Wylaczyl sie i nie odpala

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

michalsiu
Nowicjusz
Nowicjusz

Wylaczyl sie i nie odpala

Post autor: michalsiu » pt cze 12, 2009 22:44

Witam po raz drugi :)

Szukalem podobnego przypadku, ale wydaje mi sie ze mam wiekszy metlik niz na poczatku...

Dzisiaj zauwazylem dziwne braki mocy. Najpierw byla jakby krotka dziura mocy na drugim biegu (po wrzuceniu 2 na poczatku ciezko sie zbieral az w pewnym moemncie zaskakiwal i szlo...). Potem to sie poglebilo na wszystie biegi i wygladalo to jakby nie pracowal na jednym garze albo co najmniej wypadala co ktoras iskra. Objaw ustepowal przy wyzszych obrotach i zniknal po odstaniu paru godzin. Niestety po przejechaniu kilku kilometrow postawilem go na zapalonym silniku i znowu nierowna praca wrocila... Zajrzalem pod maske w poszukiwaniu moze jakiegos widocznego przebicia i slyszalem jakby jakas iskra przeskakiwala... W pewnym momencie silnik stanal i kaplica.
Rozrusznik kreci jak glupi, jak sie kluczyk przekreca to slychac pracujaca pompe paliwa (wiem, ze to nie znaczy, ze podaje paliwo, ale mam nadzieje, ze tak bo byla robiona z 10 tysi temu). WYkrecilem swiece i oczyscilem (troche zuzyte - krotkie elektrody, przerwa spora i troche okopcone, ale daja iskre) - niestety zapalic niet.
Czytalem, ze to moze byc cewka, ale skoro jest iskra, to to chyba odpada?

Czy ktos cos podpowie?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pt cze 12, 2009 23:24

sprawdz cały układ łącznie z kopułką kable równiez mogą miec przebicia

[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 23:25 ]
michalsiu pisze:i slyszalem jakby jakas iskra przeskakiwala..
gdy jest ciemno za pomocą 2 osoby próbuj go odpalic
mozna zaobserwowac wiele ciekawych zjawisk pod maska :

michalsiu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalsiu » pt cze 12, 2009 23:34

No wlasnie probowalem z kumplem go odpalic ok 22-ej. Nie bylo nic "ciekawego" widac... niestety.
Zakladalem, ze to uklad zaplonowy i liczylem na kabel albo swiece, ewnetualnie kopulke, ale na kazdej swiecy jest iskra, wiec powinno chociaz jako tako zaskakiwac. Chyba, ze sie myle i ten fakt nie znaczy wiele?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » sob cze 13, 2009 14:13

niekóre modele mk3 mają cewkę wraz z modułem wzmocnienia
moze byc tak ze owy moduł padł a cewka daje iskrę owszem ale za słaba

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”