dziwne odgłosy po puszczeniu sprzęgła

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gambit
Mały gagatek
Mały gagatek

dziwne odgłosy po puszczeniu sprzęgła

Post autor: gambit » wt cze 09, 2009 00:15

witam,

Panowie, kolejny problem... naciskam sprzęgło (stojąc) w kabinie cisza, puszczam sprzęgło słyszę bardzo wyraźnie pracę silnika, jest po prostu głośniej, naciskam - dużo ciszej. Co to może być? Zastanawiam się czy przyczyną tego stanu rzeczy nie jest brak zielonego korka w skrzyni biegów (fot niżej) którego nie mam. Poza tym do czego on wogóle służy? Z góry dzięki.

Obrazek

Awatar użytkownika
jawirax
Użytkownik
Użytkownik

Re: dziwne odgłosy po puszczeniu sprzęgła

Post autor: jawirax » wt cze 09, 2009 00:24

gambit pisze:witam,

Panowie, kolejny problem... naciskam sprzęgło (stojąc) w kabinie cisza, puszczam sprzęgło słyszę bardzo wyraźnie pracę silnika, jest po prostu głośniej, naciskam - dużo ciszej. Co to może być? Zastanawiam się czy przyczyną tego stanu rzeczy nie jest brak zielonego korka w skrzyni biegów (fot niżej) którego nie mam. Poza tym do czego on wogóle służy? Z góry dzięki.
Korek zielony służy do ustalenia znaków na kole przy regulacji, zapłonu oraz rozrządu , na obudowie skrzyni jest znak i na kole też jest znak, hałas sprzęgła nie ma nic wspólnego z brakiem tego korka zielonego,z tego co wiem , masz coś ze sprzęgłem , prawdopodobnie z łożyskiem oporowym , ogólnie sprawdziłbym całe sprzęgło.Po naciśnieciu pedału sprzegła i puszceniu praca silnika nie mzoe sie zmienaic i nie moze byc zdanego hałasu.

Awatar użytkownika
chmurapawel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: chmurapawel » wt cze 09, 2009 10:25

moga być 3 przyczyny hałasowania.
-łożysko dociskowe
-koło dwumasowe jak jest
-sama skrzynia biegów

gambit
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gambit » czw cze 11, 2009 18:28

Byłem wstępnie u mechanika, łożysko oporowe wykluczył w tym przypadku, mówi że to nie możliwe, nastraszył natomiast zmianą skrzyni :/ gdyz tu może leżeć problem, przed robieniem czegokolwiek umowiony jestem jeszcze na sprawdzenie oleju w skrzyni..

Jeżdże od 2 tygodni na nowym silniku, czy zakładając go mogli coś źle spasować? wcześniej tego problemu nie było

ps. czy łożysko dociskowe i oporowe to to samo?
Ostatnio zmieniony czw cze 11, 2009 18:30 przez gambit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
chmurapawel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: chmurapawel » czw cze 11, 2009 19:01

Kolego mój kolega miał takie sam problem

2 razy wyminiał skrzynie i nie pomogło tak samo jak zmiana oleju

Pomogła wymiana dwumasy

Który rok masz tego auta?

gambit
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: gambit » czw cze 11, 2009 21:05

chmurapawel pisze:Który rok masz tego auta?
rocznik 99 1.4 16V, wlozony silnik z 2001

wymiana dwumasy czyli koła dwumasowego? zdaje się, że w tym silniku go nie ma ale mogę się mylić... Powiedzcie mi proszę jeszcze czy czy łożysko dociskowe i oporowe to to samo?
Ostatnio zmieniony czw cze 11, 2009 21:18 przez gambit, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”