Pytanie takie jak w temacie, czyli czy VAG-iem (chodzi tu i VAG 704.1 PL /clonic/) można uwalić sterownik silnika (TDI PD ATJ)??? Dodam jeszcze czy jest to możliwe podczas dokonywania logów w próbie dynamicznej? Oczywiście żadnego logowania w ustawienia silnika nie było, żadnych adaptacji silnika nie było - po prostu zwykłe logi na kanałach 003, 004, 008 i 011. W trakcie tej próby dynamicznej silnik "zdechł" i już nie można było połączyć się ze sterownikiem silnika, odholowałem go do speca w tym zakresie, który po "badaniach" stwierdził, że uwalony jest sterownik silnika, musi zczytać pamięć EPROM a w gorszym przypadku sterownik do wymiany i że jego zdaniem wina może leżeć po stronie interfejsu. Wiele aut logowałem ale takiego przypadku jeszcze nie miałem - co wy na to??? Fakt czy po prostu zbieg okoliczności???
dla zainteresowanych dodam, że temat opisywałem w dziale diagnostyka tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=244297
Czy VAG-com może "uwalić" sterownik silnika???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- doggie
- V.I.P.

- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Czy VAG-com może "uwalić" sterownik silnika???
Ostatnio zmieniony pt cze 05, 2009 21:24 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
- fleshu
- Forum Master

- Kontakt:
Że może uszkodzić sterowniki poduszek to wiem ale żeby sterownik główny!? Jeżeli to jakiś taniocha kabel z allegro no to nie ma gwarancji. Może to był czysty przypadek, może wina wadliwego ECU lub okablowania no albo ci się wtyczka wyrobiła i jest uszkodzona. No i jeszcze mi na myśl przyszła wina zasilania gniazda od kompa, którym logi robiłeś > może gdzieś tam coś poszło albo ma zwarcie.
- doggie
- V.I.P.

- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
poduszki to się zgadza, kilka serii sterowników ale nie wersja VAG-a 704.1, wersją 409 można było je uwalić. Kabel jest kupiony od jednego z forumowicz nie z allegro. Dodam że kilka miesięcy temu auto już miało problem - wymieniany był licznik z uwagi na popalone PINy i przez to brak komunikacji z silnikiem a wcześniej zaraz po zakupie przerwana była linia K i w ogóle był brak łączności z każdym ze sterowników - pewnie celowo przez handlarza. Cóż trudny przypadek aczkolwiek ciężko uwierzyć mi żeby to była wina interfesju, coś czuję że coś w tym aucie coś jest nie tak z tą linią K i obawiam się, żeby problem się przypadkiem nie powtarzał. Może ktoś miał podobne doświadczenie?fleshu pisze:Że może uszkodzić sterowniki poduszek to wiem ale żeby sterownik główny!? Jeżeli to jakiś taniocha kabel z allegro no to nie ma gwarancji. Może to był czysty przypadek, może wina wadliwego ECU lub okablowania no albo ci się wtyczka wyrobiła i jest uszkodzona. No i jeszcze mi na myśl przyszła wina zasilania gniazda od kompa, którym logi robiłeś > może gdzieś tam coś poszło albo ma zwarcie.
- fleshu
- Forum Master

- Kontakt:
Stawiam na instalacje przy ECU - widziałem tam w paru autkach pozjadane kabelki. Ale to nie twoja wina - ewentualnie coś się dopichciło w okablowaniu do końca przy robieniu logów - jak ktoś kombinował to będzie problem dojść co i jak > żeby nie ryzykować upaleniem następnego sterownika to radze właścicielowi sprawdzić tą główną wiązkę w podszybiu. No i tak jak mówisz - okablowanie samej szyny do sprawdzenia - bo szkoda kasy na nowe sterowniki. Popatrzcie na głównych wiązkach > czy na izolacji nie ma białych plam.
Ostatnio zmieniony sob cze 06, 2009 14:31 przez fleshu, łącznie zmieniany 1 raz.