klimatyzacja w mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tomek200x
- Ma gadane

- Kontakt:
klimatyzacja w mk2
to juz mój drugi post w tej sprawie < szukam i szukam i nic konkretnego niema>
szuam użytkownika mk2 z silnikiem 1,6 TDic SB bo w takim mam klime tylko niewiem czy jest kompletna czy czegoś jej brakuje . jak do tej pory nie działa czekam na posty
szuam użytkownika mk2 z silnikiem 1,6 TDic SB bo w takim mam klime tylko niewiem czy jest kompletna czy czegoś jej brakuje . jak do tej pory nie działa czekam na posty
Poszukiwania Vento i swap na 150 KM TDI ARL czy to możliwe?
trudno powiedzieć czego Ci brakuje , a to że nie działa może mieć wiele powodów , najbardziej prozaiczny to , to że nie masz gazu , potem wchodzą inne problemy , uszkodzone sprzęgło sprężarki , sama sprężarka nie robi ciśnienia ,czujnik ciśnieniowy , lub jakaś usterka w instalacji elektrycznej , zobacz czy po włączeniu klimatyzacji załapuje sprzęgło , to podstawa
[ Dodano: 11 Lip 2009 18:47 ]
a to czy masz silnik taki lub inny , to w zasadzie nie ma znaczenia , zasada pracy klimy jest taka sama , oczywiście nie licząc drobnych różnic
[ Dodano: 11 Lip 2009 18:47 ]
a to czy masz silnik taki lub inny , to w zasadzie nie ma znaczenia , zasada pracy klimy jest taka sama , oczywiście nie licząc drobnych różnic
- tomek200x
- Ma gadane

- Kontakt:
miś fazi,
jakie to różnice
jak sprawdzić elektryke i jak sprawdzić te sprzęgło <słychać je czy jak?>
w kwesti klimy jestem zielony mam pierwszy raz ztyczność z klimą dlatego takie banalne dla kogoż pytania
jakie to różnice
jak sprawdzić elektryke i jak sprawdzić te sprzęgło <słychać je czy jak?>
w kwesti klimy jestem zielony mam pierwszy raz ztyczność z klimą dlatego takie banalne dla kogoż pytania
Ostatnio zmieniony ndz lip 12, 2009 09:49 przez tomek200x, łącznie zmieniany 2 razy.
pierwsza zasadnicza różnica to czy masz klimatronik czy manualną , następna różnica tyczy się drobnych różnic jak napisałem , ale to są naprawdę szczegóły , sprzęgło sprawdzisz wizualnie , jak klima jest wyłączona to kręci się tylko w czasie pracy silnika zewnętrzne kółko kompresora , środek stoi w miejscu , jak włączysz ją to łapie sprzęgło elektromagnetyczne i zaczyna się kręcić także środek kółka kompresora , kompresor zaczyna wtedy tłoczyć
[ Dodano: 12 Lip 2009 10:11 ]
powinieneś tak samo usłyszeć kliknięcie sprzęgła i silnik zostaje chwilowo lekko przyduszony , bo jednak pracujący kompresor stanowi dla niego obciążenie
[ Dodano: 12 Lip 2009 10:16 ]
Ty mając MK2 masz klimę ręczną
[ Dodano: 12 Lip 2009 10:11 ]
powinieneś tak samo usłyszeć kliknięcie sprzęgła i silnik zostaje chwilowo lekko przyduszony , bo jednak pracujący kompresor stanowi dla niego obciążenie
[ Dodano: 12 Lip 2009 10:16 ]
Ty mając MK2 masz klimę ręczną
- tomek200x
- Ma gadane

- Kontakt:
ogólnie to dzisiaj sprawdziłem co nieco i napewno nie mam kompresora .
a i mam pytanie czy jest możliwość że bez kompresora po włączeniu zimnego powietrza leci znacznie zimniejsze powietrze niż jest to w przypadku zwykłego nawiewu
i miał bym proźbe o kolejną fotke jak jest zamocowany kompresor?
[ Dodano: 15 Lip 2009 21:34 ]
jeszcze jedno pytanko nie moge nigdzie znależć sprężarki do klimy i w związku z tym czy będzie pasowała jakać od mk3
a i mam pytanie czy jest możliwość że bez kompresora po włączeniu zimnego powietrza leci znacznie zimniejsze powietrze niż jest to w przypadku zwykłego nawiewu
i miał bym proźbe o kolejną fotke jak jest zamocowany kompresor?
[ Dodano: 15 Lip 2009 21:34 ]
jeszcze jedno pytanko nie moge nigdzie znależć sprężarki do klimy i w związku z tym czy będzie pasowała jakać od mk3
- tomek200x
- Ma gadane

- Kontakt:
jest tylko jedno pytanie od czego idzie pasek do kompresora od alternatora ?
ogulnie to koło psowe alternatora jest odsunięte od alternatora
tak że wydaje mi się że wieloklin tam jak najbardzej wejdzie tylko trzeba zmienić koło przy alternatorze . od jakiego alternatora moge założyć?
[ Dodano: 16 Lip 2009 21:37 ]
a i bym zapomniał z kąd wychodzą przewody elektryczne do kompresora < nie moge ich znależć>
[ Dodano: 16 Lip 2009 21:44 ]
http://moto.allegro.pl/item673215681_ag ... _polo.html
czy taki kompresor podejdzie
ogulnie to koło psowe alternatora jest odsunięte od alternatora
tak że wydaje mi się że wieloklin tam jak najbardzej wejdzie tylko trzeba zmienić koło przy alternatorze . od jakiego alternatora moge założyć?
[ Dodano: 16 Lip 2009 21:37 ]
a i bym zapomniał z kąd wychodzą przewody elektryczne do kompresora < nie moge ich znależć>
[ Dodano: 16 Lip 2009 21:44 ]
http://moto.allegro.pl/item673215681_ag ... _polo.html
czy taki kompresor podejdzie
Ostatnio zmieniony czw lip 16, 2009 21:45 przez tomek200x, łącznie zmieniany 1 raz.
najpierw napisz jakie masz koło pasowe na wale korbowym , czy podwójne na paski klinowe , czy też jedna część bliżej osłony rozrządu jest szerokie na pasek wielorowkowy ,a druga część na pasek klinowy , napisz tak samo jakie masz koło pasowe alternatora i pompy wody , bo w podstawowym układzie jeden pasek napędza od koła wału korbowego kompresor i alternator , a drugi pompę wspomagania i pompę wody . Przewody do kompresora idą tak jak na rysunku w tym temacie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=253302
ten kompresor podejdzie o ile nie trzeba będzie wymienić koła pasowego , na normalny pasek klinowy
ten kompresor podejdzie o ile nie trzeba będzie wymienić koła pasowego , na normalny pasek klinowy
miś fazi, mk2 to na bank koła pasowe na klin, nie wielorowkowe.
[ Dodano: 16 Lip 2009 22:02 ]
tomek200x, z tego co widze ze zdjęć w poście o twoim aucie to może ci brakowac nieco więcej niż tylko kompresora. Masz chłodnice/skraplacz? Bo sądze że raczej ucierpiała w tej stłuczce.
tereaz dopatrzyłem że strzał był w zadek
[ Dodano: 16 Lip 2009 22:02 ]
tomek200x, z tego co widze ze zdjęć w poście o twoim aucie to może ci brakowac nieco więcej niż tylko kompresora. Masz chłodnice/skraplacz? Bo sądze że raczej ucierpiała w tej stłuczce.
tereaz dopatrzyłem że strzał był w zadek
Ostatnio zmieniony czw lip 16, 2009 22:07 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.