Grzanie i mrugająca kontrolka od wody
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
Grzanie i mrugająca kontrolka od wody
mam problem z mk2 silnik 90km na mono rok 91 auto się zagotowało i pękła chłodnica wiem, że termostat nie otwierał więc wymieniłem go, chłodnice i korek od zbiorniczka wyrównawczego ale auto cały czas łapie wysoką temperaturę i włącza się wentylator do tego cały czas i przed tym zdarzeniem i po mruga kontrolka od wody. czy to uszczelka pod głowicą czy pompa wodna?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Było setki razy...
Jak bąbelki w zbiorniku wyrównawczym, jasno biały dym z rury (tak było u mnie) lub biała maź w oleju, podwyższony poziom oleju- to uszczelka pod głowicą.
U mnie jak walnęła uszczelka to na ciepłym silniku miałem biały dymek z bury i grzał się jak cholera. Myślałem, że to grzanie jest wywołane popsutym termostatem, ale jego wymiana w niczym nie pomogła. Sprawdź to co napisałem.
Jak bąbelki w zbiorniku wyrównawczym, jasno biały dym z rury (tak było u mnie) lub biała maź w oleju, podwyższony poziom oleju- to uszczelka pod głowicą.
U mnie jak walnęła uszczelka to na ciepłym silniku miałem biały dymek z bury i grzał się jak cholera. Myślałem, że to grzanie jest wywołane popsutym termostatem, ale jego wymiana w niczym nie pomogła. Sprawdź to co napisałem.
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
To dość dziwne. Skoro po zmostkowaniu kabli wentylator się kręci to napięcie dochodzi i wszystko wydaje się być ok. Czy jesteś pewien, że na pewno się nie załącza przy temp ok 100*?lawa.wwo pisze:Podepne sie do tematu jeli mozna.
W moim mk2 nie zalacza sie wentylator wiec wymienilem czujnik w chlodnicy (3-pinowy) i dalej to samo. Gdy wyjme kostke z czujnika temperatury i polacze styki to wentylator kreci bez problemu. Najgorsze ze Autko potrzebne do pracy wiec prosze o jakies rady
Kolejną możliwością może być bublowaty czujnik...
Wsadzilem kolejny ( trzeci) czujnik i dalej nic. Wskazowka na liczniku dojdzie do konca a wentylator nawet nie drgnie. Juz głupieje. czujnik na 100% sprawny. Moze wina licznika? Ktory czujnik odpowiada za wskazania wskazowki temperatury? Aha i gdzie w RP jest termostat? :/ Dzieki za odpowiedz
Ostatnio zmieniony śr cze 24, 2009 15:43 przez lawa.wwo, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiec czujnik w chłodnicy, termostat, i czarny czujnik wymienione. Po zagrzaniu górna i dolna rura chlodnicy gorace. Wentylator po podlączeniu na krótko dziala na obu biegach, prąd do czujnika chłodnicy dochodzi, Wężyk tez drozny. Silnik dość szybko sie zagrzewa, wskazówka wychyla sie na maxa ale kontrolka nie miga a wentylator sie nie załacza. Panowie pomóżcie bo już pomysłów nie mam
Ostatnio zmieniony śr cze 24, 2009 21:31 przez lawa.wwo, łącznie zmieniany 2 razy.