Problem ze skrzynią lub sprzęgłem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
adams
Użytkownik
Użytkownik

Problem ze skrzynią lub sprzęgłem

Post autor: adams » wt cze 23, 2009 22:23

Witam, rzecz tyczy się paska B4 VR6 95 rok

Wczoraj miałem niemiłą sytuację, podczas dynamicznego ruszania zabrakło mi biegów :/ nie mogłem wrzucić trójki. Zjechałem na bok, wszystkie biegi zablokowane, był tylko luz. Po chwili jednak z oporem można było wrzucać biegi.

Auto odstało sobie kilka godzin i się nim dopiero przejechałem. Przy małych prędkościach biegi wchodzą z lekkim oporem, ale wchodzą, Problem zaczyna się przy trzecim, czwartym, a w szczególności przy piątym biegu. Żeby wbić piąty bieg trzeba zrobić przygazówkę tak do około 2.5tys obrotów i dopiero wchodzi. Biegi wybija też się z lekkim oporem

Przed tą awarią skrzynia chodziło idealnie, biegi można było zmieniać jednym palcem, olej w skrzyni wymieniałem z 3 miesiące temu.

Jakieś dwa tygodnie temu podczas przyśpieszania na sporych wybojach nie mogłem wybić dwójki, dopiero po czwartej czy piątej próbie się udało...

Dodam że nie słychać żadnych niepokojących głosów ze skrzyni!

Panowie co się posypało? synchronizatory? wybierak? czy może zbierać już na całą skrzynię?

Jakieś 3 miesiące temu wymieniałem olej, nie widziałem żadnych opiłków itp, ale był już dość gęsty?! nie widzę żadnych wycieków ze skrzyni, a tym bardziej zapachów (bo ten olej specyficznie pachnie) na środę jestem umówiony z mechanikiem...

Gdy przycisnę obroty do około 6tys i wcisnę sprzęgło to auto zwalnia, ale dopiero po wybiciu biegu zwalnia całkowicie na luzie! W chwili wybicia biegu czuć szarpnięcie, jak by coś auto właśnie przestało zwalniać/hamować

Dodam że pasio ma nalatane już prawie 300tys

B5 3B 1.9TDI 115KM + chip & B4 2.8 VR6 174KM - oba na wypasie ;)

Awatar użytkownika
Hans-Hans
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Hans-Hans » wt cze 23, 2009 23:13

Według mnie to sprzęgło się konczy docisk sę skrzywił lub tarcza za cienka tak czy tak skrzynia do wyjęcia ale nie zaszkodzi odpowietrzyć siłownika sprzęgła i sprawdzenie czy nie leje pompka lub siłownik .

Awatar użytkownika
adams
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: adams » czw cze 25, 2009 13:48

Nikt więcej się nie orientuje?

i dlaczego mój temat wylądował w dziele technicznym a nie w dziale VR6? Przecież sprawa tyczy się silnika 2.8

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » czw cze 25, 2009 14:01

Kolego po pierwsze to dział speed ma służyć potrzebom zwiększania mocy i momentu obrotowego, polepszania właściwości jezdnych i takie tam, a twój temat nie ma z tym nic wspólnego. Toż to zwykła bolączka zajechanej skrzyni biegów. To samo zrobiłem w ABFie i wiem, że jak wymienię wszystkie synchronizatory i wleję nowy olej to się wszystko uspokoi.

Żeby potwierdzić moje przeczucia to wystarczy, że pobutujesz auto na 500 metrów i kaseta od zmiany biegów chodzi ciężko jakiś czas, potem się to uspokaja, jak chcesz przy powiedzmy 6000 obrotów wbić dwójkę to nie dasz rady lub idzie to gorzej niż ciężko. Jeżeli tak to mamy ten sam problem.

Awatar użytkownika
adams
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: adams » śr lip 01, 2009 08:45

winowajca Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”