stałej prędkości przy danych obrotach.
Mam tekie pytanie, jakie oboty są ekonomiczne przy stałej prędkosći, tzn. czy jadąc przy obrotach 2,5 tys. jeszcze jest ekonomicznie i zdrowo?
Podkreślam, że nie chodzi tu o rozpędani auta, tylko o utrzymywanie stałej prędkości przy danych obrotach.
Pozdrawiam
Unicron
GG: 51 39 714
Unicron@go2.pl
Unicron
Unicron@go2.pl
- marekos
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wydaje mi się że jeszcze jest zdrowa, bo gdyby nie to producent samochodu umieścił by czerwone kreseczki na obrotomierzu już przy 2,5 tys obr/min. A tak swoją drogą to jest diesel i co jakiś czas należy go przegonić aby się pozbyć sadzy z układu wylotowego silnika, a i turbina dłuzej pochodzi, bo ogólnie jest wszystkim wiadomo co się dzieje z nie używanymi rzeczami (zanikają). No chyba że się myle i w tym akurat przypadku jest inaczej.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Witam
Nie wiem jak u Was ale u mnie jazda stala przy 3tys obr jest ekonomiczna i max kosztuje 5,5l/100km. Jazda predkoscia proporcjonalna do 2-2,2tys obr jest chyba jazda emeryta
Pozdro
Gitner
Nie wiem jak u Was ale u mnie jazda stala przy 3tys obr jest ekonomiczna i max kosztuje 5,5l/100km. Jazda predkoscia proporcjonalna do 2-2,2tys obr jest chyba jazda emeryta

Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
i no jak jedziesz w jakimś korku przez 5 min to cały czas trzymasz go np na III biegu przy 3 tys?? u mnie przy 3 tys jest hałas jak diabliGitner pisze:Witam
Nie wiem jak u Was ale u mnie jazda stala przy 3tys obr jest ekonomiczna i max kosztuje 5,5l/100km. Jazda predkoscia proporcjonalna do 2-2,2tys obr jest chyba jazda emeryta![]()
Pozdro
Gitner
Pozdrawiam
Unicron
Unicron@go2.pl
Unicron
Unicron@go2.pl
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
No nie o korku to nie pisalem.. w korku sie jezdzi tak jak korek tego wymagaUnicron pisze:i no jak jedziesz w jakimś korku przez 5 min to cały czas trzymasz go np na III biegu przy 3 tys?? u mnie przy 3 tys jest hałas jak diabliGitner pisze:Witam
Nie wiem jak u Was ale u mnie jazda stala przy 3tys obr jest ekonomiczna i max kosztuje 5,5l/100km. Jazda predkoscia proporcjonalna do 2-2,2tys obr jest chyba jazda emeryta![]()
Pozdro
Gitner

Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
acha, czyli 2,2 tys, szkoda, bo mi np na IV szarpie - ponoć winny jest za to nastwanik w pompie wtryskowej - tak przynajmniej forumowyc hpostów wywnioskowwałemLukbro pisze:optymalnie to generalnie jest ostatni bieg i przedzial 2-3 tys.
to tak ogolnie a dokladnie chyba maxymalnie optymalnie to 2,2.
przy rozpedzaniu ciagnac do 2,5-3.
Pozdrawiam
Unicron
Unicron@go2.pl
Unicron
Unicron@go2.pl
- marekos
- Mały gagatek
- Kontakt:
Z tym nastawnikiem to masz pecha bo u mnie przy 1,8 - 2 tys przestaje szarpać. Ginter masz racje że jazda przy takich obrotach jak napisałem wcześniej to jazda emeryta, ale ile robi się kilometrów na jednym baku, a jak napisałeś że spala Ci 5,5 to wcale to takie ekonomiczne nie jest jak na TDI, chyba słyszałeś jakie legendy krążą o ekonomiczności tych silników. Ja sam nie bardzo wierzyłem w to do puki nie zaczołem śmigać swoim TDI.
[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]