Skrzynia typu 020 - 4 biegi - czym smarowac?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Skrzynia typu 020 - 4 biegi - czym smarowac?

Post autor: Lipek81 » sob cze 13, 2009 00:00

Ogólnie to wiadomo - olej itp. Ale dzisiaj tak sobie rozebrałem skrzynie i w tej końcówce, tam gdzie łożysko sprzęgła - były jakiś resztki smaru - albo jakis stary olej - i teraz pytanie - czy tam powinien być smar, jeżeli tak, to jaki? Własciwie, to moim zdaniem jednak smar, bo olej wyleciałby przez wałek sprzęgłowy, w stronę sprzęgła, poza tym miejsce, gdzie zamontowane jest łożysko sprzegła jest jakby osobną komora, tak, jakby olej tam miał się nie przedostawać - ale pewien nie jestem, więc pytam :)

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Re: Skrzynia typu 020 - 4 biegi - czym smarowac?

Post autor: Borys » sob cze 13, 2009 15:53

Lipek81 pisze:Ogólnie to wiadomo - olej itp. Ale dzisiaj tak sobie rozebrałem skrzynie i w tej końcówce, tam gdzie łożysko sprzęgła - były jakiś resztki smaru - albo jakis stary olej - i teraz pytanie - czy tam powinien być smar, jeżeli tak, to jaki? Własciwie, to moim zdaniem jednak smar, bo olej wyleciałby przez wałek sprzęgłowy, w stronę sprzęgła, poza tym miejsce, gdzie zamontowane jest łożysko sprzegła jest jakby osobną komora, tak, jakby olej tam miał się nie przedostawać - ale pewien nie jestem, więc pytam :)
ma byc olej, 75W90

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob cze 13, 2009 16:22

Tam, gdzie lożysko sprzęgła też? Bo do skrzyni, to wiem, ze ise leje olej, to juz napisałem. Ale chodzi mi o te miejsce, gdzie jest łożysko sprzęgła - bo tam chyba nie ma żadnego dojścia oleju - przynajmniej ja nie widzałem.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”