Szyberdach-kilka pytań
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Szyberdach-kilka pytań
Panowie wczoraj naprawiałem szyberdach według sposobu z forum i moge powiedzieć że nawet to się udało. Ale są dwa problemy które nie wiem jak ugryźć.
1: gdy chce otworzyć całkiem(czyli schować) to idzie ok ale przy zamykaniu blokuje.Szyba trze o dach i nie da rady go zamknąć. Musiałem pomóc mu ręką żeby się zamknął.
2: drugi problem to taki,że jak otworze go do góry to wydaje mi się jakby otwierał się za mało. Jakiś 1,5cm powyżej dachu. I przy domknięciu pokrywa ta co się zasuwa nie dochodzi do końca zostaje 1cm luzu.
Doradźcie co z tym zrobić.
1: gdy chce otworzyć całkiem(czyli schować) to idzie ok ale przy zamykaniu blokuje.Szyba trze o dach i nie da rady go zamknąć. Musiałem pomóc mu ręką żeby się zamknął.
2: drugi problem to taki,że jak otworze go do góry to wydaje mi się jakby otwierał się za mało. Jakiś 1,5cm powyżej dachu. I przy domknięciu pokrywa ta co się zasuwa nie dochodzi do końca zostaje 1cm luzu.
Doradźcie co z tym zrobić.
- Lukasz_mk2
- Forum Master

- Paweł Marek
- V.I.P.

- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Nie wiem czy robiłem coś źle ale silniczka nie demontowałem. Wyjąłem te plastikowe zabezpieczenia, wysunąłem prowadnice wraz z linkami i w odwrotnej kolejności zamontowałem.Lukasz_mk2 pisze:ustawiłeś silniczek przed włożeniem go w dach?
Paweł Marek pisze:Obawiam sie że jedna linka jest za krótka po twojej naprawie i szyber idzie skosem
Linki są tej samej długości. Jak wsuwałem prowadnice w szyny to prawa strona(pasażera) łapała później niż lewa. Dlatego na początku wkręciłem lewą jakieś dwa obroty kluczem w silniczku i dopiero wsunąłem prawą prowadnice, tak żeby obie szły równo. Parę razy przesunąłem je na max w przód i max w tył i szły równo.
Jest też taki mankament, że jak uchylam szyber do góry to aby go zamknąć(tak żeby był na równo z dachem) muszę opuścić go w dół i delikatnie przełącznikiem w tył.
Panowie doradźcie coś bo dwa dni pracy na marne??
- Paweł Marek
- V.I.P.

- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Wiecie co Panowie zrobiłem tak jak pisaliście o tym ustawieniu silnika. Kluczem otwarłem szyber i odkręciłem silnik. Ustawiłem go w pozycje otwarty i zakręciłem.
I efekt taki. Jak otwieram to jest ok,ale jak zamknę to tył szyby jest poniżej dachu,a szybę na śrubach mam już na max w górę. A niby powinna wystawać troszke ponad dach a z przodu powinna być poniżej
o schowaniu go już nie wspomnę, bo jak chce go zasunąć to mi dach wyciska do góry. Jedyna rada chyba zmienić na inny.
Połamane w nim miałem bardzo dużo. Prowadnice w trzech miejscach + tą część którą napędza linka.( co jest standardem) zrobiłem to sposobem na blaszke, a prowadnice nawiercałem wiertłem i gwintownik M2 + srubki, blaszki do wzmocnienia wszystko na sztywno zrobione oszlifowane tak żeby nie przeszkadzało w prawidłowym działaniu. Cały dzień,pół nocy i kolejny cały dzień pracy na marne
Ale czego to się nie robi dla VW
I efekt taki. Jak otwieram to jest ok,ale jak zamknę to tył szyby jest poniżej dachu,a szybę na śrubach mam już na max w górę. A niby powinna wystawać troszke ponad dach a z przodu powinna być poniżej
Połamane w nim miałem bardzo dużo. Prowadnice w trzech miejscach + tą część którą napędza linka.( co jest standardem) zrobiłem to sposobem na blaszke, a prowadnice nawiercałem wiertłem i gwintownik M2 + srubki, blaszki do wzmocnienia wszystko na sztywno zrobione oszlifowane tak żeby nie przeszkadzało w prawidłowym działaniu. Cały dzień,pół nocy i kolejny cały dzień pracy na marne
Ale czego to się nie robi dla VW
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
No to albo coś te prowadnice źle poskładałeś - że nie trzymają piorwotnych wymiarów, albo nie idą równo, albo nie zgrany silniczek z szybrem. Ostatnia kwestia jest prosta do sprawdzenia, bo kręcąc kluczem wszystko powinno działać ok.
Co do równego ustawienia prowadnic - wykręć silniczek i daj obie prowadnice ręcznie na maxa do przodu, tak, że dalej nie będą chciały już iść (czyli szyber maksymalnie uchylony). Potem zamontuj silniczek, i kręć kluczem, zobacz, czy działa jak należy.
Co do równego ustawienia prowadnic - wykręć silniczek i daj obie prowadnice ręcznie na maxa do przodu, tak, że dalej nie będą chciały już iść (czyli szyber maksymalnie uchylony). Potem zamontuj silniczek, i kręć kluczem, zobacz, czy działa jak należy.
- ŁukaszMan
- Użytkownik

- Kontakt:
Co do tego szybra to nie działał już jak kupiłem gofra. Mam go rok i postanowiłem reanimować ten nieszczęsny szyber. prawa prowadnica była cała ale lewa w 60% połamana. Poskładałem ją według prawej. Nie wydaje mi sie żebym coś pomylił. Widocznie już wcześniej było z nim coś nie tak.
znalazłem już inny działający
Tylko musze znaleźć czas żeby go założyć.
znalazłem już inny działający
Tylko musze znaleźć czas żeby go założyć.