Witam !
Czy ktos orjentuje sie jak podłączyc fotele podgrzewane w golfie 3 (recaro) ? Mam fotele i nic pozatym chce je jakos podłączyc w aucie niemam pokręteł do płynnej regulacji i mysle podłączyć 2 fotele pod jeden włącznik np. dodatkowy taki jak do ogrzewania tylnej szyby. Moze jakies schematy albo jak to najprościej podłączyć ?
fotele podgrzewane - jak podłączyć ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
fotele podgrzewane - jak podłączyć ?
Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......
Re: fotele podgrzewane - jak podłączyć ?
tutajaw69 pisze:Witam !
Czy ktos orjentuje sie jak podłączyc fotele podgrzewane w golfie 3 (recaro) ? Mam fotele i nic pozatym chce je jakos podłączyc w aucie niemam pokręteł do płynnej regulacji i mysle podłączyć 2 fotele pod jeden włącznik np. dodatkowy taki jak do ogrzewania tylnej szyby. Moze jakies schematy albo jak to najprościej podłączyć ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Zerknąłem przed chwilą na schemat orginalnego ogrzewania. Jest tam moduł do tego specjalny, są czujniki temperatury w fotelach które tym sterują. A jak chcesz najprościej to po co schemat. Kupujesz dwa przekaźniki po jednym na foltel - typowe po 30A powinny starczyć. Uzwojenie pierwotne do plusa i do minusa - po drodze montujesz jakiś włącznik. Wtórne: jeden biegun do minusa, drugi do grzałki fotela, drugi koniec grzałki do plusa i gotowe.
[ Dodano: Pią Paź 21, 2005 8:07 pm ]
No jeszce jakieś bezpieczniki na obwodzie grzałek. PO 20 A powinny starczyć.
[ Dodano: Pią Paź 21, 2005 8:07 pm ]
No jeszce jakieś bezpieczniki na obwodzie grzałek. PO 20 A powinny starczyć.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
No tak. ALe czujnik zadziała dopiero jak sie zagrzeją. Można samemu wyłączyć. Nie sądzę żeby te grzałki mogły się tak zaraz zjarać od zbyt długiego włączenia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.