Dziwny osad pod pokrywa zaworów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwny osad pod pokrywa zaworów
Witam po odkreceniu korka wlewu oleju zobaczyłem ze na sciankach pokrywy zaworów jes czarna maź. Co to jest i czy to szkodliwe. Mechanik powiedział ze poprzedni własciciel przecholowal z wymiana oleju i tak sie zrobiło. Zadnych dziwnych objawów nie ma. Czy jest sens to czyscic????
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 18:14 przez ggregorii, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech Golf bedzie z Tobą :)
Posiadam kabelek + VAG w razie czego pomogę. Pisać !!!!
Specjalista w 1.6 SR - AKL- :)
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Wygląda jak osad jaki miałem pod pokrywą zaworów w seicento 900, śmigał na mineralnym oleju i takie cudo się zrobiło i był problem z zalaniem oleju do silnika, bo ten osad blokował i trzeba było to bardzo wolno robić. Myślę, że jak nie masz kłopotu z wlewaniem oleju to chyba nie ma sensu się z tym specjalnie bawić, no chyba że tej "mazi" jest naprawdę dużo. Warto też obserwować czy się tego więcej nie zbiera i czy jakieś inne niepokojące zjawiska nie występują.
Powodzenia
Powodzenia
Własnie nic sie nie dzieje i nie wiem na jakim oleju smigali moi poprzednicy, ale w bagazniku znalazlem mobil 10w40 bo ktos dolewal. Pewnie sie przestraszylze bieze olej bo z pod uszczelki korka strasznie ciekło na oslone kolrktora
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
- Balugass
- Użytkownik
- Kontakt:
widziałem taką maz na korku wlewu oleju w clio I i tam koles na mineralu jezdził nawet nie pamiętał kiedy wymienił...ciekai mnie czy jak to pójdzie w obieg po silniku to czy przypadkiem nie zatka jakiegos kanalu olejowego i nie np "zastuka na panewce"
mój były variancik ---> http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=214025
- tattoo_men
- Mały gagatek
- Kontakt:
Własnie mój poprzednik nic chyba sie nie znał na samochodach i olewał olej bo z pod uszczelki mu biło jak z tętnicy i pewnie sprzedał bo mysłał ze mu olej bierzeto jest efekt tego jak sie nie wymienia a dolewa oleju